Review

Review: Ik ben Eleanor Oliphant | Gail Honeyman

Bladzijde 26, zin 1: “Ze was er bijna even slecht in als mijn collega’s op kantoor.”

Ik ben Eleanor Oliphant (met mij gaat alles goed) | Gail Honeyman | Bladzijde26.nlOpvallende titel, onweerstaanbare cover, intrigerende eerste zin. Dit boek moest ik wel lezen! En toch had ik het weer bijna weggelegd zo irritant vond ik de hoofdpersoon. Ben blij dat ik heb doorgezet 🙂 Uiteindelijk bleek het toch erg fijn.

Waar gaat Ik ben Eleanor Oliphant over?

Over Eleanor Oliphant natuurlijk! Een behoorlijk aparte dame met heel strikte gewoontes en aparte denkbeelden. Op een dag gebeurt er iets waardoor haar overgestructureerde en geïsoleerde wereldje, waar ze zich zo prettig bij denkt te voelen, ontregeld wordt. Ze heeft het niet meer allemaal in de hand en weet niet goed wat ze met de veranderingen aan moet. Toch vindt ze het ergens fijn. Samen met collega Raymond ontdekt ze stukje bij beetje hoe het echte leven werkt.

Trailer

Een boek met een trailer = altijd fijn 🙂

Wat vind ik ervan?

Uiteindelijk vond ik een heel fijn boek. Al moest ik dus wel even doorzetten. En dat spreekt dus juist heel erg voor het boek. Eleanor is in het begin zo levensecht irritant beschreven, dat ik echt heel sterk geneigd was om te stoppen met lezen. Maar uiteindelijk voelde ik juist een diepe sympathie voor haar. Honeyman heeft me mijn mening over Eleanor volledig laten herzien en me ook nog eens met mijn neus op mijn eigen vooroordelen geduwd: heel knap!

Sterke eerste zin

Met haar eerste zin trok Honeyman me wel meteen het boek in:

“Als mensen – taxichauffeurs, mondhygiënisten – me vragen wat ik doe, zeg ik dat ik op een kantoor werk.”

Deze roept al meteen vragen bij me op, wat doet ze in vredesnaam voor werk dat ze daarover zou moeten liegen bijvoorbeeld? En als ‘mens’ ben je blijkbaar taxichauffeur of mondhygiënist. Voelt zij zich dan geen mens? En ben ik wel een mens volgens haar normen? Fascinerend! Daar wilde ik zeker meer van weten.

Eleanor = lief

Eigenlijk is ze gewoon heel lief, Eleanor. Ze pakt het leven alleen wat onhandig aan en daardoor vond ik haar in het begin vooral ontzettend irritant. Maar ze weet het gewoon allemaal niet, dus doet ze maar wat, en dan doet ze soms dus ‘rare’ dingen. Zoals haar borsten wegen op de keukenweegschaal, overdreven formeel communiceren met haar collega van IT of water opzetten voor het geval de pizzabezorger thee zou willen. En dat deed me ook wel weer glimlachen, hoe komt ze erbij.

Heel knap

Erg knap hoe Honeyman mijn gevoelens over Eleanor geleidelijk weet om te buigen. Eerst vind ik haar grappig, dan irritant en tenslotte zo lief dat ik haar de wereld gun. Steeds geeft Honeyman iets meer van Eleanors achtergrond prijs, waardoor ik haar steeds beter begon te begrijpen en haar steeds meer begon te waarderen. Zo zie je maar…

Al met al ben ik heel blij dat ik dit boek gelezen heb, een aanrader!

Wat vind jij van de titel?

Ik ben Eleanor Oliphant (met mij gaat alles goed) | Gail Honeyman
Tot slot:

Boek 5/100

Volgende review: Een charismatisch defect | Eva Kelder

Ik ben Eleanor Oliphant (met mij gaat alles goed) | Eleanor Oliphant is completely fine 
Gail Honeyman (Vertaling: Hien Montijn)
De Bezige Bij, 2017
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren