Review

Review: Bezoek van de knokploeg | Jennifer Egan

Bladzijde 26, zin 1: “Was het twintig jaar geleden?”

Bezoek van de knokploeg | Jennifer EganBezoek van de knokploeg stond al op mijn noglezen-lijst vóór hij op m’n #flowboekenchallenge-lijst verscheen, ik was dus erg benieuwd en heel blij dat ik hem voor m’n laatste verjaardag kreeg. Dank je wel Inge! Enne, hij is erg het lezen waard.

Wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

Flow 2016, nummer 8 | Paulien Cornelisse | Theatermaker en schrijver

“Op mijn zestiende ontdekte ik dat ik Engelse boeken kon begrijpen en was er een heel nieuw stuk boekenkast waar ik me op kon storten. Engelse boeken zijn meestal toegankelijker geschreven dan Nederlandse literatuur. Dit boek is daar een voorbeeld van: je kunt niet ontkennen dat het literatuur is en toch leest het als een trein. Het verhaal beslaat dertig jaar en elk hoofdstuk gaat over een ander, levensecht beschreven mens. Gaandeweg kom je erachter wat ze met elkaar te maken hebben. De muziekindustrie is min of meer het toneel waarop het zich afspeelt. Er zit ook een hoofdstuk in dat helemaal als een PowerPoint is geschreven. Heel gek dat het werkt en zelfs ontroert.”

Eens met Paulien dat Engelstalige literatuur vaak toegankelijker is dan Nederlandstalige (maar dat is een heel andere discussie – ook nog wel een keer een blogje waard denk ik), en ook dat dit daar een mooi voorbeeld van is. Vooral de gekozen vorm vind ik super, én die powerpoint, zo gaaf bedacht en uitgevoerd.

Andere boeken uit Paulien’s leven:

 • Tonke Dragt | Ogen van tijgers
 • J.J. Voskuil | Het bureau
 • Karel van het Reve | Uren met Henk Broekhuis
 • Rose Gray en Ruth Rogers | Het Rivercafé kookboek groen

Waar gaat Bezoek van de knokploeg over?

Ieder hoofdstuk is eigenlijk het verhaal van een ander personage, verteld vanuit zijn of haar perspectief. De verschillende personages duiken in elkaars verhalen op, waardoor sommige dingen vanuit meerdere gezichtspunten worden verteld. Er komen ongeveer 30 jaar voorbij, maar het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld, kwartjes vallen soms pas later op hun plek. De rode draad is de muziekindustrie en dan met name producent Bennie Salazar. Alle personages lijken een linkje met hem te hebben, soms dik, soms dunner.

Wat vind ik ervan?

Bijzonder! En goed uitgevoerd. Al die verschillende personages en perspectieven, de niet-chronologische volgorde, de powerpoint: ik houd ervan. Het onderwerp vind ik niet onwijs boeiend, maar Egan heeft wel een erg gaaf boek geschreven. Leesbaar, uitdagend en creatief.

Die powerpoint vind ik echt mooi gevonden. Voor mij was Jonathan Safran Foer de eerste schrijver die speelde met vorm als een soort van extra dimensie in Extreem luid & Ongelooflijk dichtbij, heel gaaf vond en vind ik dat. Ik ben dol op dat soort creativiteit, maar het moet wel iets toevoegen. Zoals het bij EL&OD deed, en zoals de powerpoint in Bezoek van de knokploeg.

Ik vroeg me wel af wat Egan met de titel bedoelde, maar even googlen leert me dat ze met de knokploeg de tijd bedoelt. Dat haalde ik er dus niet direct uit, maar nu ik het weet, kan ik het wel plaatsen. De tijd verstrijkt, hij bezoekt iedereen en heeft voor iedereen andere impact. Soms verval, soms juist bloeit iemand op. Juist ook door het niet-chronologisch vertellen trekt het tijdsverloop extra aandacht en toch ook weer niet, want dit maakt ook dat tijd minder belangrijk wordt. Fascinerend!

Het is geen boek dat me overrompelde door de vele mooie zinnen (of mijn mooiezinnententakels stonden uit, dat kan ook), maar deze trok mijn aandacht:

“Zo nu en dan bonst er iemand van het schoolorkest op de garagedeur voor een try-out (op uitnodiging van Bennie), en elke keer als Scotty aan het touw trekt en de deur opendoet, staren we de zonovergoten dag in, die hoofdschuddend naar binnen kijkt.”

Vooral dat laatste deel, dus na ‘opendoet’: prachtig gevonden, onmogelijk natuurlijk, maar ik voel het helemaal 

Wat vind jij van zo’n afwijkende vorm, zoals in dit geval een hoofdstuk in de vorm van een powerpoint?

Tot slot:

Boek 91/104 #boekperweek
Boek 90/176 #flowboekenchallenge
Boek 16/24 #allesuitdekast

Volgende review: John Williams | Stoner #flowboekenchallenge

Bezoek van de knokploeg | Jennifer Egan
Bezoek van de knokploeg (A visit from the goon squad)

Jennifer Egan (Vertaling: Ton Heuvelmans)
De Arbeiderspers, 2011
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

2 Reacties

 • Reply Lalagè 6 december 2017 at 08:53

  Ik had dus een heel verkeerd beeld bij dit boek, vanwege de titel. Ik dacht dat het over jeugdbendes ging ofzo… Oeps 😉 Zoals jij het beschrijft lijkt het me juist een tof boek.

  • Reply Marloes 6 december 2017 at 20:23

   Dat had ik dus ook – precies hetzelfde, ik was ook bang voor jeugdbendes (helemaal vergeten te benoemen in mijn review), maar dat viel dus 200% mee. Gewoon op je lijst zetten dus 😉

  Ik wil wel reageren