Review

Review: Gezien de feiten | Griet op de Beeck

Bladzijde 26, zin 1: “Olivia mimede de handeling en zwaaide terug, met haar arm hoog boven haar hoofd.”

Gezien de feiten | Griet op de Beeck | Bladzijde26.nlEen boekenweekgeschenk van een schrijver die ik graag lees. Stiekem best spannend, want ik ben niet per se kapot van het concept boekenweekgeschenk (maar daarover een andere keer meer). Over Gezien de feiten las ik veel verschillende dingen. Dat maakte me wel nieuwsgierig, maar ook een beetje bevreesd.

Waar gaat Gezien de feiten over?

Olivia’s wereld staat op zijn kop, haar man is overleden, ze is alleen. Verdrietig, maar ook een kans om haar eigen keuzes te maken, haar leven opnieuw in te richten. Dat trekt haar wel. Roos, haar dochter, ziet het helemaal anders. Dat wringt. Impulsief besluit Olivia om ontwikkelingshulp te gaan doen. Roos vindt dat uiteraard maar niets.

Wat vind ik ervan?

Mwah… maar geen 2-hartjes-mwah, dus toch voor 3 gekozen. Waarom? Omdat het me lang niet zo pakte als haar andere boeken. Ik miste de mooie zinnen, had een beetje een afgeraffeld gevoel. Vond het verhaal over de ontwikkelingshulp gezocht, te dramatisch. Ik had graag meer gelezen over het zo anders omgaan met het verlies van man en vader door moeder en dochter, ik ben benieuwd naar de voorgeschiedenis. Waarom wringt het zo? En hoe loopt het verder? Maar dan kleiner gehouden, zonder de extremiteit van wat er nu gebeurt.

Lief gebaar

Wat ik wel heel lief gevonden vind, is het gebaar dat Daniel maakt met het liedje, zo romantisch. Nee, ik zeg niet meer want dan spoil ik te veel. Ik hoop echt dat iemand dat moment in het echt heeft mogen beleven. En dat ze het dan ook op waarde heeft weten te schatten natuurlijk, want wat heb je dan een zeldzaam romantische man aan de haak geslagen. Heerlijk.

Thema en titel

Wat dit boekje met het thema van de boekenweek (Natuur) te maken heeft? Geen flauw idee. Waar de titel op slaat? Geen flauw idee. Ik vermoed dat dit wel ergens in het boek terugkomt, dat was bij haar andere boeken ook zo, maar het is me deze keer niet opgevallen. Eigenlijk vind ik het wel een beetje jammer dat het zo niet aansluit bij het thema. Waarom zou je immers anders een thema meegeven aan de boekenweek?

Fenomenaal fijne zin

Ineens was er toch deze fenomenaal fijne zin. En die speelt nog steeds af en toe door mijn hoofd. En daarom blijf ik fan.

“Zij was zoveel mensen nu, allemaal met een hoofd vol gedachten.”

Heb jij het boekenweekgeschenk wel eens gebruikt als treinkaartje?

Gezien de feiten | Griet op de Beeck | Bladzijde26.nl

Tot slot:

Boek 33/100 #boekperweek

Volgende review: De Vlucht | Jesus Carrasco

Gezien de feiten 
Griet op de Beeck
CPNB & Prometheus Boekenweek 2018
♥♥

Van dezelfde schrijver: Vele hemels boven de zevende & Kom hier dat ik u kus

Previous Post Next Post

5 Reacties

 • Reply Lize 23 mei 2018 at 09:09

  Jammer dat dit boekje wat tegenviel. Ik ben er wel benieuwd naar.

  • Reply Marloes 23 mei 2018 at 20:19

   Gewoon lekker lezen hoor, smaken verschillen.

 • Reply Sandra 24 mei 2018 at 20:29

  Ik had een beetje hetzelfde gevoel, het is jammer dat het Boekenweekgeschenk altijd zo dun moet zijn, tegen de tijd dat de auteur to the point wil komen is het papier op 🙁

  • Reply Marloes 5 juni 2018 at 20:12

   Dat is het inderdaad… het format lijkt me gewoon te beperkt. Zo jammer!

 • Reply Anje de Wal 10 mei 2020 at 17:31

  Ik vond het een heel leuk boekje, leest lekker weg. Maar het einde zit er niet in, op blz. 94 eindigt het abrupt midden in een zin, midden in de bladzijde. Fout gedrukt denk ik? Hoe loopt het af?

 • Ik wil wel reageren