Review

Review: De nachtegaal | Kristin Hannah

Bladzijde 26, zin 1: “Toen ze de gordijnen achter zich sloot en zich omdraaide, was Antoine niet meer in de kamer.”

De nachtegaal | Kristin Hannah | Bladzijde26.nlAfgelopen januari vierden wij dat we 15 jaar bij elkaar zijn. Als cadeautje van lieve vrienden kregen we toen een eigen glossy met tips hoe het nog 15 jaar met elkaar uit te houden. Superleuk en lief!

In de glossy onder ander een eigen leeschallenge. Met de lievelingsboeken van onze vrienden en boeken die een linkje hebben met ons leven. 19 in totaal en ik had er pas 4 gelezen. Een fijne uitdaging dus voor mij 🙂 Dit is het eerste boek van die lijst, de connectie: Frankrijk. Dit land waaiert door mijn leven, ik houd van de taal, het landschap, de muziek en heb er zelfs anderhalf jaar gewoond.

Waar gaat De Nachtegaal over?

De Nachtegaal gaat over Frankrijk in oorlogstijd, over het verzet en het dagelijkse leven. Maar ook over twee zussen die niet met en niet zonder elkaar lijken te kunnen. Eén van de twee blikt terug.

Als de oorlog uitbreekt woont Vianne met haar dochtertje in een dorp in de Loire-streek, haar man is naar het front. Ze is bang om zich te verzetten en blijft liefst geloven dat het goed komt, dat het mee valt, dat ze gewoon verder kan leven. Maar in oorlogstijd moet je keuzes maken, onmenselijke keuzes.

Isabelle woont bij hun vader in Parijs, ze is impulsief, dapper en een verzetsheldin uit de Eerste Wereldoorlog is haar heldin. Ze wil niets liever dan haar bijdrage leveren aan het verzet en snapt niet dat haar zus dat niet wil. Langzaam wordt duidelijk dat de oorlog hun levens volkomen overhoop gooit.

Wat vind ik ervan?

Heel fijn! Echt zo’n heerlijk meeslepend boek dat je in een weekend uitleest omdat je het gewoon niet weg kan leggen. Geen fantastisch mooie zinnen, wel een echte pageturner met rijke personages. Een aanrader dus.

Dubbel

Het voelt wel altijd een beetje dubbel, dat een boek over zoiets afschuwelijks als oorlog toch ook een fijn boek kan zijn. Maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel. Ik houd wel van dit genre, ik kan me er heel makkelijk in verliezen en dat is toch een van de allerfijnste dingen van lezen.

Is De nachtegaal waargebeurd?

Toch is het boek ook wel wat over de top. Zeker het verhaal van Isabelle als nachtegaal lijkt me onrealistisch. Aan de andere kant heb ik in waargebeurde verhalen nog wel onwaarschijnlijkere dingen gelezen over de oorlog. Toch had ik graag geweten of het misschien gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, maar dat kon ik niet ontdekken.

Disney-gehalte

De relatie tussen Vianne en Isabelle boeide mij. Hun contrasterende persoonlijkheden en hoe ze elk heel anders reageren op de oorlog. En ook hun worsteling met hun eigen karakter en principes, het onbegrip voor de ander en het zo duidelijk wel houden van elkaar. Hannah heeft dit mooi bedacht en uitgewerkt.

Het verhaal van de twee zussen laat zien dat het allemaal niet zo zwart/wit is en dat je nooit iemand zomaar kan veroordelen. Eigenlijk best een Disney-boodschap. En ja, die ligt er best dik bovenop, maar ach, zeg nou zelf, een fijne Disneyfilm is toch ook niet te versmaden?

Heb jij nog een goede tip voor mij in dit genre?

De nachtegaal | Kristin Hannah | Bladzijde26.nl Tot slot:

Boek 26/100 #boekperweek

Volgende review: Spoetnikliefde | Haruki Murakami

De nachtegaal (The Nightingale) 
Kristin Hannah (Vertaling: Corrie van den Berg & Daniëlle Stensen)
Meulenhoff Boekerij, 2015
♥♥♥♥

Van dezelfde schrijver: De wintertuin

Previous Post Next Post

5 Reacties

 • Reply Sandra 11 april 2018 at 21:43

  Wat een leuk idee van jullie vrienden, enne mooie recensie, ik ben bij elke recensie van jou weer benieuwd naar de eerste zin op bladzijde 26 🙂
  Ik wil je iig Alice, Het Wolvenmeisje van dezelfde auteur als tip geven, ik las het jaren geleden en vond het destijds erg mooi.

  • Reply Marloes 12 april 2018 at 07:30

   Thanks! Die gaat op de lijst 🙂 En leuk om te lezen dat je die 1e zin zo leuk vindt.

 • Reply Lalagè 14 april 2018 at 17:32

  Wat een heerlijk cadeau! En nog gefeliciteerd natuurlijk.
  Zelf lees ik niet vaak oorlogsboeken, al heb ik me voorgenomen om me daar niet meer bij voorbaat door te laten afschrikken. Daardoor las ik het prachtige boek Parnassia van Josha Zwaan, waarin de Tweede Wereldoorlog een centraal thema is.

  • Reply Marloes 14 april 2018 at 18:09

   Dank je wel 🙂

   Parnassia heb ik ook gelezen. Ik moest even zoeken waar dat ook weer over ging, maar mooi boek inderdaad!

 • Reply Karin van Oosterhout Steenbergen 20 januari 2023 at 12:53

  Ik ben met de laatste bladzijden van het boek bezig, weet dus nog niet welke van de twee zussen naar de reünie gaat.
  Het is een prachtig boek, ondanks de gruwelijke passages die ik soms meerdere malen moest lezen voordat de inhoud binnen kon komen. Het moet haast wel dat delen van het boek op getuigenverklaringen zijn gebaseerd, want ik kan me niet voorstellen dat de schrijfster zoiets bedenkt.
  Ik geef het boek te lezen aan mijn dochter omdat ik het een waardevolle geschiedenisles vind, met het verzoek het door te geven aan iemand waarvan ze zeker weet dat die persoon het ook zal lezen.

 • Ik wil wel reageren