Review

Wie het mooist valt | Sara Nović | Review

Intrigerende titel, mooie cover, prikkelende aanbevelingen. Wie het mooist valt wilde ik absoluut lezen én hebben, het pronkt dus nu in mijn kast en ik las het vorige zaterdag in één ruk uit. Wat een boek!

Bladzijde 26, zin 1: “‘Četniks’, zei hij, en hij vouwde de krant op en legde hem op een plank boven de televisie waar ik niet bij kon.”

Wie het mooist valt | Sara Nović | Bladzijde26.nl

Waar gaat Wie het mooist valt over?

Ana is 10 jaar en woont in Zagreb als er oorlog uitbreekt. Haar tot dan toe zorgeloze jeugd wordt ruw verstoord en alles wat vertrouwd was is anders. 10 jaar later woont en studeert Ana in New York. Ondanks al haar pogingen haar leven in oorlogstijd te vergeten, hoort het onmiskenbaar bij haar. Om met zichzelf te kunnen leven, moet ze terug.

Wat vind ik ervan?

Om heel stil van te worden… dit boek greep me naar de keel. Het voelde als een heel mooi geschreven autobiografie, alsof Ana echt bestaat. Alsof ze dit leven echt beleefd heeft.

Nović schrijft met veel gevoel voor detail, ze weet dingen zo te beschrijven dat ik geen enkele moeite heb ze voor me te zien of zelf te voelen. Toch laat ze ook veel ruimte voor eigen interpretatie, misschien maakt dat juist dat het zo binnenkomt. Wat ze niet schrijft, vul je immers toch in.

Wat ik ook goed gevonden vind, is dat Nović halverwege het boek schakelt naar de volwassen Ana. Tussen de regels door voel je meteen dat Ana niet zomaar een meisje is dat de oorlog heeft overleeft, haar verhaal is groter dan dat. (Niet dat ik daarmee iemand tekort wil doen, niemand zou ooit hoeven vluchten.) Dat intrigeert, ik wilde weten wat haar is overkomen, wie of wat haar heeft gemaakt tot wie ze is. En dus sloeg ik weer een pagina om, en nog een, net zo lang tot ik met het boek op schoot stil voor me uit zat te staren.

Dit was eigenlijk het eerste boek dat ik las over deze oorlog (tenminste voor zover ik mij nu herinner). Hoewel ik de oorlog voor het grootste deel bewust heb ‘meegemaakt’, ik was 11 toen het begon, weet ik er schandalig weinig over. Ik zou er nog wel meer over willen lezen. Beter willen weten hoe, wat, wie en waarom.

Nog even terug naar Wie het mooist valt dit is zo’n boek dat ik heel vaak ga aanraden. Iedereen moet het lezen. Om de echte Ana’s, om al die kinderen zonder keuze, wiens leven overhoop gegooid wordt om redenen die daarvoor nooit toereikend zullen zijn.

Welke andere boeken over de Joegoslavische oorlog zou ik moeten lezen volgens jou?

Wie het mooist valt | Sara Nović | Bladzijde26.nl

Wie het mooist valt (Girl at war) 
Sarah Nović (Vertaling: Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap)
Meulenhoff 2017
♥♥♥♥♥


Heel toevallig lazen Lalagè en Karin dit boek vrijwel tegelijkertijd. Kijk vooral ook even wat zij ervan vonden 🙂

Previous Post Next Post

10 Reacties

 • Reply Erik Scheffers 20 oktober 2019 at 18:53

  Hoi Marloes, een ander boek over de oorlog in Joegoslavië waar ik erg enthousiast over ben is “Safe area Gorazde”, vertaald als “Moslimenclave Gorazde”, een graphic novel van de Maltees/Amerikaanse Joe Sacco. Joe Sacco kan geweldig tekenen en dit boek geeft een zeer verhelderend en ook ontluisterend beeld van die oorlog. Als je van boeken met plaatjes houdt (niet iedereen houdt hiervan, maar ik ben er dol op), dan is het beslist de moeite waard om dit boek te lezen en op je in te laten werken. Groetjes, Erik

  • Reply Lalagè 20 oktober 2019 at 20:24

   Dank voor deze tip!

  • Reply Marloes 22 oktober 2019 at 19:16

   Hi Erik, helaas, ik ben niet van de graphic novels 🙁 maar evengoed, dank voor je tip! Lalagè is er alvast blij mee.

 • Reply Lalagè 20 oktober 2019 at 20:24

  Het is zo knap om zo’n indrukwekkend verhaal te schrijven dat zo vlot leest.
  Wel toevallig dat je het ook nu gelezen hebt!

  • Reply Marloes 22 oktober 2019 at 19:18

   Klopt, dat is inderdaad heel knap. Vaak wordt het dan toch te veel van het goede of leest het wat houterig. Deze dame kan echt schrijven, ben nu al benieuwd naar haar volgende boek.

 • Reply Margriet 21 oktober 2019 at 08:49

  Ik ben heel benieuwd naar het boek, ik zet hem op mijn lijstje. Uiteraard laat ik je weten wat ik er van vond.

  • Reply Marloes 22 oktober 2019 at 19:19

   Ik denk dat jij het ook wel wat vindt 🙂 maar laat het vooral weten inderdaad.

 • Reply Karin Verheij 21 oktober 2019 at 22:18

  Nou, wat een toeval dat jij het boek bijna tegelijkertijd met ons las! Ik dacht tijdens het lezen ook dat de schrijfster zelf deze oorlog had meegemaakt. Echt knap om zo’n invoelend boek te schrijven.

  • Reply Marloes 22 oktober 2019 at 19:20

   Leuk dat je reageert! Ja, heel toevallig inderdaad, zoiets heb je meestal sneller bij pas verschenen boeken. Invoelend is ook een mooi woord om dit verhaal te omschrijven 🙂

 • Reply Lily van Egeraat 15 december 2019 at 22:17

  Ik woon en werk in Sarajevo en heb dit boek toegevoegd aan mijn lijst! Ik heb pas Goodbye Sarajevo gelezen, geschreven door twee zusjes tijdens het beleg van Sarajevo waarbij ze van elkaar gescheiden worden – de jongste komt als vluchteling in Kroatie terecht terwijl de oudste het volle oorlogsgeweld meegkrijgt in Sarajevo. Vond het heel hoopvol, menselijk en ontroerend, en het leest heel makkelijk we. Een aanrader als je meer over deze oorlog wil lezen!

 • Ik wil wel reageren