Review

Anne van het Groene Huis | L. M. Montgomery | Review

Minuut 26, zin 1: “Mevrouw Spencer kwam de trein uit met dat meisje en droeg haar aan mij over.”

Anne van het Groene Huis stond al een tijdje op mijn #flowboekenchallenge-lijst, in 2014 werd ‘ze’ genoemd door kinderboekenschrijver Anna Woltz. Dus maakte mijn flowboekenhart een klein sprongetje toen het in de Storytel-app opdook. Dat was heerlijk luisteren!

Anne van het Groene Huis | L.M. Montgomery

Boekdetails:
Anne van het Groene Huis (Anne of Green Gables)
L.M. Montgomery (Vertaling: Hannie Tijman, Voorgelezen: Charlotte Lap)
Lind & Co 2021 (1908)

⭐⭐⭐

Wat stond er in Flow Magazine over Anne van het Groene Huis?

Editie 05 2014 | Anna Woltz | Kinderboekenschrijver

“Mijn moeder voerde me jarenlang oude meisjesboeken. Deze uit 1908 is het eerste deel in een serie over het weesmeisje Anne dat terechtkomt bij twee oude mensen. Ik bewonderde haar om haar grote fantasie en wilde zijn zoals zij. Ik heb zelfs een tijd dagboekbrieven aan haar geschreven.

Anne geniet erg van de natuur en verzint verhalen als ze naar school loopt. Dat ging ik nadoen: als ik naar school fietste, verzon ik complete plots. Ik schreef ze niet op, maar dacht ze helemaal uit. Aan die training heb ik later bij het schrijven veel gehad. In de serie volg je Anne in haar groei naar een volwassen jonge vrouw. Uiteindelijk wordt ze schrijver.”

Ik kan me niet herinneren of ik Anne vroeger gelezen heb, zou zomaar kunnen, maar ik denk het eigenlijk niet, het verhaal deed in ieder geval geen belletje rinkelen. De bewondering die Anna Woltz voor Anne heeft, kan ik me goed voorstellen. Die dagboekbrieven, dat zou ik misschien ook wel gedaan hebben. Verhalen verzinnen deed (en doe) ik ook, dus wie weet waar dat ooit nog toe leidt 😉

Superleuk trouwens: de nieuwste vertaling heeft een voorwoord van Anna Woltz! Anna gaat trouwens zelf ook op mijn noglezen-lijst, ik ben wel benieuwd naar haar eigen verhalen.

Andere boeken uit Anna’s leven:

Waar gaat Anne van het Groene Huis over?

Matthew en Marilla, broer en zus, beiden ongetrouwd, wonen samen op het Groene Huis. Ze worden wat ouder en denken dat het een goed idee zou zijn om een jongen te adopteren die ze kan helpen bij het vele werk op de boerderij. Ergens gaat er iets niet goed, want in plaats van een jongen stapt Anne uit de trein. Anne is 11 jaar jong, heeft lange rode vlechten en een eindeloze fantasie. Ze mag blijven en beleeft allerlei avonturen. Haar overkomen de gekste dingen en Marilla en Matthew hebben heel wat met haar te stellen.

Wat vind ik ervan?

Ik heb iets met meisjesboeken van lang geleden, die zoetheid en de onschuld, heerlijk! Anne viel dus beslist in smaak. Ik heb er vooral ’s nachts naar geluisterd (ik ben geen beste slaper), het dromerige hielp me in slaap vallen. Niet dat het boek saai is, maar het blijft natuurlijk een oud boek dus het is wel wat traag en kabbelend 🙂 Voor mij een perfect slaapboek dus.

Anne is echt een schatje. Ze wil het zo graag goed doen, maar het gaat nogal eens mis 🙂 Vooral haar fantasierijke geest zit haar in de weg. Ze dwaalt en droomt alle kanten op en zo vergeet ze vaak haar taken wat vaak grappige gevolgen heeft. Maar haar berouw is altijd oprecht en haar intentie om het de volgende keer niet meer te doen ook, het helpt alleen weinig.

‘Och heden’

Haar fantasie, haar gewoonte om alles en iedereen mooie namen te geven (het meer is niet gewoon het meer, maar: ‘het meer van de stralende wateren’) en haar nogal verheven manier van praten brengen steeds weer een glimlach op m’n gezicht. Ook Matthew, de oude stille man die haar samen met zijn in huis nam, geniet echt van Anne. ‘Och heden’ zegt hij als ze weer eens een avontuur heeft beleefd of hem vraagt of hij ‘ook zo geniet van het ochtendlicht dat door de bladeren speelt?’.

Anne van het groene huis – mijn conclusie

Geen idee of meisjes van nu dit boek ook nog weten te waarderen, maar zij die een tijdje geleden meisje waren waarschijnlijk wel 🙂

Houd jij van oude meisjesboeken?

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren