Review

Review: Voor liefde zie de letter L | Paola Calvetti

Mijn oog viel toevallig op dit boek in de bibliotheek: Voor liefde zie de letter L. Het klonk leuk, over een boekwinkel in Italië dat alleen boeken verkoopt rond het thema ‘liefde’. En het was ook leuk, een fijn romantisch verhaal voor boekliefhebbers.

Bladzijde 26, zin 1: “Misschien heeft hij nooit een ander uniform gedragen.”

Voor de liefde zie de letter L | Paola Calvetti | Bladzijde26.nlWaar gaat Voor liefde zie de letter L over?

Emma begint in Milaan een boekwinkel met alleen boeken over liefde. Ze sorteert de boeken op onderwerp, zoals: verloren liefdes, gebroken harten en liefdes op het eerste gezicht. Op een dag vind ze een boek in de kast met een post-it met daarop de naam en het telefoonnummer van haar jeugdliefde, Federico. Ze besluit hem te bellen. De klik blijkt er nog altijd te zijn, maar hij is getrouwd en woont in New York. In het geheim schrijven ze elkaar brieven. En intussen blijkt Emma’s winkeltje een groot succes, maar of ze nu gelukkig is?

Wat vind ik ervan?

Een leuk boek, geen hoogstaande literatuur, maar gewoon om lekker te lezen in de zon (of met een kop warme choco in de winter). Ik lees altijd graag boeken over mensen die van boeken houden, het maakt meestal dat ik me makkelijk kan identificeren met de hoofdpersoon en dat is ook nu het geval.

Boekwinkelboek

Ik ben zelfs best een beetje jaloers op haar, een boekwinkel hebben dat is toch stiekem wel een droom. En wat heeft ze een leuke ideeën. Thema-etalages, een koffiehoek, een nachtopening, een hotel. Klein minpuntje wel is dat alles lukt, dat is natuurlijk niet helemaal geloofwaardig, maar ach, voor de sfeer is het wel lekker.

Een boekwinkel blijkt maar weer een fijne plek om allerlei uiteenlopende personages te introduceren, er komen altijd zoveel verschillende soorten mensen. En dat levert ook weer allerlei leuke verhaal-in-het-verhaal-verhalen op.

Als jij ook van boekwinkelboeken houdt:

Brievenroman

Ook fijn, het is deels een brievenroman. Altijd leuk, al is deze niet zo goed als mijn lievelings Het literaire aardappelschiltaartgenootschap van Guernseyhet idee vind ik goed uitgevoerd en origineel genoeg. En zo romantisch ook, elkaar schrijven via een postbus.

Toeval

“Begin met Obsessie: als je dat hebt gelezen kun je de rest ook aan.”

Hoe toevallig deze quote 🙂 Obsessie las ik hiervoor! Ik weet niet hoor, of ik een niet-lezer dat boek zou aanraden, maar het klopt wel, als je daar doorheen komt, dan zijn veel andere boeken een peuleschil.

Weet jij nog een boekwinkelboek dat ik moet lezen?

Voor de liefde zie de letter L | Paola Calvetti | Bladzijde26.nl
Tot slot:

Boek 47/100 #boekperweek

Volgende review: Rituelen | Cees Nooteboom

Voor liefde zie de letter L (Noi due, come un romanzo)
Paola Calvetti (Vertaling: Etta Maris)
Mistral Uitgevers, 2009
♥♥♥

Previous Post Next Post

4 Reacties

 • Reply Erik Scheffers 3 augustus 2018 at 19:53

  Hoi Marloes, als je van een brievenboek houdt en van een boek over boekwinkels moet je het dunne boekje “84 Charing Cross Road” van Helene Hanff eens proberen. Het bestaat uit een briefwisseling tussen Helene Hanff en de eigenaren en medewerkers van een boekwinkel op Charing Cross Road 84. Absoluut geweldig, ik heb het een keer of 5 gelezen, ook in de Nederlandse vertaling van Barbara van Kooten. Het boek is ook verfilmd, maar de film haalt het bij lange na niet bij het boek. Groetjes, Erik

  • Reply Marloes 4 augustus 2018 at 09:01

   Hoi, dat klinkt leuk! Ik zet het op mijn noglezenlijst 🙂 Groet, Marloes

 • Reply Mona 5 augustus 2018 at 16:55

  Hoi Marloes, ik lees ook graag boeken over boeken. Wat ik heb gelezen en niet op je lijstje staat zijn: Annie Darling: De boekwinkel op de hoek, en Christine Feret-Fleury: Juliette of het geluk van boeken. Veel leesplezier, groetjes, Mona

  • Reply Marloes 6 augustus 2018 at 20:46

   Oh wat leuk! En wat toevallig… Juliette heb ik van de zomer in Frankrijk in de originele uitgave gekocht: La fille qui lisait dans le métro. Ik ben er al in begonnen, maar voor het Frans heb ik echt even een rustig momentje nodig. Het begon wel al heel leuk! Die ander gaat in ieder geval op mijn lijstje, dank!

  Ik wil wel reageren