Review

Leestip: de Reiziger-serie van Diana Gabaldon

Ken je ze al? De boeken over Claire en Jamie Fraser van Diana Gabaldon? De Reiziger-serie? Die waarop de serie Outlander gebaseerd is? Oh ze zijn fantastisch! Ik ben iedere keer weer verslaafd en dat moet ik gewoon even kwijt. Natuurlijk het is geen literatuur, en het zijn echt vrouwenboeken, maar oh, wat zijn ze fijn.

De afgelopen weken luisterde ik via Storytel zo non-stop-mogelijk naar deel 4, Het vuur van de herfst. En nu kan ik niet wachten tot deel 5 beschikbaar komt. Waarom? Dat vertel ik zo, eerst heel kort het verhaal.

De reiziger | Diana GabaldonHet verhaal van De Reiziger

Heel heel kort, want ik wil natuurlijk niet spoilen.

In 1945 is Claire met Frank op huwelijksreis in Schotland. Op mysterieuze wijze reist Claire door de tijd en bevindt zich ineens in het Schotland van 1743. Ze komt terecht bij een groepje highlanders en past zich zo goed mogelijk aan haar nieuwe leven aan.

Ze vindt een plek in de gemeenschap als genezeres (in 1945 was ze verpleegster) en maakt er vrienden, waaronder de jonge Jamie Fraser. Toch blijft ze koppig proberen terug te reizen naar haar geliefde Frank.

 

En hierom ben ik zo enthousiast:

Claire

Claire is echt een fantastische hoofdpersoon, misschien wel mijn allerlievelingst. Ze draagt het hart op de tong en haar gevoelens op haar gezicht. Ze is grappig, stoer, slim, mooi, gepassioneerd en (ja, echt) ontzettend sympathiek. Ik wil haar zijn, punt.

Maar ook weer niet, want no way dat ik in 1743 wil leven, en zeker niet als genezeres. Wat een gruwelijks komt er voorbij. En wat ben ik blij dat boeken naar boek ruiken en niet naar wat zich binnenin afspeelt.

Jamie

En Jamie… oh my, oh my…

Echt… wat…een…man.

Suspense in het kwadraat

Gabaldon is een ware meesteres in suspense, eenmaal begonnen moet je gewoon wel verder lezen (of luisteren of kijken). Ze beheerst een oneindig aantal manieren om je aan het verhaal gekluisterd te houden. Van ordinaire cliffhangers tot slimme switches tussen verhaallijnen en sprongetjes in de tijd op precies het goede (of verkeerde) moment. Zo knap!

Ik zie het voor me

Ook is ze waanzinnig goed in het levendig beschrijven van situaties en mensen. Ik zag Claire, Jamie en Frank ook voor ik Outlander zag al voor me (die serie is trouwens waanzinnig goed gecast, oh die Jamie :3 petje af daarvoor). En kan me vaak maar al te goed voorstellen wat Claire ziet, voelt, hoort en ruikt. Soms zelf beter dan me lief is.

Turbulente tijden

Het is zo fascinerend om door de ogen van iemand uit ‘onze’ tijd naar zo’n turbulente periode in de geschiedenis te kijken. Want reken maar dat er veel gebeurt. Verraad, politieke intriges, oorlog, de hele mikmak komt voorbij. Heerlijk!

Maar ook het grote dilemma van tijdreizen: kan je de loop van de geschiedenis veranderen? En als het kan, doe je het dan ook? Kan je alle consequenties voorzien? In De Reiziger is dit dilemma fantastisch uitgewerkt door een voorvader van Frank een heel heftige rol in het leven van Jamie te laten spelen.

Leven van alledag

En minstens zo fascinerend: via Claire maak je het leven van alledag van toen mee. Zo gaaf om je zo in die tijd aanwezig te voelen. Wat was het anders en wat hebben we het toch ontzettend luxe, maar wat moet de wereld toch ongelooflijk mooi geweest zijn zonder elektriciteit en benzine.

Liefde…

Twee liefdesverhalen voor de prijs van één. En wat voor verhalen. Wauw! Beslist een van de mooiste liefdesverhalen die ik ooit las. Wat spat er veel chemie van de pagina’s. Tussen Claire en Frank én vooral tussen Claire en Jamie. Maar het is natuurlijk ook een verhaal vol dilemma’s en verdriet, meeslepend en heel mooi verteld.

