Over lezen

Kobo Aura: mijn ervaringen met deze e-reader

Review Kobo Aura | Lees mijn ervaringen met de Kobo Aura | Bladzijde26.nlSinds een tijdje heb ik een Kobo Aura en natuurlijk laat ik je graag weten hoe die mij bevalt. Dit is alweer mijn 3e e-reader. Eerder had ik een Sony, maar die worden helaas niet meer gemaakt. Daarna kocht ik een Kobo Glo, maar die ging al binnen een jaar stuk. Het scherm was bevroren en wilde niet meer ontdooien 🙁 Gelukkig mocht ik van meneer Bol een nieuwe e-reader uitzoeken, dat werd dus de Kobo Aura. Hieronder deel ik mijn ervaringen.

Update: 

Luna reageerde heel uitgebreid op mijn post en gaf een paar tips waarmee een paar minpunten voor mij verholpen zijn. Dank je wel Luna! Haar tips heb ik toegevoegd (in cursief), leek me wel zo handig en fair. 

Pluspunten Kobo Aura

 • Nieuwe boeken zijn gemakkelijk toe te voegen 🙂
  Althans dat vind ik. Ik werd er laatst weer positief door verrast, gewoon connectie maken met wifi en hij synchroniseert met je Bol.com-account. Ideaal. Maar dan moet je natuurlijk wel je boeken bij de Bol kopen. Gewoon via de laptop werkt ook prima trouwens.
 • Bovenin kan je snel zien hoe laat het is en hoe ver je in het boek gevorderd bent 🙂
  Zo heb je toch een beetje gevoel bij hoe ver je gevorderd bent in een boek, ik vind dat toch altijd fijn om te weten.
 • De Kobo vertelt je hoe veel tijd je nog nodig hebt om een boek uit te lezen 🙂
  Handig, want niets zo irritant als je boek bijna uit hebben als je trein stopt op je plaats van bestemming.
 • Je kan er de e-books van de bibliotheek op lezen 🙂
  Dit was voor mij destijds dé reden om over te stappen van Sony naar Kobo. En hoewel ik er eigenlijk alleen in vakantietijd gebruik van maak, ben ik heel blij met deze service.

Pluspunten e-reader

 • Nooit meer pijn in je armen 🙂
  E-readers zijn lekker licht, in allebei de betekenissen van het woord. Als je net als ik houd van dikke pillen, herken je vast die pijnlijke armen of dat kussen op schoot om je boek op te laten rusten. Daar heb je met een e-reader dus geen last van. Dikke boeken lees ik dus bij voorkeur digitaal.
 • Je leest gewoon door als het donker wordt 🙂
  Heel fijn zo’n lampje in het apparaat, opstaan om het licht aan te doen is niet meer nodig.
 • Altijd een hele boekenkast op zak of in je koffer 🙂
  Superfijn vind ik dat je in een e-reader een hele boekenkast kan hebben. En dat je dus een ander boek kunt gaan lezen als iets tegenvalt of je ergens niet voor in de stemming bent. En dat je dus zoveel boeken mee kan nemen op vakantie als je wilt. Hoe fijn is dat :

Minpunten Kobo Aura

 • Touchscreen niet fijn 🙁
  Ik mis nog altijd de knopjes van de Sony. Het touchscreen reageert soms veel te enthousiast en dan ben ik ineens ergens waar ik helemaal niet wil zijn. En soms reageert het niet, en dat is ook niet fijn, want dan denk ik een nieuwe pagina te lezen en dan is dat dus niet zo. Doe mij dus maar knopjes.
 • Paginanummering per hoofdstuk 🙁
  Ontzettend irritant vind ik dit, maar dat is waarschijnlijk vooral omdat ik altijd op zoek ga naar bladzijde 26. En als dan hoofdstuk 1 uit 5 pagina’s bestaat, hoofdstuk 2 uit 13 enzovoorts, dan is dat dus niet handig. Luxeprobleem, weet ik 😉
  Tip van Luna: “dit kan je in je instellingen wijzigen”. 
 • Je kan niet op paginanummer zoeken 🙁
  Die valt in dezelfde categorie als de vorige, voor jou waarschijnlijk helemaal geen issue. Voor mij echt een minpunt.
 • Als je opnieuw in een boek kijkt om iets op te zoeken, of gewoon per ongeluk omdat je ruzie hebt met het touchscreen, schiet ie weer naar ongelezen 🙁
  Dat vind ik dus vervelend, want dan klopt mijn overzicht niet en kan ik niet filteren op gelezen/ongelezen. Boeken die ik gelezen heb, wil ik gewoon als gelezen zien. Natuurlijk zou ik alles wat ik gelezen heb eraf kunnen gooien, maar omdat ik boeken vaak een tweede keer lees is dat voor mij geen optie.
  Tip van Luna: “Ga naar ‘Mijn boeken’ en klik op die drie puntjes aan de rechterkant en klik op “markeer als voltooid”. 

Minpunten e-reader

 • Aantekeningen maken is minder makkelijk en leuk 🙁
  Sinds Bladzijde26 plak ik mini-geeltjes in boeken om mooie zinnen te markeren en in mijn eigen boeken zet ik zelfs stippen in de kantlijn. En hoewel je in een e-book ook aantekeningen kan maken en zinnen markeren vind ik dat toch altijd een gedoe.
 • Een e-book staat niet leuk in de kast 🙁
  Dat hoef ik je vast niet uit te leggen.
 • Geen blurb-tekst 🙁
  Als een boek me niet meteen vanaf bladzijde 1 weet te grijpen, kan de tekst op de achterzijde nog wel eens houvast bieden. Bij een e-book kijk je toch minder snel even achterop. En bij het kiezen van een papieren boek weeg ik ook altijd de tekst op de achterkant mee, bij een e-book gaat dat niet en dat vind ik soms best onhandig.
  Tip van Luna: “Klik tijdens het lezen op de drie puntjes die je ziet rechtsonder je scherm en klik ‘toon op details’.”
 • Bij de boekwinkel kan je geen e-books kopen 🙁
  Boekwinkels vind ik iets fantastisch en die steun ik graag. Daarom koop ik dus vooral papieren boeken (in de boekwinkel dus en niet bij Bol.com). Bovendien staan ze zo mooi in de kast en daar word ik heel blij van. Het liefst zou ik setjes kopen: papieren boek én e-book. Voor in de kast én onderweg, ideaal lijkt me.
  Tip van Lalagè en Luna: de meeste boekwinkels hebben een webshop waar je digitale boeken kunt kopen. Goeie tip! Ga ik dus voortaan zeker doen 🙂

Conclusie

Best een fijn ding die Kobo Aura, maar zeker nog niet perfect. Vooral dat touchscreen maakt me gek. Ik lees dus nog steeds het liefst van papier en dat blijf ik ook nog wel even doen. Al zou ik de e-reader ook niet meer willen missen, want op vakantie vind ik het ideaal. Geen zware koffer en toch eindeloos veel om te lezen.

Of ik opnieuw een Kobo zou kopen? Zolang dat touchscreen niet is verbeterd, liever niet, maar het hangt ook af van de andere opties. Voorlopig hoop ik dat hij het gewoon blijft doen, dan houd ik meer geld over voor fijne boeken.

Ik schreef trouwens al eens over het e-book versus het papieren boek, maar dat is alweer een tijdje terug (juni 2015). Toen had ik nog de Sony en die beviel me blijkbaar toch beter, jammer dat ze die niet meer maken.

Welke e-reader heb jij? En hoe bevalt die?

Previous Post Next Post

14 Reacties

 • Reply Lalagè 4 maart 2018 at 19:54

  Leuk om te lezen! Ik heb een Kindle en een Kobo. Die laatste vertoonde nogal wat kuren. Nu heb ik hem helemaal gereset en de updates erop gezet. Hopelijk gaat het nu beter…
  Ik koop mijn e-books meestal via libris.nl, zo steun ik mijn lokale boekhandel toch 🙂

  • Reply Marloes 5 maart 2018 at 19:51

   Thanks en goeie tip van de Libris. Ik beloof plechtig voortaan mijn e-books bij Adr. Heinen aan te schaffen 🙂

 • Reply Luna 4 maart 2018 at 20:00

  Hoi 🙂 Ik heb twee Kobo e-readers, de Aura H20 en de Aura One. Ik wil je graag even helpen met de minpunten die je aangaf. Want die zijn namelijk gemakkelijk op te lossen! Je kan bij bijvoorbeeld al bij je leesinstellingen aangeven dat je gewone paginanummer weergave wilt zien ipv paginanummering per hoofdstuk.

