Review

Review: Boven is het stil | Gerbrand Bakker

Bladzijde 26, zin 1: “Als ik Teun angstig zie omkijken, loop ik naar ze toe.”

Boven is het stil | Gerbrand Bakker | Bladzijde26.nlDoor Sandra van SandraLeest kwam dit boek op mijn noglezenlijst. Jaren geleden las ik al eens zijn Perenbomen bloeien wit, daar heb ik toen van genoten. Dubbel reden dus om nieuwsgierig te zijn naar Boven is het stil.

Waar gaat Boven is het stil over?

Op een kleine boerderij in Noord-Holland wonen een vader en zoon. Ze hebben wat vee: koeien, schapen, kippen en twee ezels. De vader is oud en aan bed gebonden, de zoon is ook niet meer zo jong. Hun relatie is gecompliceerd, het leven op de boerderij niet makkelijk. Dan besluit de zoon besluit dat het beter is als zijn vader voortaan boven verblijft.

Wat vind ik ervan?

Heel mooi! Prachtig verstild taalgebruik. Bakker is een meester in met heel weinig woorden, heel veel zeggen. Ik denk dat Bakker veel schrapt als hij schrijft. Geen letter staat er te veel.

Ook de opbouw van het verhaal is heel precies gedoseerd. Hij laat net voldoende los om te prikkelen en bouwt daarmee op een bijzonder fijne manier spanning op. 1967 bijvoorbeeld triggert mij al heel snel. Waarom noemt hij dat jaar zo expliciet? Wat is er toen gebeurd? En waarom is de relatie tussen die twee mannen eigenlijk zo moeizaam? Waarom ‘moet’ de vader naar boven?

Het maakt dat ik door de pagina’s vlieg, terwijl ik eigenlijk ook de tijd wil nemen om het mooie taalgebruik te proeven. Een welhaast duivels dilemma wat gewonnen wordt door het verhaal. Dit boek gaat sowieso op mijn herlees-lijst, of misschien beter, mijn verlanglijst, want het verdient een plekje in onze kast en zo kan ik er in alle rust nog eens van genieten.

Mooie zinnen

Ik ben nog altijd geen dikke vrienden met mijn e-reader, maar heb toch een aantal zinnen weten te markeren. Er waren er nog veel meer, maar ja, dat verrekte touchscreen 😉

“Heel in de verte zag ik drie fietsers over de dijk gaan. Al ik een stap opzij had gedaan, had hij de drie fietsers ook kunnen zien. Ik bleef staan waar ik stond.”

“Als iemand me zou zien, zou hij denken dat ik probeer met z’n vieren te zijn om maar niet alleen te hoeven eten.”

“Als hij weigert te verdwijnen, zal ik hem moeten wassen.”

Bij toeval ontdekte ik dat dit boek verfilmd is, heb jij de film gezien?

Boven is het stil | Gerbrand Bakker | Bladzijde26.nl
Tot slot:

Boek 44/100 #boekperweek

Volgende review: Cécile en Elsa, strijbare freules | Elisabeth Leijnse #flowboekenchallenge

Boven is het stil 
Gerbrand Bakker
Uitgeverij Cossee, 2008
♥♥♥♥♥

Previous Post Next Post

8 Reacties

 • Reply Lalagè 10 juli 2018 at 20:13

  Dit is echt een mooi boek, het wordt al een beetje een klassieker 😉

  Heb jij ook al mot met je e-reader… op mijn Kobo gaat markeren ook niet altijd zoals ik wil en als ik naar de volgende bladzijde wil dan weigert hij dat te doen, terwijl mijn Kindle dat wel kan. Ik gebruik de Kobo alleen voor e-books van de bieb en soms voor een e-book met DRM-beveiliging.
  Wat voor merk heb jij?

  • Reply Marloes 14 juli 2018 at 15:50

   Ik heb ook een Kobo en gebruik die ook eigenlijk alleen voor de e-books van de bieb. Meestal lees ik gewoon van papier. Dat leest toch het allerlekkerst, maar op vakantie vind ik een e-reader wel zo handig. Dan lees ik ook graag dikke pillen en die zijn op de e-reader zo lekker licht, wel zo fijn op een ligstoel in de zon 🙂

 • Reply Erik Scheffers 10 juli 2018 at 21:43

  Hoi Marloes, ik heb de film naar aanleiding van het boek gezien, maar kan hem me niet meer zo goed herinneren. Waarschijnlijk heeft hij dus niet zo veel indruk gemaakt. Groetjes, Erik

 • Reply Sandra 12 juli 2018 at 11:48

  Wat een mooie recensie Marloes en dankjewel voor het noemen van mijn blog!
  Ik denk ook dat Gerbrand Bakker veel schrapt in zijn teksten, alhoewel, als je zijn tweets leest, ook daar staat geen letter teveel in 😉

  • Reply Marloes 14 juli 2018 at 15:51

   🙂 misschien schrapt ie daar ook? Of hij is gewoon gezegend met een fantastisch scherpe pen. Hoe dan ook, hij schrijft prachtig!

 • Reply Marcia 18 juli 2018 at 10:25

  Ik ben zo nieuwsgierig naar dit boek! Heb er alleen maar goede dingen over gehoord 🙂

  • Reply Marloes 19 juli 2018 at 07:03

   Het is echt heel mooi!

 • Ik wil wel reageren