Review

Review: Time to momo | Valencia

Time to momo | ValenciaBladzijde 26, tip 1: “De stadspoort Torres de Serranos was eind 14e eeuw de noordelijke hoofdingang van de stad. In de begintijd deden de stadspoorten dienst als verdedigingspoort en als plek voor officiële ontvangsten. Later werden ze gebruikt als een gevangenis voor welgestelde gevangenen. Nu kun je de torens beklimmen.”

Het laatste weekend van oktober waren wij in Valencia. Heerlijk! Het was fantastisch weer en het is een hele leuke stad, waar van alles te zien is en waar je lekker kunt eten. Zoals altijd als wij op stedentrip gaan hadden we de gids van Time to momo (voorheen 100%) bij ons. Sinds ik die gidsjes (of eigenlijk een voorloper) in 2000 ontdekte, kan ik niet meer zonder, maar ik had er op Bladzijde26 nog nooit over geschreven, dus daarom een review van de Valencia-editie (en ook maar gelijk van de stad).

De leukste tips uit Time to momo Valencia?

Saona

Hier hebben we op zaterdagavond echt onwijs lekker gegeten. Het restaurant doet qua sfeer bijna Scandinavisch aan en reserveren is echt een must (wij moesten voor 22u weer buiten staan, het ging om 20u30 open). Het allerlekkerst: huisgemaakte kroketten van paddenstoelen, octopus op een bedje van aardappelknoflookpuree en de banoffee voor toe. Yum!

Lambrusqueria

Zondagmiddag lunchten we bij dit Italiaanse restaurant en opnieuw waren we beslist niet de enige. Time to momo tipte het ‘menú de la degustación’: heel erg lekker. Vooral de pasta met truffel, worstjes en paddenstoelen, om je vingers bij af te likken.Bladzijde26 in Valencia

Centro del Carmen

Een voormalig klooster met mooie hoge plafonds en bijzondere architectuur waar je gratis naar binnen kan om rond te kijken. En waar je dan en passant ook nog twee bijzondere tijdelijke exposities meepakt. Dat is natuurlijke een prima tip. Het verraste ons en we zijn blij dat we een kijkje genomen hebben.

Jardí Botànic

Ik word altijd blij van stadsparken en kasteeltuinen met veel groen en ook botanische tuinen zijn aan mij goed besteed. Hier moesten we dus wel een kijkje nemen. Heerlijk zo’n oase middenin de drukke stad. De tuinen zagen er goed onderhouden uit en we hebben ons prima vermaakt met plantjes kijken. De pommelo-bomen maakten indruk, wat een enorme vruchten dragen die. Ook leuk: het park vangt zwerfkatten op. Er lopen dus heel wat van die beestjes rond, en opvallend veel zwarte.Bladzijde26 in Valencia

Ayuntamiento

Dit was echt zo’n typische time-to-momo-tip: het stadhuis. Ga vooral binnenkijken, het kost je niets (je moet alleen door zo’n scanner) en je kan je eigen bordesscène doen, een kijkje nemen in de raadszaal met theateraspiraties en walsen door de balzaal met imposante kroonluchters. Beetje jammer was dat er een demonstratie van zo’n 200 mannen die op een fluitje bliezen plaatsvond, onze arme oortjes.

De leukste wandeling uit Time to momo Valencia?Bladzijde26 in Valencia

Nummer 3: Ciutat de les arts i les ciències & poblats marítims

Misschien was het omdat het onze eerste wandeling in Valencia was en dus alles nieuw, maar wij vonden wandeling 3 het leukst. Wij liepen hem overigens verkeerd om en hebben het laatste stuk (of als je zoals wij loopt, het eerste) (29 en 30) overgeslagen.

Nu begonnen we bij Mercado Cabanyal, echt zo’n authentieke Spaanse markthal, vol kromgebogen vrouwtjes, betoverende groentes en verse vis. De wijk is leuk, met veel oude betegelde pandjes, veel mensen op straat, en relatief weinig toeristen. Daarna loop je naar het strand, heerlijk, we aten paëlla bij La Pepica en genoten van het heerlijke weer. Langs de haven (die boten!) en een netnietsstraat loop je naar de gebouwen van Calatrava in de Túria. Die zijn te gek! Waanzinnig gave en heel fotogenieke architectuur. Wij hebben alleen foto’s van de buitenkant gemaakt, maar volgende keer zou ik ze ook van binnen willen zien.

Mijn Valencia-tips voor jouBladzijde26 in Valencia

 • Bewonder in ieder geval de gebouwen van Calatrava in de Ciutat de les arts i les ciències: fantastisch!
 • Zorg voor goede schoenen – wij hebben heel wat afgewandeld, maar een fiets huren kan overal.
 • Als je hardloopt én verblijft in de buurt van de Túria: neem je loopspullen mee en doe als half Valencia. Ga hardlopen in de voormalige rivierbedding.
 • Als je wandeling 2 gaat doen, let dan goed op je timing. Tussen 14 en 17u zijn veel winkels dicht en dat maakt deze route een stuk minder leuk.
 • Houd je van streetart en graffiti, dan moet je het tweede deel van wandeling 1 lopen, vanaf 26 (Torres de Serranos) kom je veel tegen.
 • Ontbijt niet in je hotel – bij een koffie/broodzaakje is veel leuker, maar dat geldt eigenlijk voor iedere stad.
 • Bezoek niet alleen Mercado Central, maar juist ook Mercado Cabanyal: die is veel authentieker.

Bladzijde26 in Valencia

Wat vind ik ervan?

Hij was weer fijn 🙂 Een absolute aanrader! Enig minpuntje: de boekjes zijn inmiddels zo populair dat wij op zaterdag wel heel veel anderen met dezelfde gids tegenkwamen. Ze zijn ook gewoon te leuk!

Deze keer vond ik de shoptips wat minder, maar dat is een smaakkwestie en ik zat duidelijk niet op een lijn met de ‘local’ van dienst. Qua eten dan weer heel erg wel trouwens, want de aangeraden restaurantjes waren top.

Maar natuurlijk raad ik je aan op bij een bezoek aan Valencia deze gids mee te nemen. En voor wie mij in het dagelijks leven kent, lenen mag, dan krijg je mijn volgekrabbelde uitgave met je mee.

Welke time to momo/100% gidsjes heb jij in de kast staan? Naast Valencia heb ik nog: Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Antwerpen, Parijs, Kopenhagen, Berlijn en Londen. 

Tot slot:

Volgende review: 4321 | Paul Auster #allesuitdekast

Time to MoMo | Valencia | 100% Stedengids
Time to momo | Valencia 
Local: Fleur van de Put
Mo’media, 2016
♥♥♥♥

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

2 Reacties

 • Reply Fleur van de Put 16 december 2017 at 01:18

  Hoi Marloes, wat ontzettend leuk om te lezen dat je met de Time to Momo gids in Valencia op pad bent gegaan. Ik ben de local/auteur voor Valencia. Zo te horen heb je je goed vermaakt. Hoe kan het ook anders in Valencia. Goed ook om te lezen dat je wandeling 3 erg leuk vond, Cabañal is ook mijn favoriete wijk. Ik ben op het moment bezig met de herziening, dus je tips komen van pas en er komen weer veel leuke nieuwe adresjes bij. Wie weet tot ziens in Valencia! Groetjes Fleur

  • Reply Marloes 18 december 2017 at 20:09

   Wat leuk dat je reageert! En inderdaad, we hebben ons heel goed vermaakt. Heerlijke stad! Ben benieuwd naar je nieuwe adresjes 🙂 want ik ga vast nog wel eens terug! Groetjes, Marloes

  Ik wil wel reageren