  Je gaat dan naar instellingen -> leesinstellingen en dan zie je staan -> Leesvoortgang: toon voortgang voor: (daar kun je aangeven of je per hoofdstuk of voor het gehele boek wilt. Bij dat laatste krijg je dus gewoon de paginanummers zoals in een normaal boek. Je zou ook nog kunnen kiezen voor percentage, dat heb ik.

  Heb je per ongeluk in je touchscreen iets aangeklikt waardoor een gelezen boek ineens weer een ongelezen boek is, ook dit kun je herstellen. Ga naar ‘Mijn boeken’ en klik op die drie puntjes aan de rechterkant en klik op “markeer als voltooid” Dan is dat boek dus weer “gelezen”.

  Bij de boekwinkel kan je trouwens ook ebooks kopen, niet in de fysieke winkel, maar wel op hun website. Ik koop wel eens ebooks op de website van mijn boekhandel, zo verdienen zij er toch iets aan en de afwikkeling gaat hetzelfde, alleen moet je deze ebooks zelf naar je e-reader slepen. Maar ook dat is een fluitje van een cent.

  Wil tijdens het lezen toch nog even spieken op de achterkant van het boek. Klik tijdens het lezen op de drie puntjes die je ziet rechtsonder je scherm en klik ’toon op details’. En voila: de omslagtekst van het boek 🙂

  Mocht het niet lukken, of heb je meer hulp/advies nodig? Mail me maar even!

  • Reply Marloes 5 maart 2018 at 19:49

   Hi Luna! Wat leuk zo’n uitgebreide reactie en wat handig ook! Ik ga je tips meteen opvolgen, dat gaat alvast schelen in mijn ervaring met de Kobo. Al denk ik dat het touchscreen wel een issue blijft hoor.

   Dat je e-books kan kopen via de website van een lokale boekhandel weet ik wel. Zou ik waarschijnlijk ook moeten doen voor mijn e-books *mental note to self*. Maar ik hoop door het kopen van papieren boeken ook hun daadwerkelijke boekwinkel zijn te steunen. Zodat ze boekwinkels met stapels boeken om tussendoor te dwalen kunnen blijven, want dat is toch het allerfijnst 😉

   • Reply Luna 5 maart 2018 at 20:13

    Een touchscreen went echt vanzelf hoor. Wat ik aan mijn e-reader (de Aura One) fijn vindt is dat hij ook mee in bad mag en als er koffie over gemorst wordt, spoel ik de e-reader zo af. Ik weet niet of dat ook mag met jouw aura, dus voordat je dit uitprobeert, check het even 😉 Ik lees eigenlijk al mijn boeken op mijn e-reader, vrijwel nooit meer papier. Ik vind het digitaal fijner lezen, ik heb ook comfortlicht, waardoor het blauwe licht gefilterd wordt. Hij reist ook overal mee naartoe. Ik kan niet meer zonder 🙂

    • Reply Marloes 5 maart 2018 at 21:11

     Het leest zeker fijn zo’n e-reader, behalve dan dat touchscreen – en ik heb echt al heel wat pagina’s doorgeakkerd hoor, ik ben er gewoon niet voor gemaakt 🙁 In bad luister ik tegenwoordig meestal naar boeken, vind ik nog relaxter!

     • Luna 5 maart 2018 at 22:22

      Hey…. dat kan ik ook, met mijn telefoon, leg ik die op het badmeubel en dan luisteren… wat een goed idee!

     • Marloes 6 maart 2018 at 19:23

      🙂

 • Reply Lize 5 maart 2018 at 09:33

  Ik heb een Kobo maar weet niet meer welke type. Ik gebruik mijn e-reader zelden of nooit omdat ik papieren boeken veel leuker vind.

  • Reply Marloes 5 maart 2018 at 19:50

   Ik ben het stiekem ook wel eens met jou: papieren boeken zijn gewoon leuker.

 • Reply Inge 7 maart 2018 at 15:25

  Luna, ik ben blij met jou; ik ergerde me ook aan die bladzijden per hoofdstuk. Dank!😀

  • Reply Marloes 7 maart 2018 at 20:10

   🙂 Hier word ik blij van! Dank voor je reactie Inge!

  • Reply Luna 9 maart 2018 at 15:29

   Graag gedaan!

 • Reply jaap witter 5 februari 2020 at 21:06

  kobo is ronduit een primitieve eradear. slecht scherm om te bedienen. accu snel leeg. geen aanrader als je een sony gewend bent,helaas wordt die niet meer gemaakt.

 • Ik wil wel reageren