Review

Review: Lampje | Annet Schaap

Bladzijde 26, zin 1: “Nou, heb je het onthouden?”

Lampje | Annet SchaapOp zoek naar een fijn boek om te kopen van mijn verjaardagsgeld, vond ik Lampje. Ik denk dat ik het al op Instagram had gezien, maar dat weet ik niet zeker. Het sprak me in ieder geval heel erg aan. De boekenfan achter de kassa was meteen heel enthousiast, “heel mooi” zei hij, “volgend jaar een gouden griffel”. En nu ik het gelezen heb, kan ik niet anders dan dat beamen. Ik heb er een nieuw lievelingsboek bij. 

Waar gaat Lampje over?

Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter. Haar vader heeft veel verdriet van de dood van haar moeder en daarom zorgt Lampje dat het licht in de vuurtoren iedere nacht brand. Tot ze een keer vergeet om lucifers te kopen en het helemaal mis gaat.

Het verhaal doet denken aan Belle en het beest, maar dan anders natuurlijk. Het gaat over een lief en trouw meisje dat het leven dapper tegemoet treedt en zonneschijn brengt in het leven van de mensen om haar heen.

Wat vind ik ervan?

Een sprookje van een sprookje 🙂 Wat een fijn verhaal en wat een prachtige stijl heeft Annet Schaap. Echt een geboren vertelster, en ze schrijft ook fantastisch mooie zinnen. Meteen de eerste paar al:

“Een eiland dat nog een beetje vastzit aan het vasteland, als een losse tand aan een draadje, heet een schiereiland. Op dit schiereiland staat een vuurtoren, een hoge grijze, die ’s nachts zijn licht rond laat gaan over de kleine stad aan zee. Zo zorgt hij ervoor dat de schepen zich niet te pletter varen op de rots, die daar zo onhandig ligt in het midden van de baai. Zo zorgt hij ervoor dat de nacht wat minder donker lijkt en het grote land, de wijde zee wat minder groot en wijd.”

Mooi toch? En zo zijn er nog veel meer. Schaap maakt dat ik zin krijg om zelf te schrijven, ik wil dit ook, ik wil ook zo’n boek vol fijne zinnen schrijven, een boek je in kan verdwijnen, dat lijkt me zo heerlijk. Ooit komt het ervan!

Lampje was dan ook echt een boek voor mij, zo ontroerend mooi en lief. Al ver voor bladzijde 26 drupte er een traan uit mijn oog en daar bleef het niet bij. Inmiddels heb ik het al aan veel mensen getipt (en ik heb het al helemaal een week uit), iedereen moet het lezen!

Zou jij zelf een boek willen schrijven?

Tot slot:

Boek 87/104 #boekperweek
Boek 15/24 #allesuitdekast

Volgende review: The Great Gatsby | F. Scott Fitzgerald #flowboekenchallenge

Lampje | Annet Schaap
Lampje
Annet Schaap
Querido, 2017 
♥♥♥♥♥

 

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Jacqueline 22 november 2017 at 16:21

  Fantastisch boek hè? Ik heb er ook zo van genoten: https://detheetante.blogspot.be/2017/10/lampje.html
  Ik ga het aan heel veel mensen kado doen, aan kinderen, en aan ouders. Want dit gaat uiteindelijk over jezelf kunnen zijn zodat je je als een vis in het water voelt 😉 En dat wens ik iedereen toe!

  • Reply Marloes 6 december 2017 at 20:22

   Vergeet ik toch helemaal op jou te reageren, sorry! En ik vind je reactie nog wel zo leuk. 🙂 Ik heb Lampje inmiddels al heel wat keertjes getipt. Het verdient het om gelezen te worden en mensen verdienen het om het te lezen. Prachtig!

 • Reply Ine 5 mei 2020 at 16:57

  Ik heb Lampje ontdekt via school, wonder boven wonder. Het stond op de boekenlijst van ‘pareltjes’ – en dat was zó terecht! Mijn eerste reactie was: ‘waarom heb ik nog nooit van dit boek gehoord?!’. Ik werd verrast door de brutataliteit van het taalgebruik in een kinderboek, waardoor het voor 1 x eens als echt realisme aanvoelde. De ongewone setting paste perfect als motief in het verhaal. De brandende liefde voor een vader die zo onvoorwaardelijk is en de grootste angsten overwint. Het geven van 2de kansen en het positieve en liefdevolle blijven zien. De personages zijn allen uniek en animerend. Het is spannend, je wordt meegesleurd en verrast. Je houdt van Lampje en je kan niet anders dan met haar meeleven. Fantasiegenrens zijn mijn absolute topper en ik vind het magnifique hoe het sprookje van Andersen hierin verweven zit (of dat is toch een link die ik hierin maakte). Dit boek heeft me terug doen beseffen hoe gráág ik lees en waarom ik moet blijven lezen <3 Je hebt meer dan gelijk om het boek aan te raden 🙂

 • Ik wil wel reageren