Over lezen

Over wat lezen voor mij betekent…

Hart gevormd van de bladzijdes van een boek als afbeelding bij een blog over wat lezen voor mij betekent

Heel heel veel 🙂

 • ontspanning
 • inspiratie
 • reizen
 • dromen
 • delen

Kortom: puur geluk ♥♥♥

Burn-out

Toen ik begin 2020 met een burn-out thuis kwam te zitten, kon ik niet lezen. Ik kon m’n aandacht er niet bij houden, hoe graag ik ook wilde, het lukte niet. Als ik een boek oppakte, zat ik vervolgens daarmee in m’n hand voor me uit te staren. Alsof dat al genoeg was.

Niet kunnen lezen – voor mij was het eerder iets onvoorstelbaars. En daarmee was het ook een belangrijk signaal dat er echt iets aan de hand was. Want lekker in een boek wegkruipen was altijd echt mijn manier van ontspannen en dat lukte dus niet.

Langzaam opkrabbelen

Gelukkig kwam het allemaal goed. Want het was dus ook één van de eerste dingen waaraan ik merkte dat het weer beter me ging: ik kon weer genieten van een boek. En oh, wat was ik daar blij mee 🙂 Ik heb het heel rustig opgebouwd. Geen moeilijke verhalen, geen oorlog, geen groot verdriet, en zeker niet bloggen 😉

In het begin las ik dus vooral jeugdboeken, en dan ook nog vaak boeken die ik al gelezen had. Zo was het niet erg als ik eens een stukje ‘miste’. En steeds kwam er weer wat bij. Chicklit, nieuwe boeken, mooie zinnen. In de zomer heb ik zelfs weer een paar blogjes geschreven, maar dat kwam weer in de knel toen ik meer uren ging werken. Het bleek een broos evenwicht.

Een paar maanden bleef het balanceren, maar toch kwamen er meer nieuwe boeken, over complexere onderwerpen (ik las zelfs de autobiografie van Obama). Ik sprak met collega’s over boeken, gaf weer tips en het blogvirus begon steeds nadrukkelijker te kriebelen. Het evenwicht tussen werk en privé werd makkelijker, ik vond een andere baan, er kwam meer rust en dus meer blogenergie.

Back on track

En ik blog dus weer 🙂 Dat maakt me heel gelukkig! Want lezen is heerlijk, maar ik geniet ook zo van het ‘praten’ over boeken. Mijn leestips delen. Iemand anders enthousiast maken. Dat maakt mij gewoon heel erg blij.

Natuurlijk let ik op, want zo’n burn-out wil ik niet nog eens meemaken. Dus blog ik als ik er zin in heb en als ik me goed voel (dus een fysiek dipje of even te druk betekent meteen: even blogstilte). En tik ik stukjes over boeken die ik met plezier las en over wat verder zo mijn toetsenbord uit wil komen zoals dit stukje over wat lezen voor mij betekent. Ik hoop dat jullie mee blijven lezen én delen. Want, zoals Albert Schweitzer zo mooi zei:

“Happiness is the only thing that multiplies when it’s shared”

Wat betekent lezen voor jou?

Previous Post Next Post

2 Reacties

 • Reply Lalagè 17 oktober 2021 at 16:45

  Pittig zeg, zo’n periode dat zelfs lezen niet meer lukt. Mooi dat je leesliefde weer tevoorschijn is gekomen. Voor mij is lezen mijn grootste hobby en ik besteed er veel tijd aan, dus het lijkt me moeilijk als dat niet wil. Maar hopelijk zijn er dan andere activiteiten om te ontspannen, zoals wandelen.

  • Reply Marloes 19 oktober 2021 at 18:33

   Was ook pittig – maar gelukkig is het voorbij 😀 En ja, wandelen was idd een fijn alternatief.

  Ik wil wel reageren