Review

Circe | Madeline Miller | Review

Tijdens onze herfstvakantie las ik Circe, een hervertelling van een verhaal uit de Griekse mythologie over de verstoten dochter van de zonnegod Helios. Het bleek echt een heel vermakelijk verhaal 🙂 een aanrader dus!

Boekdetails:
Circe 
Madeline Miller (Vertaling: Miebeth van Horn)
Uitgeverij Rainbow ism Uitgeverij Orlando, 2021 (2018
)
♥♥♥♥

Waar gaat Circe over?

Circe is een dochter van de zonnegod Helios en nimf Perse. Ze is anders dan haar broer en zus, maar ook dan de andere goden en nimfen. Omdat ze niet echt over goddelijke krachten lijkt te beschikken, raakt ze in de ban van pharmatika, een soort toverkunst. Iets wat niet echt gewaardeerd wordt in het godenrijk. Uiteindelijk verbant haar vader haar naar het eiland Aiaia waar ze haar eeuwige goddelijke leven in haar eentje verder moet leven. Daar verdiept ze haar toverkunsten en ontvangt ze helden uit de Griekse mythologie zoals Odysseus.

Wat vind ik ervan?

Griekse mythologie is toch altijd wel een dingetje. De leukste lessen Latijn (bij ons op school kon je geen Grieks volgen) waren die waar we keken naar The Storyteller: Greek Myths. Daar weet ik overigens verder weinig meer van, maar dat de verhalen spannend waren is wel blijven hangen. En in boeken kom je altijd overal verwijzingen naar de oude Griekse verhalen tegen, zelfs in Harry Potter. Hervertellingen van de Griekse mythen vind ik daarom leuk om te lezen, er vallen dingen op hun plek.

Ook over Griekse goden

Alweer een aantal jaren geleden las ik daarom op aanraden van een vriendin een vermakelijk boek over de Griekse goden. Dat speelde in de tegenwoordige tijd in Londen en was heerlijk luchtig. Gods behaving badly heet het, van Marie Philips. Ook zeker een aanrader, alhoewel heel anders dan Circe.

Waan je godin

Dit boek leest echt als een trein, Miller kent en gebruikt alle trucjes, je moet dus haast wel doorlezen (en dat wil je ook!). Ze schrijft vlot, gebruikt veel dialogen en omdat ze vanuit de ik-persoon schrijft, is het heel makkelijk je in Circe te verplaatsen. Toch lekker om je even goddelijk te wanen 😉

Odysseus

Ik vond het echt leuk om de verhalen tot leven te zien komen. Zoals bijvoorbeeld dat van Odysseus, die tijdens zijn omzwervingen op Aiaia strandt en dan Circe vertelt wat hij allemaal meegemaakt heeft. Zo komen de mythen levensecht over zonder dat Circe er direct deel van uit hoeft te maken. Van veel van die verhalen had ik wel eens gehoord, maar hoe of wat precies wist ik dan vaak niet, dus ik heb ook meteen een hoop opgestoken.

Circe | Madeline Miller

Circe – mijn conclusie

Aanrader! Dit is beslist een boek dat ik heel veel mensen ga aanraden (heb ik ook al gedaan). Het is laagdrempelig, anders dan anders en er zit lekker veel tempo in. Het heeft een soort feuilleton-gevoel. Een goed boek dus om mee te beginnen als je weer wat meer wilt lezen of als je even geen zin hebt in zware kost.

Heb jij wat met Griekse mythologie?

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè 28 oktober 2021 at 20:12

    Wat leuk dat het zo licht te verteren is, terwijl je toch wat opsteekt over oude mythen, dat zou ik niet verwachten. Dus dank voor deze bespreking!

  • Ik wil wel reageren