Review

Review: Obsessie | A.S. Byatt

Obsessie stond al vanaf het begin op mijn #flowchallengelijst en klonk oh zo verleidelijk: spannend, romantisch en vol literatuurliefde. Toch ben ik niet zo enthousiast als ik had gehoopt.

Bladzijde 26, zin 1: “Roland wilde half en half dat ze dat wel was, dat een bankier haar eens mee uit eten zou nemen, of een louche advocaat met haar de Playboy Club zou gaan.”

Obsessie | A.S. Byatt | Bladzijde26.nlWat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

Flow 2009 #07 | Tanja Hendriks | Toen: uitgever bij Artemis & co

Obsessie gaat over twee hedendaagse Engelse literatuurwetenschappers die onderzoek doen naar twee dichters uit de Victoriaanse tijd, en natuurlijk raken de verhaallijnen met elkaar verweven. Het is een fantastische roman in al z’n facetten. Ik heb hem in één adem uitgelezen, tot diep in de nacht. Alles in dit boek klopt; alle losse eindjes komen op het eind bij elkaar, in het heden en in het verleden. Het is spannend, romantisch, mooi geschreven en je leert er ook nog wat van. Het appelleert aan zowel je intelligentie als je gevoel. Toen ik het las, studeerde ik Algemene Letteren en was ik een paar maanden in Manchester om daar cursussen te volgen. Obsessie is sindsdien een soort meetlat geworden, een roman waartegen je alle boeken die je later leest afzet.”

Ben ik dit boek misschien op het verkeerde moment tegengekomen? Want het klinkt zo fantastisch en toch heb ik me er echt toe moeten zetten om door te lezen. Ik kan me ook wel voorstellen wat ze zegt, alleen werkte het voor mij nu dus niet. Misschien of een aantal jaren nog eens proberen?

Andere boeken uit Tanja’s leven:

Waar gaat Obsessie over?

Literatuurwetenschapper Roland is gespecialiseerd in de dichter Ash. Hij werkt voor een prof die zijn leven aan deze dichter wijdt en die in een soort concurrentiestrijd is verwikkeld met een Amerikaan met hetzelfde levensdoel. Roland vindt bij toeval een paar brieven van Ash die een heel nieuw licht lijken te schijnen op zijn leven en hij gaat op onderzoek uit. Hij ontmoet Maud, ook literatuurwetenschapper maar gespecialiseerd in Christabel LaMotte. Er lijkt een connectie te zijn tussen Ash en Christabel, samen gaan ze op onderzoek.

Wat vind ik ervan?

Pffttt… moeilijk boek dit. Het klonk zo veelbelovend. Maar de urgentie is er voor mij volstrekt niet. Het gaat niet om leven en dood. Wat maakt het uit dat gedichten verkeerd geïnterpreteerd zijn. Hoezo specialiseren zoveel mensen zich in deze dichter? De obsessie die de literatuurwetenschappers voor deze twee dichters hebben is voor mij volstrekt onbegrijpelijk en daardoor vond ik het toch moeilijk me met hen te identificeren. Daardoor ontbrak voor mij ook de spanning, tig pagina’s mysterie, zonder dat er echt iets gebeurd.

Symboliek

De zich langzaam ontspinnende romance tussen Roland en Maud vond ik dan weer wel heel fijn. Maar al die eindeloze citaten, briefwisselingen enzovoorts waren voor mij een enorm vertragende factor. Vooral de gedichten spraken mij niet echt aan. Ik ben sowieso geen grote poëzielezer, al kan ik gedichten soms heel erg waarderen, maar deze gingen me boven de pet. Simpelweg te ver van mijn bed, te complex. Daardoor heb ik ongetwijfeld ook heel veel gemist, want door de noot van de vertalers vooraf werd me al duidelijk dat er heel veel symboliek in dit boek verwerkt is. Zij wijzen erop dat ‘as’ en ‘es’ vertalingen van het woord ‘Ash’ zijn en dat je wanneer je deze tegenkomt in het verhaal er dus iets achter moet zoeken.

Herkansing

Het zit dus erg knap in elkaar en Byatt schrijft ook goed. Bijzonder dat ze het werk van twee topdichters uit de Victoriaanse tijd zo weet te schrijven dat ik twijfelde of ze misschien echt hebben bestaan.De stukken tussen de citaten en briefwisselingen in vond ik ook heel goed te lezen. Als ik een ander boek van haar tegenkom in de bieb, neem ik het zeker mee.

Heb jij dit boek toevallig gelezen? Wat vond jij ervan?

Obsessie | A.S. Byatt | Bladzijde26.nl
Tot slot:

Boek 46/100 #boekperweek
Boek 94/176 #flowboekenchallenge

Volgende review: Voor de liefde zie de letter L | Paola Calvetti

Obsessie (Possession: a romance)
A.S. Byatt (Vertaling: Gerda Baardman, Marian Lameris)
De Bezige Bij, 2016 (1990)
♥♥♥

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren