6 x ...

5 x lievelingsschrijver

Een vraag die ik toch wel regelmatig krijg, is ‘wie is jouw lievelingsschrijver?’. Een moeilijke vraag vind ik dat want er zijn zoveel schrijvers waar ik graag van lees. En wanneer is een auteur nou favoriet? Is dat als ik heel veel van iemand gelezen hebt? Of als ik meteen naar de winkel ren als zij een nieuw boek geschreven heeft? En kan een schrijver een lievelingsschrijver zijn als ik maar één boek van haar heb gelezen?

Toch waagde ik een poging in deze blog met een top 5. En ik ben ook heel benieuwd naar jouw lievelingsschrijvers!

5x lievelingsschrijver / Foto door Dominika Roseclay via Pexels

Foto door Dominika Roseclay via Pexels

Lievelingsschrijver #1: J.K. Rowling

Voor wie mij wat beter kent of mij al langer volgt is dit geen verrassing. Sinds deel 1 van Harry Potter las ik alles wat ze onder haar eigen naam uitgebracht heeft. Alleen Een goede raad heb ik fysiek niet in mijn bezit, wel als e-book. Ook de boeken die ze schreef onder haar pseudoniem Robert Galbraith lees ik graag, maar dat genre staat meestal niet hoog op mijn lees-lijstje.

Ik houd van Rowling vanwege haar ongelooflijk rijke fantasie, haar creativiteit en haar gave om verhalen rond te maken. In de HarryPotter-serie zijn vrijwel geen losse eindjes te vinden, elke vraag wordt opgelost, alles wordt uitgelegd. Zo knap! En ze kent haar klassiekers, in de HarryPotters, maar ook in De Ickabog vind je verwijzingen naar Griekse mythologie bijvoorbeeld. Tof 🙂

Favoriet #2: Julian Barnes

Deze man, fantastisch! Zijn boeken zijn zo doordacht en zo wijs. In Niets te vrezen heb ik zo’n beetje op iedere pagina iets onderstreept.

Gelukkig heb ik nog lang niet alles gelezen wat hij heeft geschreven 🙂 En er ligt er nu nog een op me te wachten: Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk. Klinkt dat niet fijn?

Favoriet #3: Nina George

Weer zo’n schrijver waarvan ik alles heb 🙂 Ze is niet zo heel bekend, maar ik ben absoluut fan. Vooral vanwege haar fantastische zinnen. Mijn all-time lievelingszin is van George en komt uit Duizend kleuren blauw.

Dat zegt ze, en het leven gooit de deur open en laat de zon binnen.

In haar boeken verandert het leven van de hoofdpersoon altijd radicaal, op een wijze, fijne manier. Ook leuk, ze laat dingen waarvan ze houdt terugkomen: er wordt altijd wel een tango gedanst, er is vaak iemand synestheet en er is Bretagne of de Provence 🙂 En ook fijn, er zijn boeken! Vooral in De boekenapotheek, Duizend kleuren blauw en Zuiderlichten (de review van die laatste volgt binnenkort).

Lievelingsschrijver #4: Gabriel Garcia Marquez

Van Marquez heb ik ook al heel wat boeken gelezen, vooral voor ik met Bladzijde26 begon. Ik houd van zijn mystieke verhalen, van het sprookjesachtige, fantasievolle met als absoluut hoogtepunt natuurlijk Honderd jaar eenzaamheid. Wat een boek! Het zit zo waanzinnig goed in elkaar en ook na heel vaak lezen ontdek ik nog steeds nieuwe dingen.

Favoriet #5: Maggie O’Farrell

Deze dame ontdekte ik door mijn #Flowboekenchallenge, sindsdien ben ik fan. Ze schrijft licht over zware dingen, in een ontzettend mooie stijl. Haar boeken zijn creatief en vol fijne karaktervolle karakters. Het zijn familieverhalen, maar dan van een tikkie hoger niveau dan dat die meestal zijn. Ik heb nu alweer zin om een nieuw boek van haar te lezen!

Andere favorieten

En dan nog een paar schrijvers die ik ook altijd heel graag lees, maar waar geen plek voor was in deze top 5 🙂 David Mitchell, Haruki Murakami en Sarah-Kate Lynch. En zo zijn er nog tig meer natuurlijk!

Wie is jouw favoriete schrijver?

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè 19 september 2021 at 20:00

    Mooi lijstje! Heb je ook een Nederlandse lievelingsschrijver? Bij mijn favoriete schrijvers horen Renate Dorrestein, Anne Eekhout, Kader Abdolah en Konstantin Paustovski.

    • Reply Marloes 20 september 2021 at 09:16

      Dat is een nog een leuke vervolgblog, een top 5 met alleen Nederlandstalige schrijvers. Dat vind ik wel nog moeilijker, ik ben meestal niet zo’n fan. Maar Griet op de Beeck, Nina Polak en ook Simone van der Vlugt komen dan zeker voorbij. Van Anne Eekhout en Konstantin Paustovski heb ik nog nooit iets gelezen, die gaan op mijn lijst 🙂 Thanks!

    Ik wil wel reageren