Review

Review: Dit boek redt je leven | A.M. Homes

Bladzijde 26, zin 1: “Hebt u nog pijn?”

Dit boek redt je leven | A.M. Homes | Bladzijde26.nlDacht ik zomaar dat dit boek op mijn #flowboekenchallenge-lijst stond. Mooi niet dus, dat is een andere titel (De dochter van een minnares). Toch intrigeerde het kennelijk genoeg om mij te overtuigen dit te lezen. Maar mijn leven redden, dat deed het niet (en is gelukkig ook helemaal niet nodig).

Waar gaat Dit boek redt je leven over?

Richard, een gescheiden vijftiger, is rijk, werkt keihard en doet zijn best om gezond oud te worden. Op een dag krijgt hij een aanval van hevige pijn. Hoewel de artsen niets kunnen vinden, doet de aanval wel iets met Richard. In plaats van door te leven alsof er niets gebeurd is, merkt hij dat hij anders reageert, zelfs anders wil reageren. Hij besluit dat hij voortaan iets wil betekenen voor mensen. Vanaf dat moment komt hij in allerlei vreemde situaties terecht, maakt hij nieuwe, onwaarschijnlijke vrienden en krijgt weer contact met zijn dierbaren.

Wat vind ik ervan?

Beetje dubbel gevoel. In het begin vond ik het echt een leuk boek en ik heb het ook echt met plezier gelezen. Maar het einde viel me echt tegen en dat heeft toch zijn weerslag op hoe ik over het hele boek denk. Ik kan ook maar slecht kiezen tussen 3 of 4 hartjes. Dus daarom de voors en tegens op een rij.

Pluspunten

 • Originele personages – Anhil bijvoorbeeld, eigenaar van een donutwinkel, en Richard zelf.
 • Fantasievolle situaties – Een paard in een onverklaarbaar zinkgat redden met een helikopter 🙂
 • Leuke dialogen – Tussen Richard en de huilende vrouw bij de groentewinkel.
 • Goede setting – Richard is zo rijk dat hij zich zonder geldzorgen kan overgeven aan zijn nieuwe levenshouding.
 • Vrolijke cover en sterke titel – Maar dat maakt voor het verhaal natuurlijk niets uit.
 • Scherp en kritisch – Ik vind dat Homes tussen de regels door best een kritische noot plaatst bij de Amerikaanse cultuur.

Minpunten

 • Dat einde – Ik vond het zo gemakkelijk, maar zal het niet verraden 😉
 • Te onwaarschijnlijk – Zomaar een beroemde buurman als kluizenaar waar je dan ook nog dikke vrienden mee wordt, en zo is er meer. Iets te veel fantasievolle situaties dus.
 • Ongeloofwaardig – Richard is weliswaar heel rijk, maar zoals hij met zijn geld strooit, dat gaat mij echt te ver.

Uiteindelijk toch meer plus dan min dus, dat pleit voor 4 hartjes voor Dit boek redt je leven. En toch, en toch, en toch… Ik weet het niet… zal ik dan toch een 3.5 introduceren? Voorlopig zet ik hem op 3.

Wat vind jij? Tijd voor een 3,5?

Dit boek redt je leven | A.M. Homes | Bladzijde26.nl
Tot slot:

Boek 15/100 #boekperweek

Volgende review: Als op een winternacht een reiziger | Italo Calvino #flowboekenchallenge

Dit boek redt je leven (This book will save your life) 
A.M. Homes (Vertaling: Gerda Baardman)
De bezige bij, 2006
♥♥♥ 

Previous Post Next Post

2 Reacties

 • Reply Lalagè 7 maart 2018 at 11:33

  Ik mis de 3,5 sterren ook op Goodreads. Dan denk ik terug aan hoe de definitie was op de middelbare school: 6 – voldoende, 7 – ruim voldoende, 8 – goed. Ik heb regelmatig boeken die ik meer dan een zesje waard vind, maar ook geen volle 8. Dus dan worden het 3,5 sterren op boekmeter en 3 op Goodreads, want daar betekent dat ‘I liked it’.

  • Reply Marloes 7 maart 2018 at 20:15

   Het blijft natuurlijk altijd een beetje subjectief – ik heb ook geen superstrikte voorwaarden voor mezelf verbonden aan die hartjes/sterren. Maar soms blijf je er inderdaad zo tussenhangen, eigenlijk niet goed genoeg voor 4 (vooral niet vanwege de andere boeken die 4 hartjes kregen), maar wel meer dan 3. En dit is eigenlijk echt een 3.5 … en de volgende misschien ook wel… hmmm Ik merk dat ik er nog steeds niet helemaal uit ben.

   Maar heel anders – wat houdt jij veel bij! Waar haal je de tijd vandaan? Ik kom altijd en eeuwig tekort.

  Ik wil wel reageren