Review

De troostbibliotheek | Sara Nisha Adams | Review

Met De troostbibliotheek heeft dit boek een voor mij onweerstaanbare titel. Dit moest wel gaan over hoe lezen je leven kan veranderen. En jawel, dat deed het 🙂 Ik las het al 2 keer, het leest heerlijk weg.

Cover van De troostbibliotheek door Sara Nisha Adams

Boekdetails

De troostbibliotheek (The reading list)
Sara Nisha Adams (Vertaling: Nellie Keukelaar)
The House of Books, 2023

⭐⭐⭐⭐

Waar gaat De troostbibliotheek over?

Niet-lezer Aleisha heeft een zomerbaantje in een bibliotheek. Daar ontmoet ze meneer Patel, net weduwnaar en eenzaam. Als Aleisha een leeslijstje vindt, besluit ze die boeken te lezen én als ze goed zijn aan meneer Patel aan te raden. En nee, dit boek is niet superverrassend dus het vervolg laat zich raden.

Wat vind ik ervan?

Dit is nou echt zo’n boek voor als je een leesdip hebt. Het leest makkelijk en inspireert om zelf ook de boeken van de leeslijst te (her)lezen.

Troost

‘Voor als je het nodig hebt:’ Dat staat boven de leeslijst die Aleisha vindt. Het is een lijstje waar je als liefhebber de meeste boeken van zult kennen en/of misschien zelf gelezen hebt. De eerste zeven kon ik in ieder geval afvinken, al schreef ik nog niet over allemaal een review. Alleen De geschikte jongen las ik nog nooit, dus die gaat met stip op mijn noglezenlijst.

Het is ook een lekker toegankelijke leeslijst. Geen superliteraire kost – al leest Beminde zeker niet makkelijk weg – en voor elke smaak wel iets. Ik ben vooral fan van Trots en vooroordeel en Beminde, al vind ik die laatste wel heel heftig.

De leeslijst uit het boek:

* Spaar de spotvogel | Harper Lee
* Rebecca | Daphne du Maurier
* De vliegeraar | Khaled Hosseini
* Het leven van Pi | Yann Martel
* Trots en vooroordeel | Jane Austen
* Onder moeders vleugels | Louise M. Alcott
* Beminde | Toni Morrison
* De geschikte jongen | Vikram Seth

Weinig verrassend, wel lekker

Het plot is op zich niet heel spannend, maar dat stoort mij eigenlijk niet zo. Het gaat om leesliefde, vriendschap en eenzaamheid, niet om spanning en sensatie. Ik vond het mooi om te lezen hoe de vriendschap tussen Aleisha en meneer Patel zich ontwikkelt. En ook hoe zij beiden steeds een stukje meer lezer worden en ontdekken hoe boeken kunnen troosten. Want dat kunnen ze, dat heb ik al zo vaak ervaren.

Gedachtenexperiment

Ik zat dan ook te denken welk boek(en) ik zelf nog op zo’n leeslijst zou zetten. Misschien Honderd jaar eenzaamheid van Marquez? Of De hemel begint bij je voeten van Jandy Nelson. In ieder geval Het boekenschip van Parijs van Nina George. Ach er zijn zoveel heerlijke troostende verhalen. Zelf grijp ik bijvoorbeeld ook vaak naar ouderwetse meisjesromans (denk: Leni Saris) als ik hoog zittende tranen kwijt wil, bepaald geen literaire hoogstandjes, maar op z’n tijd best fijn (en ze werken altijd).

De troostbibliotheek – mijn conclusie

Lekker leesvoer. Niet te moeilijk, veel herkenning en lieve personages. Ik word er blij van!

Previous Post Next Post

4 Reacties

 • Reply Anne 13 februari 2024 at 22:23

  Hoi Marloes, wat leuk dat je weer wat nieuwe blogs hebt geschreven 😊 Inspiratie voor mijn leeslijst! Ik denk bij troostende boeken gelijk aan Japanse boeken. Iets van Murakami, Kitchen van Banana Yoshimoto of Before the coffee gets cold van Toshikazu Kawaguchi. Droevig maar ook mooi, en ze hebben iets lichts door het surrealistische/ bovennatuurlijke element.

  • Reply Marloes 14 februari 2024 at 16:36

   En zo leuk Anne dat jij dat ontdekt en ook nog reageert! Heel fijn! En ik snap helemaal wat je bedoelt met dat lichte en surrealistische van Japanse literatuur. Bijzonder hoe vaak dat in Japanse boeken terugkomt. Ook De bibliotheek van geheime dromen van Michiko Aoyama heeft dat bijvoorbeeld. Heerlijk!

   • Reply Anne 17 februari 2024 at 22:02

    Die ken ik nog niet, gaat op mijn leeslijst! En ik kwam hier inderdaad af en toe nog even kijken of er een nieuw blog was, of om inspiratie op te doen uit een van je vele oude blogs 🙂

    • Reply Marloes 18 februari 2024 at 13:27

     Altijd welkom natuurlijk! En mijn goede voornemen van dit jaar is Bladzijde26 weer laten shinen. Dus hopelijk ga je hier nog veel nieuwe blogs lezen 😊

  Ik wil wel reageren