Review

Stilleven | Sarah Winman | Review | Lievelings

Afgelopen weekend herlas ik Stilleven. Alweer! Ik denk al de 4e keer, misschien zelfs al de 5e. En absoluut niet de laatste, want oh, zo’n fijn verhaal dit. Ook J is fan. Wel moeilijker dan gedacht om een review te schrijven die dit boek recht doet, hopelijk is het gelukt 😊

Cover Stilleven van Sarah Winman

Boekdetails
Stilleven (Still life)
Sarah Winman (Vertaling: Miebeth van Horn)
Uitgeverij Orlando 2022
⭐⭐⭐⭐⭐

Waar gaat Stilleven over?

De doodgoede, gelijkmoedige Ulysses komt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terecht in Toscane. Bij toeval ontmoet hij daar kunsthistorica Evelyn Skinner. Een terloopse ontmoeting die indruk maakt op allebei. In Florence redt Ulysses bovendien haast vanzelfsprekend het leven van een oudere eenzame man.

Terug in Londen probeert Ulysses zijn normale leven in en om de pub van Col op te pakken. Met zijn onafhankelijke vrouw Peg, het kind Alys en vaderlijke vriend Cress. Jaren later brengt zijn impulsieve redding hem opnieuw in Florence. Nu voorgoed.

En dat is echt het verhaal in een notendop, want er gebeurt zoveel meer. Er is een blauwe papegaai, een overstroming, een antieke ambulance, een uniek schilderij en E.M. Forster. Je moet het echt zelf lezen!

Wat vind ik ervan?

Een boek over een doodgoede degelijke betrouwbare man. Dat zou saai kunnen zijn. Dat is het niet. Verre van. Stilleven barst van de verrassende wendingen, heerlijke personages en mooie beelden. Wat een talent heeft Winman.

Heimwee

Het is absoluut een feelgoodboek. Positief, licht en wijs. De omgeving van de pub in Londen klinkt heerlijk authentiek. Je ziet het voor je! Net als het pleintje in Florence, ik wil mee! Ik wil daar zijn en ook koffie drinken bij Michele.

Pegs deuntje

Wat ik heel fijn vind aan Winmans stijl is dat ze herhalende beelden niet schuwt. Als Peg ten tonele verschijnt, refereert ze eigenlijk altijd op de één of andere manier aan het geluid van haar voetstappen. Twee voorbeelden:

“Klak-klak-klak over het plein. Peggy’s deuntje. Ze kwam op hem af. Wiegende heupen, zwaaiende arm, sigaret tussen haar gestifte lippen. De andere hand die het kind vasthield. Een vertrouwd kneepje in Ulysses’ binnenste. Ted die achtergelaten was op het plaveisel met de koffers, geïrriteerd omdat Peg was weggelopen (zonder zijn toestemming te vragen). Ulysses liep op haar af. Ze gooide haar sigaret weg. De klokken van de basilica begonnen te beieren.”

“Niet helemaal de introductie waar ze op had gehoopt, maar ja. Peg gleed naar buiten, blote benen en hoge hakken eerst, gevolgd door een smaragdgroene midi-jurk met ceintuur en korte mouwen. Een zonnebril verborg de tien jaar ouder en de zon haalde de tien jaar blonder op. O goeie hemel, zei Ulysses.

Klak-klak-klak kwam ze over de stenen. Met wiegende heupen en zwaaiende armen. Pegs deuntje, nietwaar? En daar had je het weer, dat sprongetje in Ulysses’ binnenste.”

Ik zie haar helemaal lopen. Klak-klak-klak, en jij?

Hond

Misschien denk je, Ulysses, waar ken ik die ook weer van? Waarschijnlijk van de klassieker van James Joyce (niet gelezen trouwens). Toch dankt de hoofdpersoon zijn ongewone voornaam niet aan dit in 1922 verschenen boek. Althans, in het boek vernoemde zijn vader namelijk de hond die hem een klein fortuin bezorgde.

Forster

En ik zei het al E.M. Forster, schrijver van A room with a view komt ook voorbij. Het is alweer jaren geleden dat ik dit boekje las (ik heb een Engels exemplaar met een prachtige cover), maar het voelt alsof Evelyn ook een personage in dat verhaal zou kunnen zijn. Je zou het een cameo kunnen noemen. Heel leuk!

Sowieso die Evelyn Skinner, wat een fantastische vrouw is dat. Zo wil ik wel oud worden. Open minded, nuchter en energiek, ze klinkt als een bijzonder leuk mens.

Stilleven – mijn conclusie

Lezen dus! Dit boek verdient gewoon een miljoenenpubliek. Ik heb ook Winmans debuut in de kast staan: Toen God een konijn was. Ook dat is een pareltje. Gek genoeg heb ik daar nog nooit over geschreven. Die gaat dus op mijn nog-reviewen-lijstje.

Heb ik je op z’n minst nieuwsgierig gemaakt? Laat het me vooral weten!

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Margriet van Sonsbeek 9 mei 2024 at 14:32

    Je blog maakte me nieuwsgierig. Dus kwam het boek op m’n wishlist.
    Zojuist zittend in de zon in mijn tuintje las ik het boek uit. En nu wil ik naar Florence!
    Een prachtig boek!

  • Ik wil wel reageren