Review

De zeven zussen – de serie | Lucinda Riley | Review

Uit pure nieuwsgierigheid besloot ik een paar jaar geleden De zeven zussen te gaan luisteren. Vanwege de enorme populariteit van de serie was ik toch een tikje sceptisch. Was het een goed uitgevoerde formule met een slimme marketingcampagne? Of was het misschien wel beter dan dat? 

De zeven zussen | Lucinda Riley | cover

Boekdetails
De zeven zussen (The seven sisters)
Lucinda Riley (Vertaling: Dieuwke van der Veen, Erica Disco)
Xander Uitgevers, 2018
⭐⭐⭐

Waar gaat De zeven zussen over?

De exorbitant rijke Pa Salt adopteert 6 meisjes en vernoemt ze naar de sterren van de Plejaden. De meisjes groeien op een luxe landgoed in Zwitserland waar het ze aan niets ontbreekt. Tot Pa Salt onverwachts overlijdt. Dat zet hun wereld nogal op de kop. Hij laat ze elk een brief na met net voldoende informatie om hun verleden te kunnen achterhalen. De oudste, Maïa, gaat als eerste op zoek. Ally, Star, CeCe, Tiggy en Elektra volgen. Ze reizen de hele wereld over en dan is er nog de mysterieuze zevende zus.

De 7 delen op een rij

1. De zeven zussen | Maia
2. Storm | Ally
3. Schaduw | Star
4. Parel | CeCe
5. Maan | Tiggy
6. Zon | Elektra
7. De zevende zus
8. Het verhaal van Pa Salt

Wat vind ik ervan?

Hoewel sceptisch toen ik aan deze serie begon, heb ik uiteindelijk alle boeken geluisterd. Gewoon omdat ik wilde weten hoe het afliep en hoe het zat met Pa Salt. En ik heb er ook zeker van genoten.

Formule

Schrijft ze volgens een formule? Jazeker. Maar ze doet dit wel verrekte goed. De vaste ingrediënten: zus, kunstvorm, historisch moment, continent + vooruitblik op het volgende deel. Dat laatste is natuurlijk superslim, voor mij werd het volgende boek zo vrijwel onweerstaanbaar.

Trigger

Je hoeft Riley niets te leren over plottwists en cliffhangers. Bovendien schrijft ze in een lekker tempo, zonder af te raffelen. De zussen kwamen tot leven en ze verschillen ook echt van elkaar. Wel is het verhaal voorspelbaar, maar gek genoeg was ik juist daarom toch ook nog wel nieuwsgierig naar de volgende delen. Willen weten of je goed zit met je voorspelling is blijkbaar ook een belangrijke trigger om verder te willen lezen. 

Kunstvorm

Wat ik erg leuk vind aan de serie is dat er steeds een kunstvorm centraal staat, beeldhouwen, muziek, schilderen, dans. Al lezende (of in mijn geval, al luisterende) leer je stiekem best nog wel het een en ander. Toch leuk meegenomen. Deel 2 vond ik daarom het fijnst, omdat daar een favoriet muziekstuk van me in voorkomt: Morgenstimmung van Grieg. Leuk om daar meer over te ontdekken. 

Einde

In 2023 kwam het laatste deel uit: Het verhaal van Pa Salt. Geschreven door de zoon van Riley: Harry Whittaker omdat zij helaas is overleden. Ze heeft hem genoeg verteld om het verhaal af en rond te kunnen maken. De meeste losse eindjes zijn vastgeknoopt. En ook dit deel luisterde als een trein. Al vind ik het wel erg onwaarschijnlijk en vergezocht. Wel onderhoudend dat wel!

De zeven zussen – mijn conclusie

Als jij net als ik heel veel leest en het soms lekker vindt om gewoon een lekkere weglezer mee te pakken, dan is deze serie het proberen waard. Lees je vooral om te ontspannen, wil je het niet al te moeilijk en heb je geen torenhoge stapel andere boeken die je nog wil lezen? Ga ervoor! Maar houd je van echte literatuur en ben je een trage lezer? Laat deze serie dan voor wat ie is en kies een boek  met iets meer inhoud.  

En, ben jij eraan begonnen?

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Margriet van Sonsbeek 13 maart 2024 at 16:36

    Ik ben er jaren geleden aan begonnen. Zelfs diverse delen opnieuw gelezen om vol van het laatste deel te kunnen genieten. Heerlijke boeken om jezelf even in te verliezen.

  • Ik wil wel reageren