Review

Middernachtbibliotheek | Matt Haig | Review

Bladzijde 26, zin 1: “In het tempo van een trage oogopslag zag ze haar vader voor zich, starend naar zijn stopwatch alsof hij op haar wachtte.”

Het is alweer even geleden dat ik heb gepost, maar het blijft kriebelen 🙂 Zeker als ik dan weer zo’n boek lees waarvan ik denk dat veel meer mensen het zouden moeten lezen, zoals deze.

Middernachtbibliotheek trok mijn aandacht toen ik bij De Drukkerij (een van mijn favoriete boekwinkels) rondsnuffelde. Prachtige cover, intrigerende titel, en ja, het leek over boeken te gaan. Die kon ik dus niet laten liggen, en blij toe. Hij was heel heel fijn!

Middernachtbibliotheek | Matt Haig

Waar gaat Middernachtbibliotheek over?

Nora heeft genoeg van haar leven, ze besluit eruit te stappen. Alleen dat loopt niet echt zoals ze denkt. In plaats van dat haar overdosis er voorgoed een einde aanmaakt, komt ze in een soort tussenwereld terecht: de Middernachtbibliotheek. Deze bijzondere bibliotheek staat barstens- en barstensvol met boeken. En stuk voor stuk vertellen ze het verhaal van haar leven. Voor iedere keuze die ze ooit maakte, groot of klein, is er een ander boek, dik, dun of ertussenin, steeds een ander verhaal.

Wat vind ik ervan?

Ik heb het in twee rukken uitgelezen, wat een heerlijk verhaal! Natuurlijk heeft het een superhoog Disney-gehalte en ligt de boodschap er hier en daar wel heel dik bovenop, maar het leest lekker weg en inspireerde me.

2020 was voor mij heftig jaar, al in januari kwam ik met een burn-out thuis te zitten en daardoor ben ik misschien nog wel meer dan anders bezig geweest met allerlei levensvragen. Daar zaten stiekem toch ook wel wat ‘had ik misschien toch-jes’ bij en dat zijn ook vragen waarmee Nora in dit boek worstelt. Heel herkenbaar dus voor mij.

En daarmee ook troostend. Haig illustreert namelijk met dit verhaal heel helder dat je nooit kunt weten waar een keuze toe leidt of wat iemand denkt. Dat spijt hebben geen zin heeft en dat je ook door kleine dingen van betekenis kunt zijn. En dat is iets wat je je volgens mij nooit vaak genoeg kunt realiseren 🙂 Daarom, lees dit boek!

Ben jij ook wel eens nieuwsgierig naar hoe je leven er nu uit zou zien als je gekozen had om een andere studie te gaan doen?

Middernachtbibliotheek | Matt Haig | Cover

Middernachtbibliotheek (The midnight library: a novel)
Matt Haig (Monique ter Berg)
Lebowski 2021

♥♥♥♥

Previous Post Next Post

8 Reacties

 • Reply Karin 28 juli 2021 at 19:43

  Een heerlijk boek om op vakantie in weg te dromen… dank voor je tip! Ik las hem -jammer voor de rest- in één ruk uit en genoot van bladzijde 1 tot het einde 🙂

  • Reply Marloes 29 juli 2021 at 08:22

   Blij dat je er zo van genoten hebt!!

 • Reply Lalagè 30 juli 2021 at 07:24

  Niet iedereen is hier even enthousiast over, maar ik herken dit zo dat ik het wel zou willen lezen…
  Van mijn studie heb ik nooit spijt gehad en van andere doorslaggevende keuzes denk ik dat het niet anders kon op dat moment, maar toch vraag ik me weleens af: wat als ik het anders had gedaan.

  • Reply Marloes 31 juli 2021 at 09:59

   Ik heb ook wel wat minder positiefs gehoord en is het is ook zeker geen briljante literatuur, dus dat snap ik ook wel. Maar het leest gewoon heerlijk weg en het raakte me. Zoals Karin ook zegt, ideaal voor op vakantie 🙂

   De ‘wat als’ vraag heb ik mezelf toch wel regelmatig gesteld, zeker ook wat studie betreft. Maar ik kom er ook altijd weer op uit dat ik daar toen goede redenen voor had 🙂 en dat ik het met de kennis van toen waarschijnlijk zo weer zou doen. En toch…

 • Reply Anne 3 augustus 2021 at 18:18

  Wat leuk Marloes dat je weer wat post 🙂 Ik was je blog uit het oog verloren maar dacht er nu in de vakantie weer aan omdat ik dan veel meer lees. Dus misschien dat ik dit boek ook wel ga lezen, klinkt als een fijn tussendoortje. Ik heb regelmatig spijt dat ik geen studie heb afgerond, maar niet het gevoel dat ik beter een andere studie had kunnen kiezen.
  Ik hoop dat 2021 een mooier jaar voor je is/ wordt dan 2020!

  • Reply Marloes 4 augustus 2021 at 10:46

   Hi Anne, wat leuk dat je aan me dacht en dank voor je wens, lief! Herkenbaar dat meer lezen in de vakantie, dat heb ik zelf ook altijd 🙂
   En die niet-afgeronde studie, ach, wie weet wat er daardoor allemaal voor moois op je pad is gekomen!

 • Reply Margriet van Sonsbeek 8 september 2021 at 10:32

  Ik heb hem uit! Een fijn boek wat ik het liefst in één ruk had uitgelezen. 🙂

 • Ik wil wel reageren