Review

De Grijze Jager | De clan van de Rode Vos & Het duel van Araluen

Een tikkeltje vreemd leesvoer misschien voor een vrouw van in de dertig, maar oh zo fijn: De Grijze Jager-serie van John Flanagan. Sinds ik het eerste deel luisterde ben ik verslingerd aan de verhalen over de Grijze Jagers van Araluen. Heerlijk! Wat een feestje dus, dat eindelijk dit tweeluik in zijn geheel te beluisteren valt in Storytel.

De Clan van de Rode Vos, bladzijde minuut 26, zin 1: “Hij wierp nog maar eens een snelle blik op de rapporten die voor hem lagen uitgespreid.”

Het duel van Araluen, bladzijde minuut 26, zin 1: “Terwijl hij om zich heen keek naar de kleine baai die door twee landtongen tegen de ergste wind werd beschut.”

De Grijze Jager 13 & 14 | De clan van de Rode Vos & Het duel van Araluen | John Flanagan | Bladzijde26.nl

Grijze Jagers??? Nooit van gehoord

Ben je niet bekend met deze serie? Dan praat ik je heel even bij. Het is een jeugdserie vol ridders en spionnen en speelt in een tijd die doet denken aan de Middeleeuwen in een land dat geïnspireerd is op Engeland. De Grijze Jagers vormen hier een elitecorps. Ze dragen vreemde grijsgroene mantels, kunnen zich vrijwel onzichtbaar verplaatsen, zijn levensgevaarlijk met pijl en boog en ware meesters in het bedenken van slimme plannetjes.

De eerste delen draaien om Will en zijn leraar Halt. Samen met hun vrienden beleven zij waanzinnig spannende avonturen. Ze komen in allerlei landen terecht en leren uiteraard de nodige morele lessen, want daar is Flanagan beslist niet vies van). In deel 12 verschoof het perspectief van Will naar Maddie, de eerste vrouwelijke leerling-jager.

Waar gaan De clan van de Rode Vos & Het duel van Araluen over?

Maddie heeft net met uitstekende punten haar derdejaars examens van haar opleiding tot Grijze Jager afgerond. Ze vindt het dan ook maar niets dat ze niet op missie mag met Will en Halt, en in plaats daarvan voor de zomermaanden moet terugkeren naar kasteel Araluen. Het leven op het kasteel als prinses Madeleine, dochter van prinses-regent Cassandra, trekt haar van geen kant, veel te saai. Ze kon er niet verder naast zitten 🙂

Wat vind ik ervan?

Oh, ik heb weer zo genoten, ik zat er helemaal in. Het wachten op deel 2 duurde eindeloos.

Tuurlijk, het is geen literatuur, verre van. Maar het is in zijn soort gewoon heel erg goed geschreven. Flanagan gebruikt werkelijk alle bekende trucs en toch stoort me dat helemaal niet. Als ik lees (of beter luister) wil ik gewoon weten hoe het verder gaat. Hoe het afloopt, hoe Maddie zich eruit redt en wat Flanagan nog voor moeilijkheden verzonnen heeft voor de resterende pagina’s, want je weet gewoon dat er nog een twist komt.

En ik vind het heerlijk om te lezen over die kleine vindingrijke tegendraadse Maddie, die helemaal geen zin heeft om mooi en lief te zijn en veel liever op haar Bumper door het land galoppeert. Ik houd van verhalen met een morele boodschap en zeker als die luidt dat vrouwen in niets onderdoen van mannen. Daar lust ik wel chocola van 😉

Ook een ander motto van Flanagan, ‘een jager oefent niet tot het lukt, maar tot het nooit meer mislukt’, vind ik inspirerend. Zet door, geef nooit op en oefen, oefen, oefen dan wordt je er vanzelf goed in. Dat is toch iets heel moois om mee te geven aan kinderen die deze boeken lezen? Dat het niet zomaar aan komt waaien, maar dat je er iets voor moet doen. 

Denk jij dat er nog een nieuw deel gaat komen? Of zou Flanagan nu echt uitgeschreven zijn over de Grijze Jagers?

De Grijze Jager 13 | De clan van de Rode Vos | John Flanagan | Bladzijde26.nlDe Grijze Jager 14 | Het duel van Araluen | John Flanagan | Bladzijde26.nlTot slot:

De clan van de Rode Vos (The red fox clan)
John Flanagan (Vertaling: Wybrand Scheffer)
Gottmer, 2018
♥♥♥♥

Het duel van Araluen (Duel at Araluen)
John Flanagan (Vertaling: Wybrand Scheffer)
Gottmer, 2019
♥♥♥♥

Van dezelfde schrijver: De Grijze Jager-serie deel 1 t/m 12

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Mieke 26 september 2019 at 18:56

    Hihi, als 53 jarige vrouw heb ik genoten van deel 1 tot en met 7 😉 Je bent dus nooit te oud om te genieten van zijn verhalen.

    • Reply Marloes 28 september 2019 at 12:19

      🙂 fijn dat ik niet de enige ben! En helemaal eens.

    Ik wil wel reageren