Review

Review: Ik ben Pelgrim | Terry Hayes

Bladzijde 26, zin 1: “Ramon was een fbi-agent die enorm zijn best had gedaan zijn identiteit geheim te houden terwijl hij onze landsgeheimen aan de Russen verkocht, om vervolgens zijn vingerafdrukken achter te laten op de Hefty-vuilniszakken die hij gebruikte om de gestolen documenten af te leveren.”

Ik ben Pelgrim | Terry HayesDoor Kerst ben ik iets vertraagd met mijn dinsdagrecensie, maar hier is ie dan toch: Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Vorig jaar ontkwam je bijna niet aan dit boek, zoveel marketingbudget werd er tegenaan gesmeten. Ik word daar altijd wat recalcitrant van en koos ervoor het toen niet te lezen. Maar omdat een vriendin het me tipte, ben ik er toch in gedoken. En eerlijk is eerlijk, het leest als een trein.

Waar gaat Ik ben Pelgrim over?

Een man die niet bestaat probeert een terroristische aanslag te voorkomen door te jagen op een andere man die niet bestaat. Geheimen, geheimen en nog meer geheimen dus. En een behoorlijk ingewikkelde plot, waar ik natuurlijk zonder te spoilen nauwelijks iets van los kan laten.

Wat vind ik ervan?

Prima boek voor als je zin hebt in zonder al te veel nadenken lekker te lezen, terwijl je toch het idee hebt dat je hersens aan het werk zijn. Denk Dan Brown, maar dan zonder de historische puzzels. Ik las het in een dag uit.

Op zich zit het boek dus goed in elkaar, boordevol cliffhangers en tipjes van de sluier, zodat je steeds net genoeg weet om een hoofdstuk te snappen, maar dat je wel door moet lezen. Mij ging het op een gegeven moment irriteren. De clous zijn haast niet te missen omdat Hayes ze wel heel duidelijk aanmerkt en zelf nadenken is eigenlijk niet nodig omdat iedere stap wordt uitgekauwd. En dat is soms heel lekker, maar een beetje meer uitdaging mag best.

Wat ik ook jammer vond is dat vanaf het begin duidelijk is dat de held het overleeft. Hij vertelt immers het verhaal in de verleden tijd en ook dat maakte het boek voor mij toch een stuk minder spannend.

Waarom ik het dan toch in een ruk uitlas? Omdat ik toch wilde weten hoe het zat en hoe het precies afliep. Het boeide me wel en daar hielpen al die niet te missen hints natuurlijk vrolijk aan mee. In dit genre is het dan ook zeker een goed boek. Het is alleen niet zo mijn genre, pech gehad.

Wat is het laatste boek dat jij in één ruk uitlas?

Tot slot:

Boek 99/104 #boekperweek
Boek 19/24 #allesuitdekast

Volgende review: Little Women | Louisa May Alcott (als het me lukt om het op tijd uit te lezen)

Ik ben Pelgrim | Terry Hayes
Ik ben Pelgrim (I am Pilgrim)
Terry Hayes (Vertaling: Henk Popken)
A.W. Bruna Uitgevers, 2016
♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Lize 29 december 2017 at 11:14

  Ik vond dit een goed boek.

 • Reply Margriet 29 december 2017 at 21:46

  In 1 ruk, dat lukt me bijna nooit.Maar ‘Het einde van de eenzaamheid’ kon ik ook maar met moeite wegleggen.

  • Reply Marloes 2 januari 2018 at 20:54

   Hij gaat op mijn lijst. Ben benieuwd!

  Ik wil wel reageren