Review

Honderd jaar | Herbjørg Wassmo | Review

Bladzijde 26, zin 1: “Toen keerde ze terug naar Vinje in Bø en deed haar werk zoals altijd.”

Honderd jaar | Herbjørg Wassmo | Bladzijde26.nlEen tip van een lieve collega 🙂 Ik kende de schrijfster helemaal niet, maar het verhaal over het leven van drie vrouwen uit een Noorse familie klonk goed. En ik heb er echt van genoten!

Waar gaat Honderd jaar over?

De Noorse schrijfster Herbjørg Wassmo vertelt haar familiegeschiedenis. Ze volgt daarbij de draad van de levens van haar moeder, grootmoeder en overgrootmoeder en noemde het Honderd jaar omdat ze precies honderd jaar na haar overgrootmoeder werd geboren. Haar familie komt van de eilandengroep Lofoten in het uiterste noorden van Noorwegen. Daar is het leven hard voor iedereen, en misschien nog wel harder voor vrouwen. Dat komt volop tot uiting in het verhaal.

Wat vind ik ervan?

Ik heb ervan genoten. Een boek over sterke vrouwen die beslist geen gemakkelijke leven hebben gehad is natuurlijk sowieso een onderwerp waar ik graag over lees, maar ik vond het echt een mooi verhaal. Goed geschreven ook, ik heb verschillende fijne zinnen gemarkeerd. Helaas gaan die verloren als de uitleentermijn van een e-book van de bieb verloopt en dat is mij dus overkomen 🙁

Spanning

Het boek heeft een fijne spanningsopbouw doordat Wassmo niet strikt de chronologische volgorde aanhoudt. Ze wisselt af tussen de vrouwen en dat houdt het verhaal boeiend. Hierdoor krijg je ook inzicht in hoe de keuzes van de één uitgelegd worden door de ander. De (klein)dochters zijn niet altijd even blij met wat hun (groot)moeders toch echt goed bedoelden. Interessant om te lezen.

Ook de spanning die ze het verhaal meegeeft door korte fragmenten uit haar eigen jeugd, hield mij aan het verhaal gekluisterd. Ik wilde zo graag weten hoe dat verder ging. Haar eigen leven zou wat mij betreft zelfs zo maar een eigen boek waardig kunnen zijn. Wie weet. Of misschien is het er al, dat weet ik eerlijk gezegd niet.

Noorwegen

Wassmo gaat in ieder geval op mijn lijst met schrijvers waar ik nog wel iets van lezen wil. En Noorwegen blijft op mijn lijst met landen die ik nog eens bezoeken wil. Het lijkt me zo prachtig. Google voor de grap eens op Lofoten en kies voor afbeeldingen, zo mooi!

Ben jij wel eens in Noorwegen geweest?

Honderd jaar | Herbjørg Wassmo | Bladzijde26.nl
Tot slot:

Boek 45/100 #boekperweek

Volgende review: Obsessie | A.S. Byatt #flowboekenchallenge

Honderd jaar (Hundre år)
Herbjørg Wassmo (Vertaling: Paula Stevens)
De Geus, 2012 
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Lalagè 25 juli 2018 at 17:12

  Jaren geleden las ik ‘Het boek Dina’ van deze schrijver. Dat vond ik wel aardig, niet geweldig, maar nu jij zo enthousiast hierover bent, ga ik de titel toch noteren.
  Vorig jaar was ik in Noorwegen op vakantie en dat was erg mooi! Ik vond het een soort kruising tussen Schotland en Zwitserland. Maar we zijn niet zo noordelijk geweest.

  • Reply Marloes 31 juli 2018 at 20:32

   Ik had het er met mijn collega over die me Honderd jaar getipt had, zij was ook aan Dina begonnen en kwam er niet door. Kennelijk is dit toch heel anders geschreven.

  • Reply Marloes 31 juli 2018 at 20:33

   Oeps, dat was iets te snel op Verzenden. Schotland lijkt me ook fantastisch… ooit ga ik het allemaal zien 🙂

  Ik wil wel reageren