Review

Vakantieleesvoer 2019 – Leestips in vogelvlucht

In drie weken vakantie heb ik heel wat weg gelezen. Vlak voor we vertrokken naar de altijd heerlijke Provence heb ik mijn e-reader volgeladen met e-boeken van de bibliotheek. Ook gingen mijn nieuwste aanwinsten (gekocht tijdens mijn jaarlijkse zomervakantieritueel) mee in de koffer. Op een boek na, las ik alles 🙂 Zalig!  En natuurlijk neem ik je graag even mee in al die fijne boeken, misschien haal je er nog een leestip voor je eigen vakantie uit.

De avond is ongemak | Marieke Lucas Rijneveld De zussen van Versailles | Sally Christie Ik weet waarom gekooide vogels zingen | Maya Angelou De boomgaard | Lynn Austin

Marieke Lucas Rijneveld | De avond is ongemak ♥♥♥

Na alles wat ik over dit boek gelezen had, was ik behoorlijk nieuwsgierig. Maar nu ik het gelezen heb, weet ik niet goed wat ik ervan vind. Er stonden heel goede zinnen in en ik begon enthousiast. Maar de hoofdpersoon irriteerde me al vrij snel, ik had moeite me in haar te verplaatsen. Ook vond ik het verhaal hier en daar behoorlijk plastisch, dat had wel wat minder gemogen. Dus ja, mixed feelings.

Sally Christie | De zussen van Versailles ♥♥

Voor mij is dit echt zo’n lekker weg lezend vakantieboek. Over vijf zussen die op een na allemaal het bed delen met dezelfde Franse koning. Een hoop gekonkel, jaloezie en fijne beschrijvingen van het hofleven. Eigenlijk gewoon een soap met een historisch tintje, vlot geschreven en vol onverwachte wendingen. Lekker vakantieleesvoer!

Maya Angelou | Ik weet waarom gekooide vogels zingen ♥♥♥♥

Deze stond al een tijdje op mijn leeslijst. Ik kende haar naam vooral van de quotes die je al surfend hier en daar tegenkomt en de titel sprak me aan. Onlangs las ik ook een artikel over haar in Flow Magazine wat me nog nieuwsgieriger maakte en omdat ik voor vakanties altijd op zoek ben naar een mix, koos ik dit boek. Het bleek een goede keus! Dit is pas het eerste deel van haar autobiografie en vertelt dus alleen over haar jeugd, maar die was beslist niet standaard. Als je niet wist dat het waargebeurd is, zou je zeggen ‘dit verzin je’. Ongelooflijk. En dan is het ook gewoon nog heel goed geschreven. Aanrader!

Lynn Austin | De boomgaard ♥♥♥

Van deze schrijver heb ik meer gelezen. Ze schrijft makkelijk leesbare familieromans, weliswaar met een behoorlijk christelijk tintje, maar ook met heel fijne personages. Dat geldt ook voor dit verhaal. Na de dood van haar man en schoonvader staat Eliza er alleen voor. Of nou ja, alleen, ze heeft haar twee zoontjes natuurlijk en die maffe tante die verderop woont. Maar hoe ze zonder hulp de fruitkwekerij moet runnen, daar heeft ze geen flauw idee van. Na heel wat verrassingen komt het uiteraard allemaal toch goed.

Woeste Hoogten | Emily Brontë - Hier moet het zijn | Maggie O'Farrell - De ondergrondse spoorweg | Colson Whitehead - Liefde kent veertig regels | Elif Shafak

Emily Brontë | Woeste hoogten ♥♥♥♥

Ook dit is vaste prik tijdens de vakantie: het lezen van een absolute klassieker. Ik dacht dat ik deze nog nooit gelezen had, maar inmiddels ben ik er niet meer zo zeker van. Hier en daar kwam het me toch een tikje bekend voor. Evengoed heb ik ervan genoten. Wat een waanzinnig verhaal. Aan de trage kant natuurlijk, want stokoud, maar wel ontzettend boeiend.

Maggie O’Farrell | Hier moet het zijn ♥♥♥♥

O’Farrell is één van mijn favo schrijvers. Ze heeft een heel fijne stijl die heerlijk wegleest en toch niet oppervlakkig is. Prachtige zinnen, heel intiem en soms ontroerend. Haar personages zijn sympathiek, maar zeker niet eenvoudig. Dat geldt ook voor de hoofdpersonen in dit verhaal. Claudette, een lieve teruggetrokken levende ex-filmster, haar kinderen, en haar man, die zielsveel van haar houdt en toch hun relatie op het spel zet.

