Review

Review: De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden | Jonas Jonasson

Het vervolg op het hilarische De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Dat vond ik in mijn prille blogjaren een heel verrassend en grappig boek. Toen ik dit boek zag opduiken in Storytel heb ik dus ook niet getwijfeld, dit moest ik lezen! (Of nou ja, luisteren dan)

Bladzijde 26, zin 1: “De hotelmanager raakte de draad kwijt en Julius knikte naar de ballonbestuurder, die zijn taart meteen neerzette.”

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden | Jonas Jonasson | Bladzijde26.nlWaar gaat De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden over?

Sowieso… lees eerst De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween. Ik denk wel dat dit boek los te lezen is, maar ik denk ook dat het eerste boek leuker is als je dat eerst leest 🙂

Luchtballon

Dit boek gaat opnieuw over Allan Karlsson, nu bijna 101. Na alle avonturen uit het eerste deel geniet hij samen met zijn vriend Julius op Bali van zijn welverdiende rust. Maar ja, rust is eigenlijk niets voor Allan ook al is hij straks 101. En natuurlijk gaat er bij hem ook niets zoals het bij ‘normale’ mensen gaat. Het tochtje met de luchtballon dat hij cadeau krijgt van Julius voor zijn verjaardag eindigt dus niet zoals gepland op het strand van Bali, maar ergens middenin de oceaan.

Nieuwe avonturen

En zo begint een nieuwe reeks van avonturen, waarbij een koffertje uranium, Zweedse asperges en gepersonaliseerde grafkisten een rol spelen. En waarbij Allan op wonderbaarlijke wijze in contact komt met de groten der aarde en zo onbedoeld invloed heeft op de wereldpolitiek.

Wat vind ik ervan?

Heerlijk leesvoer. Grappig, actueel en prikkelend. Niet zo verrassend als deel 1, maar wel zeker zo onderhoudend. Het verhaal leent zich uitstekend voor een luisterboek, er gebeurt veel en het taalgebruik is niet ingewikkeld. Ik heb vooral genoten van de puntige beschrijvingen van de wereldleiders. Vooral de ontmoeting van Allan en Trump vond ik hilarisch.

Laconiek

Voor wie nog nooit van Allan Karlsson gehoord heeft, de man staat buitengewoon laconiek in de wereld. Hij neemt het leven zoals het komt en behandelt iedereen gelijk. Hij raakt nooit in paniek en gaat er altijd vanuit dat een situatie zich wel weer zal oplossen, hij gelooft dan ook niet in vooruit plannen. Heel ontspannen en verfrissend.

Te?

Tegelijkertijd heeft Jonasson de neiging zijn verhaal op te leuken met allerlei onwaarschijnlijk zijsprongetjes.Die lijken nu soms vooral bedoeld om de creativiteit en fantasie van de auteur te onderschrijven. Ze zijn vaak weliswaar amusant, maar ook nogal afleidend, dat mag van mij dus wel wat minder. Ik weet nog dat ik dat gevoel ook aan het eerste deel overhield.

Evengoed is dit boek wat mij betreft een enorme aanrader, vooral vanwege die heerlijk verfrissende kijk van Karlsson (en dus Jonasson) op de wereldpolitiek.

Las jij De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween? En wat vond je ervan?

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden | Jonas Jonasson | Bladzijde26.nl
Tot slot:

Boek 56/100 #boekperweek

De honderdjarige man die terugkwam om de wereld te redden (Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket)
Jonas Jonasson (Vertaling: Corry van Bree)
Atlas Contact, 2018
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Margriet van Sonsbeek 14 september 2018 at 11:12

  Volgens mij las ik De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween op aanraden van jou. Ik vond hem leuk!
  En nu heb je me enthousiast gemaakt voor De honderdjarige man die terugkwam om de wereld te redden!
  Dus hij gaat op het lijstje en uiteraard laat ik je weten wat ik er van vond!

  • Reply Marloes 15 september 2018 at 14:37

   Ik ben nu al benieuwd!

   • Reply Margriet 31 oktober 2018 at 21:27

    Uit! Kan me wel vinden in jouw . recensie. Maar kort gezegd: Grappig, alleen soms voor mij een beetje te veel politiek.

  Ik wil wel reageren