Review

Review: Ronja de roversdochter | Astrid Lindgren

Bladzijde 26, zin 1: “Toen hij haar zag, begon hij ook te lachen.”

Ronja de roversdochter | Astrid Lindgren | Bladzijde26.nlRonja is onweerstaanbaar jeugdsentiment. Onlangs was ik met mijn moeder in Middelburg en natuurlijk gingen we ook even snuffelen (en koffie drinken, en lunchen) bij De Drukkery. Daar lag een hele stapel van dit fijne boekje en die kon ik natuurlijk niet zomaar voorbij lopen.

De Drukkery in Middelburg is trouwens een van mijn favo boekwinkels. Heerlijk om in rond te dwalen, maar ook met een fijne brasserie. Ideale combi 🙂

Waar gaat Ronja de roversdochter over?

Roverhoofdmannen Mattis en Borka koesteren een diepe vijandschap tegen elkaar. Hun kinderen, Ronja en Birk, kunnen het echter prima met elkaar vinden. Ze worden dikke vrienden en als dat van hun vaders toch echt niet mag, lopen ze weg. Ze gaan samen in een grot in het bos wonen.

Wat vind ik ervan?

Nog net zo leuk als vroeger, of heel eerlijk, zelfs leuker! Er staat me vaag iets bij dat ik me als klein meisje al snel te groot voelde voor dit boek. Toen had ik natuurlijk nog geen oog voor de boodschappen in het boek en las ik vooral een sprookjesachtig verhaal dat volgens mij niet echt een sprookje was (geen prinsessen, wel rare wezens). Maar dat is mijn interpretatie van nu, en aangezien dat ook al weer bijna dertig jaar geleden is, is dat natuurlijk giswerk.

Mooie boodschap

Nu genoot ik er van en zag ik wel al die boodschappen. Prachtig verwerkt in een heerlijk verhaal over twee stoere kinderen die hun eigen keuzes maken en durven op te staan voor hun vriendschap en principes. Een heel wijs boekje dus eigenlijk. Over moed en trouw, maar ook over verandering. Niet iets doen omdat je het altijd al zo deed, maar ergens bewust voor kiezen omdat je er in gelooft. Ik vind het een fantastisch mooie boodschap. Ook op mijn 37ste nog waardevol en ik denk stiekem dat hij vroeger ook wel is doorgesijpeld.

Nichtje

Ronja staat nu bij mij in de boekenkast te wachten tot mijn nichtje er oud genoeg voor is. Ze krijgt het zeker van me cadeau!

Welk boek uit jouw jeugd zou je nog wel eens willen lezen?

Ronja de roversdochter | Astrid Lindgren | Bladzijde26.nl Tot slot:

Boek 21/100 #boekperweek

Volgende review: De vier seizoenen van de zomer | Gregoire Delacourt

Ronja de roversdochter (Ronja Rövardotter)
Astrid Lindgren (Vertaling: Rita Törnqvist-Verschuur)
Illustraties: Ilon Wikland
Stichting Geef Mij Maar Een Boek! met een licentie van uitgeverij Ploegsma, 2018 (1981)
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Erik Scheffers 27 maart 2018 at 21:48

  Hoi Marloes, dit boekje heb ik pas gekregen van een vriend en ga ik zeker nog een keertje lezen. Een jaar of twee geleden heb ik “Karlsson van het dak” gelezen en daar was ik ook enthousiast over. Groetjes, Erik

 • Reply Margriet van Sonsbeek 5 mei 2018 at 22:19

  Die staat hier in de kast! Eigenlijk niet van mij, maar gaan hem nu toch maar eens lezen!

  • Reply Marloes 8 mei 2018 at 21:07

   Gewoon doen, is echt een leuk boek 🙂

  Ik wil wel reageren