Ook van deze schrijver: Als de regen niet valt & Het verdwenen leven van Esme Lennox

Colson Whitehead | De ondergrondse spoorweg ♥♥♥♥

Dit is een must-read over slavernij. Bikkelhard en spannend. Mensen zijn wreed. Maar gelukkig zijn mensen ook dapper en onzelfzuchtig. Dit boek vertelt het verhaal van een slavin die op haar vlucht naar vrijheid gebruik maakt van de ‘ondergrondse spoorweg’. Een heftig verhaal over een sterke vrouw en de moedige mensen die zijn ontmoet.

Elif Shafak | Liefde kent veertig regels ♥♥♥

Dit boek bestaat eigenlijk uit twee verhalen. Het ene vond ik aan de ene kant nogal ver gezocht en aan de andere kant nogal gemakkelijk. Het andere heb ik met heel veel plezier gelezen. Dat is het verhaal in het verhaal over de bijzondere vriendschap tussen twee wijze mannen in de 13e eeuw: de rondtrekkende derwisj Sjams van Tabriz en de mystieke soefi Roemi. Het staat bol van de filosofische wijsheden en mooie gedachten. Het lezen waard. Ik ga trouwens zeker nog een ander boek van deze schrijver proberen.

Taarten bakken in Kigali | Gaile Parkin - Stad van meisjes | Elizabeth Gilbert - De verrader | Paul Beatty - De boekbinder | Bridget Collins

Gaile Parkin | Taarten bakken in Kigali ♥♥♥

Dit verhaal gaat over Angel en speelt in Ruanda. Om wat bij te verdienen bakt Angel bijzondere taarten en dat gaat eigenlijk best goed. Haar geheim? Goed luisteren naar het verhaal van de klant en daar iets passends en spectaculairs bij verzinnen. Een witte bruidstaart is echt not done in haar ogen, veel te saai. Voor Angel geldt, hoe meer kleur, hoe beter. Terwijl je ze meeneemt in haar dagelijks leven krijg je ook de verhalen van haar klanten te lezen. Soms vrolijk en soms ook buitengewoon heftig. Een bijzonder boek.

Elizabeth Gilbert | Stad van meisjes ♥♥♥♥

Als groot fan van Elizabeth Gilbert kon ik dit boek natuurlijk niet weerstaan, en wat een heerlijk vakantieboek is het! Grappig, licht, luchtig en toch ook wijs. Ik heb er beslist van genoten 🙂 Stad van meisjes speelt in New York in de jaren veertig van de vorige eeuw. Omdat ze niet terug hoeft te komen op haar chic opleiding sturen Vivian’s ouders haar naar haar tante Peg in NY. En wat voor een tante is dat! In haar eigen theater voert ze revue-achtige voorstellingen ten tonele. Vivian voelt zich er wonderwel thuis en gaat helemaal op in het theaterleven, een schandaal kan bijna niet uitblijven. En dat doet het dus ook niet…

Ook van deze schrijver: Big Magic

Paul Beatty | De verrader ♥♥♥♥

Stevige kost dit. Niet dat het moeilijk leest, maar het onderwerp is pittig. Rassenscheiding, discriminatie, segregatie. Wat doet dat met een stad? Een bevolkingsgroep? Een individu? Wat zou het doen met mij? Beatty brengt het eigenlijk vrij luchtig, doorspekt met humor, maar hij zet je absoluut aan het denken. Een terechte winnaar van de Man Booker Prize.

Bridget Collins | De boekbinder ♥♥♥

Het basisidee van Collins vind ik heel gaaf, maar de uitvoering vind ik hier en daar wel wat beter kunnen. In dit verhaal hebben boekbinders de gave om herinneringen van iemand te ‘binden’ in een boek zodat diegene ze niet meer met zich mee hoeft te dragen. Iets wat je uiteraard op goede en slechte manieren kunt toepassen. Supergoed bedacht! Wat ik jammer vond is dat de schrijver over allerlei dingetjes wat makkelijk heen stapt, ze laat behoorlijk veel over aan je eigen fantasie terwijl ik sommige zaken graag meer in detail beschreven had willen zien. Maar evengoed is dit wel echt een aanrader als je graag over boeken leest.

De Cazalets 1 & 2 | Lichte jaren & Aftellen | Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard | Lichte jaren & Aftellen (De Cazalets deel 1 en 2)* ♥♥♥♥

Dit is mijn zomerluisterkost. Heerlijk als je van familieromans en Downton Abbey houdt. Deze pillen vertellen het verhaal van de familie Cazalet, een welgestelde Engelse familie, en speelt in de jaren ’30 en ’40 van vorige eeuw. In oorlogstijd dus, maar het is beslist geen oorlogsverhaal. Het gaat vooral over de familierelaties en de dagelijkse beslommeringen waarbij de oorlog natuurlijk wel op de achtergrond een rol speelt. Het is een zalig kabbelend verhaal, met sympathieke en minder sympathieke personages. Heel fijn is dat Howard steeds vanuit het perspectief van een ander personage schrijft (Clary is mijn favoriet). Zo houdt ze het verhaal afwisselend en boeiend. Inmiddels heb ik ook deel 3 bijna uitgeluisterd en ik geniet nog steeds enorm!

Dit waren in vogelvlucht, mijn vakantieboeken van dit jaar.

Welk boek zou jij willen lezen? 

Previous Post Next Post

13 Reacties

 • Reply Femke 19 juli 2019 at 09:29

  Mijn zomer staat ook in het teken van de familie Cazalet, wel ouderwets op papier. Heb deel 3 bijna uit, ik geniet ook zo van de uitgebreide beschrijvingen, zie het helemaal voor me…

  Drie dochters van Eva vond ik een mooi boek van Elif Shafak.

  Wat leuk dat je weer een bericht hebt geplaatst, ik blijf meelezen 🙂

  • Reply Marloes 20 juli 2019 at 13:35

   Zo leuk dat je nog meeleest en meteen reageert! Thnx!

   Heerlijk hè die Cazalets, zo fijn geschreven 🙂 Ik wil eigenlijk ook nog wel een keer de papieren versie lezen, af en toe hoor ik zulke mooie zinnen.

   Jouw tip van Elif Shafak gaat op mijn noglezenlijst, ben benieuwd!

 • Reply Erik Scheffers 19 juli 2019 at 22:58

  Hoi Marloes, heb jij de film “Eat, pray, love” naar het boek van Elibeth Gilbert met in de hoofdrol Julia Roberts ook gezien? De film krijgt matige recensies op het internet, maar ik vond hem best leuk. Leuk om weer een artikel van je te lezen, je bent lang weggeweest :). Groetjes, Erik

  • Reply Marloes 20 juli 2019 at 13:38

   Leuk dat je nog meeleest en reageert Erik! Ik k hoop niet meer zo lang weg te blijven, heb het bloggen gemist.

   De film heb ik nog nooit gezien, maar het boek heb ik al tig keer gelezen, het inspireert me steeds opnieuw. De film moet ik ook gewoon een keer gaan zien, maar ben niet zo’n filmkijker, ik grijp eerder een boek 🙂

 • Reply Lalage 22 juli 2019 at 09:46

  Leuk om weer eens wat van je te lezen! Ik kwam net een oud bericht van je tegen op mijn blog en vroeg me af of ik je uit het oog was verloren, maar ik zie nu dat je een tijdje niet hebt geblogd. Gelukkig heb je wel kunnen lezen. Ben je van plan om weer meer te gaan bloggen? Of blijft het bij af en toe een overzichtsartikel als dit?

  • Reply Marloes 28 juli 2019 at 15:05

   Hi Lalagè, leuk dat je even een kijkje komt nemen 🙂 Ik ben zeker van plan om weer te gaan bloggen, heb het gemist!

 • Reply Mona 25 juli 2019 at 17:12

  Hé Marloes, leuk dat je er weer bent. Wat ik zou willen lezen? Woeste hoogten heb ik pas uitgelezen. Dan ga ik toch voor De Boekbinder. Omdat ik graag boeken over boeken lees. Groetjes, Mona

 • Reply Marloes 28 juli 2019 at 15:06

  Hi Mona, 🙂 ook leuk dat jij er weer bent. Snap je keuze helemaal, ook ik vind boeken over boeken onweerstaanbaar. Wat is jouw favoriet?

 • Reply Mona 1 augustus 2019 at 15:55

  Ik heb er nog niet zo veel Marloes. Maar ik vind De boekenapotheek aan de Seine wel heel bijzonder.
  Groetjes!

  • Reply Marloes 4 augustus 2019 at 15:51

   🙂 dat is ook één van mijn favorieten! Ik heb sinds gisteren haar nieuwste boek in de kast liggen, ben heel benieuwd!!

 • Reply Jolien 5 augustus 2019 at 16:07

  Oh ‘Stad van meisjes’ wil ik binnenkort ook graag een keertje gaan lezen! Ben er heel benieuwd naar 🙂

  • Reply Marloes 5 augustus 2019 at 18:47

   🙂 laat je weten wat je ervan vindt?

 • Reply Margriet 18 augustus 2019 at 20:44

  Je bent er weer! Yihaa! De Cazalets stonden al op mijn lijstje. Die van Maya Angelou zet ik er bij.

 • Ik wil wel reageren