Review

Review: Een charismatisch defect | Eva Kelder

Bladzijde 26, zin 1: ” ‘Omdat ze overal tegen zijn: tégen kapitalistische uitbuiting, tégen de regering, tégen het onderwijssysteem, tégen imperialisme, tégen de oorlog in Vietnam.’ “

Een charismatisch defect | Eva Kelder | Bladzijde26.nlHet leek stiller dan het was, het debuut van Eva Kelder staat al een tijdje op mijn noglezen-lijst, omdat ik dat nog niet gevonden heb in onze bieb, koos ik voor Een charismatisch defect. En nu ben ik nog nieuwsgieriger naar haar debuut, want schrijven kan ze.

Waar gaat Een charismatisch defect over?

Amsterdam. Eind jaren zestig vorige eeuw. Anneke, opgegroeid in een burgerlijk juristengezin, verpleegster omdat het zo hoort, ontmoet de vrijgevochten Amerikaan Blake. Hij betovert haar met zijn verhalen, charisma en idealen. Ze breekt de banden met thuis en start met Blake een commune. Ze is beslist niet de enige die gevoelig is voor zijn aantrekkingskracht en zijn invloed op de groep is groot. Als ze een aanslag beramen ziet Anneke, inmiddels April, zich voor een morele keuze gesteld.

Vele jaren later ontmoet ze iemand uit die tijd. Dat blijkt puur geluk en een keiharde confrontatie met ongewenste herinneringen.

Wat vind ik ervan?

Het onderwerp vind ik helemaal niets, de uitvoering bijzonder fijn. Lekker tegenstrijdig dus. Ik vind de schrijfstijl van Kelder prettig. Licht, beeldend en met lekker veel dialogen. Dat zorgt voor vaart en afwisseling. Deels ben je in Aprils hoofd met haar gedachten, deels in het echte leven. Als toehoorder of deelnemer aan gesprekken met Blake en anderen. Het maakt dat het heel dichtbij voelt. Soms zelfs bijna ongemakkelijk. Ik voelde aan alles dat het misging en ik wilde haar zo graag zeggen: ‘Doe het niet!’ Maar ja… het blijft een boek…

Spelen met de tijd

En dan is er ook nog het spelen met de tijd, iets waar ik altijd blij van word. Soms is een chronologische volgorde lekker makkelijk. En toch is het eigenlijk altijd spannender als een schrijver die loslaat, en dat doet Kelder, maar nooit zo extreem dat het te moeilijk wordt.

Tegenstrijdige gevoelens

Dit boek heeft me vooral nieuwsgierig gemaakt naar Kelders debuut. Hoe beleef ik haar talent als het onderwerp me meer aanspreekt en de hoofdpersoon me meer aanstaat? Ik vind Anneke/April namelijk niet heel sympathiek. Te naïef naar mijn smaak, ze neemt te gemakkelijk grote beslissingen en te veel overkomt haar. Al maakt dat haar juist ook realistisch. Opnieuw die tegenstrijdigheid dus. Ik blijf daar toch een beetje mee zitten bij dit boek. Aan de ene kant vind ik het goed, aan de andere kant vind ik het niet bijzonder. Ik weet het niet goed, dus ik volg mijn eerste ingeving, 3 hartjes dus.

Heb jij ook zo’n boek waarvan je niet goed weet wat je ervan vindt?

Een charismatisch defect | Eva Kelder Tot slot:

Boek 6/100

Volgende review: De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren | Haruki Murakami

Een charismatisch defect 
Eva Kelder
Meulenhoff, 2017
♥♥♥

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè 30 januari 2018 at 07:17

    Ik vond haar debuut ontzettend goed. Dit tweede boek sprak me minder aan. Dus ga maar gauw ‘Het leek stiller dan het was’ lezen 😉

    • Reply Marloes 13 februari 2018 at 20:35

      Beetje late reactie, maar was vergeten op ‘verzenden’ te klikken, stom. En ik was juist zo blij met jouw reactie, ‘Het leek stiller’ blijft nu zeker op mijn lijst staan.

    Ik wil wel reageren