Review

Review: Spoetnikliefde | Haruki Murakami

Bladzijde 26, zin 1: “Dat had ze altijd al gehad.”

Spoetnikliefde | Murakami | Bladzijde26.nlSinds dit boek in de kast staat lonkte het steeds naar me. Die titel (zo intrigerend), de kleur (zo vrolijk!), de schrijver (behoeft geen toelichting, toch?). Ik kon eigenlijk niet wachten erin te beginnen. Maar voor de afwisseling dwong ik mezelf eerst een paar niet-Murakamis te lezen 🙂 Maar vlak voor Pasen was het eindelijk zover….

Waar gaat Spoetnikliefde over?

Het is echt een Murakami-verhaal. Eenzame jonge man is verliefd op een intrigerende jonge vrouw, zij niet op hem. Sumire, zo heet ze, is verliefd op Mioe, haar bazin, ze is er zelf hoogst verbaasd over, want ze dacht dat ze het niet in zich had om verliefd te worden. Voor de man koestert zij een diepe maar tikje bizarre vriendschap, ze belt hem midden in de nacht met de meest onwaarschijnlijke vragen. Op een dag krijgt hij een telefoontje van Mioe, vanaf een Grieks eiland, Sumire is verdwenen.

Wat vind ik ervan?

Genieten! Het leest als een trein, heeft dat heerlijk mysterieuze en dromerige van een echte Murakami en ook die prachtige, treffende zinnen. Hier en daar had ik wel wat déjà-vues, maar dat droeg ergens ook wel weer bij aan het mysterie.

Het mooist:

“Desalniettemin zal ik niet naar mijn zelf van vroeger kunnen terugkeren. Morgen word ik een ander mens. Niemand om mij heen zal merken dat ik als een ander mens naar Japan terugkeer. Vanbuiten is er helemaal niets veranderd. Maar binnen in mij was iets weggebrand en afgestorven. Ergens had er bloed gevloeid. Iets, iemand, was uit mij verdwenen. Met afgewend gezicht en zonder een woord. Een deur was geopend en weer dichtgegaan. Het licht was gedoofd. Vandaag is het de laatste dag van deze ik. De laatste avondschemering. Als morgen de ochtend aanbreekt, ben ik hier niet meer. Een ander persoon is dan dit lichaam binnengestapt.”

Deze alinea raakt me, het voelt als de essentie. Iets wat met je gebeurt als je iets heftig hebt meegemaakt, maar misschien ook wel iedere dag opnieuw. Omdat je nooit dezelfde bent als gisteren. Intrigerend. Om op te kauwen. Hier lees ik voor.

Ook mooi:

“Het was een weemoedige, intieme glimlach die lang ongebruikt ergens achter in een laatje leek te hebben gelegen.”

Wie zijn jouw favoriete schrijvers?

Spoetnikliefde | Murakami | Bladzijde26.nl Tot slot:

Boek 27/100 #boekperweek

Volgende review: Het winterpaleis | John Boyne

Spoetnikliefde (Supūtoniku no koibito) 
Haruki Murakami (Vertaling: Elbrich Fennema)
Atlas Contact, 2004 (1999)
♥♥♥♥

Van dezelfde schrijver: Kafka op het strand | De jacht op het verloren schaap | Norwegian Wood | De opwindvogelkronieken | De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Previous Post Next Post

10 Reacties

 • Reply Sandra 13 april 2018 at 22:34

  Oe die laatste zin, mooi! Ik heb nog nooit een boek van Murakami gelezen moet ik bekennen 😬
  Mijn favoriete schrijvers…. ehm, Boudewijn Büch, Arthur Japin, Adriaan van Dis, Susan Smit, Gerbrand Bakker begint een favorietje te worden en Franca Treur uiteraard! Niet echt een verrassend lijstje hè? 😂

  • Reply Marloes 14 april 2018 at 18:03

   Jouw favorieten heb ik bijna allemaal gelezen, op Boudewijn Büch na. Allemaal fijn ook. Ik denk dat ik Adriaan van Dis het liefste lees, hij schrijft zo heerlijk licht.

 • Reply Lize 14 april 2018 at 06:39

  Dit boek wil ik ooit ook eens lezen.

  • Reply Marloes 14 april 2018 at 18:03

   Doen! Voor een Murakami is ie niet eens zo dik ook.

 • Reply Lalagè 14 april 2018 at 17:28

  Ah weer zo’n fijne Murakami 🙂 Deze wil ik ook nog lezen, want Murakami hoort ook bij mijn favoriete schrijvers 😉 samen met onder andere Renate Dorrestein en Anne Eekhout. Verder zijn er ook heel veel schrijvers waarvan ik maar een enkel prachtig boek heb gelezen, maar waarvan ik wel meer zou willen. Herken jij dat?

  • Reply Lalagè 14 april 2018 at 17:30

   Oh en ik wil Rascha Peper ook even noemen, daar heb ik al wel veel van gelezen. Zij schreef zo mooi maar tegelijk erg leesbaar.

   • Reply Marloes 14 april 2018 at 18:06

    Rascha Peper (mooie naam), die ga ik ook eens opzoeken in de bieb 🙂

  • Reply Marloes 14 april 2018 at 18:06

   Oja, Renate Dorrestein, die heb jij me al vaker getipt. Moet ik toch eens iets mee doen 😉 Ik geef haar een extra kleurtje op mij noglezenlijst.

   En ja, dat herken ik heel erg. Er zijn zoveel fijne schrijvers en liefst zou ik van allemaal alles lezen. Maar ik wil ook nieuwe schrijvers ontdekken en ik moet ook nog werken, slapen enzovoorts natuurlijk. Er zitten gewoon niet genoeg uren in een dag voor alle fijne boeken die er zijn!

 • Reply Tessa 7 mei 2018 at 08:45

  Mooie bespreking! Ik vond het zo mooi dat het te interpreteren is als symboliek: je verliest letterlijk een deel van jezelf bij hartzeer, en dat gedeelte van jezelf laat zich moeilijk, zo niet onmogelijk, terugvinden omdat je niet meer hetzelfde bent. Dit is echt mijn lievelingsboek van Murakami, fijn dat ‘ie jou ook zo goed is bevallen!
  Je weet van mij dat Murakami mijn favoriete schrijver is (ik raad je zeker ook De moord op commendatore aan, prachtig!) en daarnaast lees ik ook graag Hannah Bervoets, Anne-Gine Goemans en Niccolo Ammaniti en qua thrillers Karin Slaughter 🙂 (heeeel ander genre haha)

  • Reply Marloes 8 mei 2018 at 21:11

   Dank je wel! Altijd spannend als jij een Murakami-bespreking leest 😉 Het is wel echt een heel fijne Murakami inderdaad.

   Anne-Gine Goemans ken ik niet, die ga ik binnenkort eens opzoeken in de bieb. Hannah Bervoets en Niccolo Ammaniti lees ik ook graag (is wel weer een tijdje geleden). Karin Slaughter heb ik ook wel gelezen, in dat genre idd top, maar ik lees toch liever iets minder thrillerigs.

  Ik wil wel reageren