Daarom dus!

Daarom ben ik dus fan, en hopeloos verslaafd. Als jij ook houdt van lekkere doorleesboeken met een historisch tintje en een fijn liefdesverhaal, dan is dit echt de ultieme leestip. En heb je iets met Schotland? Dan is het een echte must-read!

Eerder op Bladzijde26

Ik schreef trouwens al 2x eerder over De reiziger. Tja, je bent enthousiast of niet 😉

Over de televisie-serie inclusief trailer en net weer een andere samenvatting
Review van deel 8: Met het bloed van mijn hart I & II 

En, heb ik je overtuigd? Of was je al fan? Of ben jij de eerste die ik tegenkom die het niets vindt? 

Previous Post Next Post

10 Reacties

 • Reply Margriet van Sonsbeek 16 februari 2018 at 08:10

  Ik heb een poging gedaan om de serie op Netflix te volgen. Maar er zitten soms van die gruwelijkheden in dat ik niet verder ‘durf’ te kijken. Misschien moet ik maar gewoon eens overstappen op de boeken. Want ik vind het ook een prachtig verhaal!

  • Reply Marloes 17 februari 2018 at 12:22

   Het is inderdaad nogal plastisch zo nu en dan, ik heb ook wel eens met m’n handen voor m’n ogen zitten kijken. Daar heb je als je leest in ieder geval geen last van.

 • Reply Alice 16 februari 2018 at 14:26

  Ik deel geheel jouw menin! Ohohoh wat is dit toch een prachtig verhaal 😍

  • Reply Marloes 17 februari 2018 at 12:23

   Ja hè? Ik vind het bijna jammer dat ik het al ken en er nooit meer opnieuw aan kan beginnen.

 • Reply Lalagè 16 februari 2018 at 19:58

  Ik vond het tegen het einde wel behoorlijk langdradig worden. Pas geleden heb ik gesmikkeld van de serie op Netflix, maar de laatste twee afleveringen heb ik steeds doorgespoeld vanwege die martelingen en gevechten. Misschien kijk ik nog weleens verder in het tweede seizoen. Stiekem heb ik de eerste en laatste aflevering daarvan al wel gekeken, omdat ik wilde weten hoe het afliep. Maar de vervolgboeken laat ik aan me voorbijgaan. Ik las het in het Engels, dat gaat natuurlijk ook niet zo vlot als in het Nederlands.

  • Reply Marloes 17 februari 2018 at 12:26

   Dat had ik niet, zit er steeds weer helemaal in, maar ik lees inderdaad in het Nederlands. Van mij mag Gabaldon draden weven zo veel ze wil. Maar ik kan het me ook wel voorstellen. 🙂 Ieder zijn ding hè?

 • Reply Ylona 27 juni 2018 at 15:55

  Hier ook een enorme fan!! Ik heb eerste seizoen 1 en 2 van de serie gekeken op Netflix. Nu bijna aan het eind van het tweede boek. Twijfel of ik nu eerst seizoen 3 op Netflix ga kijken (schijnt na de zomer beschikbaar te zijn) of begin aan het derde boek. Voordeel vind ik van eerst de serie kijken is dat je tijdens het lezen het beeld van Jamie al in je hoofd hebt. Wat een lekkertje 😉

  • Reply Marloes 1 juli 2018 at 14:14

   Haha! Ja, die Jamie mag er zeker wezen 🙂 maar mijn fantasie is toch ook wel in staat zelf ook een fijn plaatje af te leveren hoor. Ik heb het dus niet als nadeel ervaren dat ik de boeken las ruim voor de serie uitkwam, mijn Jamie zag er meer dan prima uit 😉 Maar wat een feest hè die boeken?

 • Reply Ylona 18 juli 2018 at 14:33

  Ze beschrijft inderdaad alles zo gedetailleerd dat het niet moeilijk is om zelf een beeld te vormen. Gisteren toch deel 3 gekocht voor mee op vakantie. Wat heerlijk om weer verder te kunnen lezen. Inderdaad een feest!

  • Reply Marloes 19 juli 2018 at 07:04

   🙂 Fijne vakantie!

  Ik wil wel reageren