Review

Cliffrock Castle | Josephine Rombouts | Review

Steeds als ik een column las van Rombouts moest ik erom glimlachen. Haar gevoel voor humor en taal maakte me nieuwsgierig naar haar boek. Dus toen ik zag dat het in Storytel beschikbaar was, ben ik meteen gaan luisteren. Wat een feestje!

Minuut 26, zin 1: “Dus, niets. Geen bericht, geen beslissing, geen contract.”

Cliffrock Castle | Werken op een kasteel in Schotland | Josephine Rombouts | Bladzijde26.nl

Waar gaat Cliffrock Castle over?

Josephine en haar man zijn verliefd op een Schots schiereiland en willen daar graag een tijdje wonen. Ze hebben dus werk nodig. Dat vindt Josephine als huishoudster van een Engelse aristocratische familie op een kasteel in de buurt. Bij haar start heeft ze geen flauw idee wat er van haar verwacht wordt en hoe zo’n huishouden werkt. Maar ze leert snel en ze schrijft er heerlijk over!

Wat vind ik ervan?

Een feestje! Al luisterend betrapte ik regelmatig glimlachjes die zich breed over mijn gezicht uitwaaierden. Dit boek (en het vervolg) maakte me heel vrolijk. Er zit zoveel verwondering, humor en taalliefde in, daar moest ik wel van gaan bruisen en borrelen.

Ik vind het leuk om te lezen en mezelf te verwonderen over een cultuur die zo subtiel afwijkt van de onze, of eigenlijk zelfs over twee culturen, de Britse en de Schotse. Het voelde voor mij heel herkenbaar, al die ‘blunders’ zou ik stuk voor stuk ook begaan hebben (en waarschijnlijk nog wel meer). Rombouts weet het smakelijk op te schrijven, ik zag het voor me en voelde helemaal met haar mee.

Ze leest zelf voor en dat voegde voor mij echt wat toe. Het is bijna alsof je haar ergens ontmoet hebt en ze je dan haar levensverhaal vertelt. Ze heeft een fijne stem én, als ze af en toe een illustratief Engelse zinnetje leest, uiteraard een prachtig accent.

Inmiddels woont het gezin weer in Nederland en is er ook een tweede deel verschenen, Terug naar Cliffrock Castle. Dat heb ik met minstens evenveel plezier geluisterd. Echt een aanrader dus! Zeker als je houdt van Schotland en Downton Abbey 🙂

Als je een boek luistert, vind je het dan iets extra’s als de schrijver het zelf voorleest?

Cliffrock Castle | Werken op een kasteel in Schotland | Josephine Rombouts | Bladzijde26.nl

Cliffrock Castle
Werken op een kasteel in Schotland 
Josephine Rombouts
Querido, 2018
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

10 Reacties

 • Reply Lalagè 23 november 2019 at 20:27

  Ha wat leuk dat je hier zo enthousiast over bent, want ik ga deze binnenkort ook lezen op dringend verzoek van mijn vader en mijn broer die het fantastisch vonden 🙂

  • Reply Lalagè 23 november 2019 at 20:28

   oh en wist je dat er ook al een vervolg is?

   • Reply Marloes 24 november 2019 at 15:14

    Ja, weet ik, heb ik al gelezen/geluisterd ook 🙂 Net zo leuk!

  • Reply Marloes 24 november 2019 at 15:13

   Goeie smaak hebben die mannen 😉

 • Reply Becky 26 november 2019 at 23:30

  Dit klinkt als een leuk boek dat mij wel zou kunnen bevallen. Ik ben nog niet tot in Schotland geweest, maar afgelopen zomer was ik er wel vlakbij, in Northumberland (en Lindisfarne). Dank je voor de tip!

  • Reply Marloes 27 november 2019 at 19:58

   Ik ben er ook nog nooit geweest, het staat wel hoog op m’n verlanglijstje, maar dat weer hè? Al was een collega er onlangs en die had maar 3 dagen regen op 18 dagen vakantie, het kan dus wel 🙂

   • Reply Becky 27 november 2019 at 23:19

    In Northumberland hadden we ook maar 1 echte regendag (op 8 dagen vakantie). Ik denk dat het vooral afhangt van je verwachtingen. Wij gingen ervan uit dat het zou gaan regenen en waren blij verrast dat het toch niet zó vaak regende 🙂

 • Reply Lalagè 28 november 2019 at 09:04

  Ik had voor een rondreis door Schotland regenkleding en geen zonnebrandcreme ingepakt, maar we hadden 1 dag regen en daarna ben ik verbrand in de zon… Het waait wel flink op de eilanden, dus reispilletjes voor op de boot en haarspeldjes zijn dan wel handig.

 • Reply lezendstreepje 30 november 2019 at 08:15

  Ik vond die ook heel erg leuk. Eén van de weinige boeken die ik ooit effectief kocht na een tip op de radio. Ik weet niet of ik het vervolg effectief ga kopen (het is niet zoiets wat je herleest, en mijn exemplaar is inmiddels bij een vriendin beland die door Schotand ging reizen). Het lijkt me inderdaad een fijn boek om in je oren te hebben, dus misschien probeer ik het wel als luisterboek.

  • Reply Marloes 1 december 2019 at 13:32

   Hi, ik snap wat je bedoelt dat het niet een boek is wat je gaat herlezen, maar ik kan je het luisterboek echt aanraden. Ze leest heel fijn voor!

  Ik wil wel reageren