Review

Zomerwind | Nina George | Review

Een nieuw boek van een van mijn lievelingsauteurs, dat is natuurlijk een absolute must-have 🙂

Bladzijde 26, zin 1: “Ze zou graag in Parijs zijn gebleven, elke dag opstaan, zoals altijd veel eerder dan Gilles en Nicolas, naar de Sciences Po gaan, doen wat ze altijd deed, werken, lesgeven, instrueren, analyseren, studiebegeleiding geven, daarna in het zwembad duizend meter baantjes trekken.”

Zomerwind | Nina George | Bladzijde26.nl

Waar gaat Zomerwind over?

Het Parijse gezin Cousteau, Claire, Gilles en zoon Nicolas, brengt de zomer als ieder jaar door aan de Bretonse kust. Julie, vriendin van Nicolas, is voor het eerst mee. Ze is nog maar kort met Nicolas en nogal onder de indruk van de succesvolle Claire. Claire daarentegen voelt zich door de jonge Julie geconfronteerd met haar eigen leven. Voor Julie ligt de wereld nog open, en voor haar? Is ze gelukkig? Zou ze dezelfde keuzes maken als ze opnieuw mocht kiezen?

Wat vind ik ervan?

Heerlijk! Ik ben ontzettend fan van Georges schrijfstijl, ze verrast me steeds weer met prachtige zinnen. Ze speelt met kleuren, zintuigen en metaforen. Ze verwoordt op een manier die eigenlijk niet klopt en die toch alles zegt:

“Claire dronk met duizend ogen.”

“Julie had nog nooit zoveel niets om zich heen gehoord.”

“Ze moest leren het leven te zwemmen.”

Vooral die tweede, dat is toch prachtig? Ooit ga ik dit ook zo kunnen, voor nu geniet ik er vooral heel erg van.

Het verhaal is ook fijn. Over sterke en toch kwetsbare vrouwen op keerpunten in hun leven. Met fijne bij-karakters ook en zoals gezegd, levendige en poëtische beschrijvingen. En ook niet te eenvoudig, George raakt altijd wel iets diepers. Bijzonder.

En ze beschrijft Bretagne op een manier die maakt dat ik er nu onmiddellijk naar toe wil. Ik wil die zee zo dichtbij weten, de rotsen, de oesters, het mysterie. Misschien volgende zomer?

Wat ik ook leuk vind aan deze schrijfster, is dat ze in al haar boeken dingen terug laat komen waar ze duidelijk erg van houdt. De tango bijvoorbeeld heeft in alle vier de boeken een plek. George gebruikt de dans om haar verhaal te verrijken en gevoelens te illusteren. De dans leent zich daar ook goed voor, met haar krachtige passen, gelijkwaardigheid en trots. Het is dus niet zo maar een gimmick, het voegt echt iets toe.

Een heerlijk zomerboek dus dit, zeker als je iets hebt met Bretagne 🙂

Zomerwind | Nina George | Bladzijde26.nl
Tot slot:

Zomerwind (Die Schönheit der Nacht) 
Nina George (Vertaling: Liet Kombrink)
Luitingh-Sijthoff, 2019
♥♥♥♥♥

Van dezelfde schrijver:
De boekenapotheek aan de Seine,
Het hotel aan het einde van de wereld,
Duizend kleuren blauw

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren