Review

Review: Cécile en Elsa, strijdbare freules | Elisabeth Leijnse

Bladzijde 26, zin 1: “Fles kwam uit een katholiek gedoopte Joodse familie, zijn vrouw was verlicht protestants.”

Cécile en Elsa, strijdbare freules | Elisabeth Leijnse | Bladzijde26.nlSoms, heel soms lees ik een (auto)biografie, meestal is dat toeval, maar dit boek had ik echt heel bewust op mijn lijst gezet vanwege het enthousiaste betoog van Mieke van der Weij in de Flow. Want eigenlijk hoef ik voor mijn #flowboekenchallenge alleen fictie te lezen van mezelf, maar een uitzondering kan altijd natuurlijk 🙂

Wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

2017 #06 | Mieke van der Weij | Toen: radiopresentator

“Ik smul van goede biografieën als deze. Tijdens mijn studie Nederlands heb ik me verdiept in de vrouwenemancipatie eind negentiende eeuw. Ik las toen Hilda van Suylenburg, een beroemde feministische roman van de freule Cécile de Jong van Beek en Donk. Ik was dus meteen geïnteresseerd toen ik hoorde van deze biografie over Cécile en haar zusje. Leijnse beschrijft via hun boeiende levensverhalen de fascinerend periode van het fin de siècle waarin onder meer het feminisme opkwam. Elsa was getrouwd met componist Alphons Diepenbrock, dus je krijgt ook veel mee over de muziekwereld in die tijd. Het boek leest als een roman, maar je steekt er ontzettend veel van op.”

Ik heb iets met feminisme dat weten jullie waarschijnlijk wel, dit leek me dus bijzonder interessant!

Andere boeken uit Mieke’s leven:

 • W.G. van de Hulst | Bello
 • Michel Tournier | De Elzenkoning
 • Jan Wolkers | Turks fruit
 • Thomas Mann | De toverberg

Waar gaat Cécile en Elsa, strijdbare freules over?

Het is de biografie van Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk. Twee freules, zussen, die een stevige rol hadden in de opkomst van het feminisme aan het eind van de negentiende eeuw. Cécile organiseerde in 1898 de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid. Elsa was getrouwd met Alphons Diepenbrock, een bekend componist. Interessante dames!

Wat vind ik ervan?

Ik heb het in één ruk uitgelezen, dat zegt denk wel genoeg. Ik vond het heel interessant, boeiend en, niet onbelangrijk, makkelijk leesbaar. Al gebruikt Leijnse hier en daar wel de nodige moeilijke woorden. Ik las het op de e-reader met woordenboek, maar dat hielp niet altijd, kennelijk waren sommige woorden soms zelfs voor dat woordenboek te moeilijk 😉 Maar die woorden zijn nooit essentieel, dus ik heb er hier en daar wat omheen gelezen.

Persoonlijke details

De freules leiden boeiende levens, ze kiezen beslist niet voor de gemakkelijkste weg. Door de vele fragmenten uit dagboeken en brieven leest hun verhaal bijna als een roman. Doordat er relatief veel persoonlijke documenten beschikbaar zijn (de zussen schreven elkaar heel wat brieven), heeft Leijnse het verhaal met veel details kunnen aankleden waardoor de dames echt gaan leven.

Feminisme

Daarnaast krijg je behoorlijk wat mee over de opkomst van het feminisme én over de Nederlandse muziekwereld. Daar wist ik eigenlijk schrikbarend weinig vanaf, door dit boek is daar wel wat verandering in gekomen, maar er kan beslist nog meer bij. Vooral dat feminisme vind ik echt interessant, daar wil ik me echt nog verder in verdiepen.

Aanrader

Al met al vind ik dit boek echt een aanrader, al is het wel een dikke pil (maar daar zitten ook heel veel pagina’s met referenties tussen). Zeker als je geïnteresseerd bent in feminisme is dit een must-read.

Wiens (auto)biografie moet ik echt lezen volgens jou?

Cécile en Elsa, strijdbare freules | Elisabeth Leijnse | Bladzijde26.nl
Tot slot:

Boek 43/100 #boekperweek
Boek 93/176 #flowboekenchallenge

Volgende review: Honderd jaar | Herbjørg Wassmo

Cécile en Elsa, strijdbare freules 
Elisabeth Leijnse
De Geus, 2017
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

4 Reacties

 • Reply Lalagè 18 juli 2018 at 07:48

  Deze staat al een tijd op mijn leeslijst met allemaal namen erachter van mensen die het aanraadden. Hopelijk kom ik er eens aan toe!
  Momenteel lees ik de prachtige autobiografie van Konstantin Paustovski, over Rusland een eeuw geleden, erg boeiend, mooi geschreven en knap vertaald.

  • Reply Marloes 19 juli 2018 at 07:03

   Grappig, ik doe dat sinds een paar jaar ook, bijhouden wie een boek tipt. Is leuk om te laten weten als je iets gelezen hebt. Jij komt er ook regelmatig op voor!
   Ik moest Paustovski even googlen, nooit van gehoord, maar klinkt heel interessant inderdaad. Ik kijk uit naar je recensie. Fijne dag!

 • Reply Sandra 21 juli 2018 at 18:24

  Mooie recensie Marloes! Ik heb dit boek op mijn nog te lezen boeken lijstje gezet nadat het de Libris Geschiedenis prijs won (in 2016 meen ik?) maar ik heb het nog steeds niet gelezen dus, jouw recensie zorgt er in ieder geval voor dat ik hem naar boven schuif, dank!

  • Reply Marloes 31 juli 2018 at 20:35

   Dank je wel! Geen idee of het die prijs won, ik google meteen even 🙂 En jawel hoor, je hebt gelijk! 10 punten voor je geheugen. En goed dat je dit boek naar boven schuift, het is echt het lezen waard.

  Ik wil wel reageren