Review

Beminde | Toni Morrison | Review

Toni Morrison – grande dame van het Amerikaanse schrijversgilde – overleed eerder dit jaar. Het eerbetoon dat toen verscheen in de NRC maakte me nieuwsgierig. Ze won onder meer de Nobelprijs voor de Literatuur en kreeg de Presidential Medal of Freedom van Obama himself. Onlangs kocht ik daarom haar Beminde. Het is buitengewoon prachtig.

Bladzijde 26, zin 1: “Heel kleine pruimenblaadjes.”

Waar gaat Beminde over?

De gevluchte slavin Sethe woont met haar jongste dochter op nr. 124. Ze heeft nog een dochter, Beminde, maar zij leeft niet meer. Ze werd door Sethe zelf gedood. Sethe voorkwam zo dat haar dochter als slavin zou moeten leven. Maar de geest van Beminde heeft het eenzame huisje nooit verlaten en laat haar moeder niet met rust.

Wat vind ik ervan?

Heel mooi, maar ook heel heel heftig. Verhalen over slavernij vind ik altijd ongelooflijk moeilijk om te lezen. Ik voel zoveel schaamte. En daarom is het zo goed dat boeken als Beminde geschreven worden, opdat we weten, opdat we ons blijven realiseren, opdat we ons blijven schamen.

Fijne stijl

Maar buiten dat het een heftig verhaal is, is het ook nog eens prachtig geschreven. Morrison maakte het mij ontzettend makkelijk om mee te voelen met Sethe en Denver. Ze schrijft helder en persoonlijk en met een fijne cadans. Soms herhaalt ze een zin een paar keer, om een beeld te versterken. Niet meteen achter elkaar, maar met een alinea ertussen. Dit werkt heel goed voor mij.

Mooie ‘beminde’ zinnen

“Tenminste daar begon ze mee (wat zou haar baas wel zeggen als ze een vrije dag nam?), maar al toen ze het zei, bedacht ze hoe leuk haar ogen het vonden om naar zijn gezicht te kijken.”

“Ze liepen niet hand in hand, maar hun schaduwen wel.”

Jullie weten wel dat ik altijd geniet van mooie zinnen, nou die zijn ook in dit boek volop te vinden. Ik citeer er drie. Die eerste vooral vanwege het laatste deel, dat vind ik zo leuk gevonden. De tweede omdat het beeld me ontroerde, drie mensen naast elkaar, los van elkaar en toch vast. Het klinkt zo lief en kwetsbaar tegelijk en het illustreert ook zo mooi de relatie tussen Sethe, Denver en Paul D. Ze willen wel, maar ze durven niet.

“Hij wist precies wat ze bedoelde, als je ergens kwam waar je kon houden van wat je maar wilde – zonder dat je toestemming nodig had of begeerte -, dat was nou vrijheid.”

En dan die derde, die is meer dan mooi en zo waar. Vrijheid is houden van wie en wat je wilt. Om even stil van te zijn.

Heb jij al iets van Toni Morrison gelezen?

Beminde | Toni Morrison | Bladzijde26.nl


Beminde (Beloved) 
Toni Morrison (Vertaling: Nettie Vink)
De Bezige Bij 2019 (1988)

♥♥♥♥♥

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè 9 oktober 2019 at 18:59

    Dat klinkt wel heel goed. Toni Morrison staat al een tijdje op mijn lijstje, maar nog steeds ongelezen. Hoe vond je de vertaling?

    • Reply Marloes 17 oktober 2019 at 07:19

      Ik vind de vertaling goed, heb me in ieder geval nergens aan gestoord 🙂

    Ik wil wel reageren