Review

Review: De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane | Kate DiCamillo

Bladzijde 26, zin 1: “En dus verdwaalde de prinses in het bos.”

De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane | Kate DiCamilloOpnieuw een jeugdboek, maar wel een van mijn #flowboekenchallenge-lijst en zeer het lezen waard, ook voor volwassenen.

Wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

Dit boek werd al twee keer genoemd in de Boekenvanmijnleven-rubriek, dat maakt heel nieuwsgierig.

Februari 2014 | Marjoleine Wolf | Toen: mede-eigenaar van Helden & Boeven Kinderboeken

“In 2007 zat ik in de jury van de Gouden Griffel. Alleen Nederlandstalige boeken komen in aanmerking voor Goud, maar dit vertaalde boek had van mij ook mogen winnen. We konden het destijds wel bekronen met een Zilveren Griffel. Het is een tijdloos, klassiek verhaal, dat ik vanwege de diepere laag en de ongelooflijk mooie illustraties ook veel aan volwassenen aanraad. DiCamillo beschrijft het lot van het porseleinen speelgoedkonijn van het meisje Abilene. Deze Edward is uitermate tevreden met zichzelf en heeft een koud hart: hij kan geen liefde geven of ontvangen. Op een dag laat Abilene Edward in het water vallen en daar begint zijn reis. Hij wordt opgevist en komt steeds in nieuwe handen terecht. De jaren verstrijken en Edward leert langzaamaan liefde kennen. Een tikje Amerikaans is het wel, maar ik vond het prachtig.”

Helemaal eens met de laatste zin, een hoog Disney-gehalte, maar heel mooi!

Andere boeken uit Marjoleines leven:

 • Astrid Lindgren | Lotta uit de Kabaalstraat
 • A.M. Homes | De dochter van de minnares
 • Karl Ove Knausgård | Liefde
 • Gioia Smid en Aukje Holtrop | Getekend: Fiep Westendorp

Flow special: Boeken en lezen | Bas Maliepaard | Toen: kinderboekenrecensent en schrijver boekenvanmijnleven-rubriek

“In het tweede jaar van mijn opleiding journalistiek werd ik benaderd door het Algemeen Dagblad voor de functie van kinderboekenrecensent. Na De Lemniscaatkrant had ik de website Leesfeest.nl opgericht en die was bij de krant opgevallen. Na bijna twee jaar bij het AD stapte ik over naar Trouw, waarvoor ik nu ruim twaalf jaar elke zaterdag jeugdliteratuur recenseer. Vaak wordt me gevraagd wat het mooiste boek is dat ik ooit heb besproken. Dit boek noem ik vaak. Een ontroerend verhaal over een porseleinen speelgoedkonijn dat leert wat liefde is. Tijdens een bijzondere reis met mijn oma naar Miami kreeg ik van haar de Amerikaanse versie, met illustraties in kleur. Alleen al om die reden blijft het boek me dierbaar.”

Kinderboeken lezen om je brood te verdienen, dat zou ik ergens ook wel willen 🙂

Andere boeken uit Bas leven:

 • Jenny Wagner | Borre en de nachtzwarte kat
 • Edward van de Vendel | De dagen van de bluegrassliefde
 • A.F.Th. van der Heiden | Tonio
 • John Williams | Stoner

Waar gaat De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane over?

Edward Tulane is het porseleinen speelgoedkonijn van Abilene. Voor het meisje is hij alles, maar hoewel hij zichzelf heel wat vindt, geeft het konijn niets om Abilene.En dan, op een dag, laat zij hem per ongeluk in zee vallen. Einde Edward zou je denken, maar dan start zijn wonderbaarlijke reis pas echt. Hij wordt opgevist en begint een heel nieuw leven.

Wat vind ik ervan?

Fijn! Hoewel je het natuurlijk nooit zeker weet, denk ik dat het voor mij als jong meisje ‘lievelingsboekcapaciteit’ zou hebben gehad. Wat een heerlijk verhaal. Sprookjesachtig, een tikje spannend en dikke tranen. Ik had vast bij mams op schoot gekropen. Nu gaat het zeker op de lijst om aan m’n nichtje cadeau te doen als ze straks wat groter is. Fijn ook die diepere laag en de wijze les die Edward je leert, die kan je nooit genoeg lezen.

Ik houd eigenlijk wel van het Disney-achtige in het boek, de moraal, het alles-komt-goed-gehalte. Dat mag ook best als je 8 of 9 bent toch? En trouwens, voor ons volwassenen kan het volgens mij ook helemaal geen kwaad om wat meer Disney aan ons leven toe te voegen. Dat kan de wereld best gebruiken 🙂

De illustraties zijn ook bijzonder mooi, jammer dat ze in zwart-wit zijn, ik zou best graag kleurenbeelden erbij zien. Maar die erbij verzinnen gaat me ook prima af, dus de tekeningen zijn bonus en eigenlijk helemaal niet nodig.

Hoe denk jij over illustraties in een niet-prentenboek? Fantaseer je liever je eigen beelden of geniet je van wat de illustrator bedacht heeft? 

Tot slot:

Boek 78/104 #boekperweek
Boek 87/176 #flowboekenchallenge

Volgende review: Alsof het voorbij is | Julian Barnes

De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane | Kate DiCamillo
De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane (The miraculous journey of Edward Tulane) 
Kate DiCamillo (Vertaling: Martha Heesen)
Querido, 2006
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

4 Reacties

 • Reply anita 19 oktober 2017 at 14:54

  wat bijzonder om 2 van mijn lievelingsboeken onder elkaar te zien: De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane én Julian Barnes: Alsof het voorbij is.
  Hier word ik blij van!
  Vooral het eerstgenoemde boek mag best wel wat meer aandacht krijgen.
  Gelukkig heeft de bibliotheek waarin ik werk ( Den Bosch) nog 2 exemplaren te leen, het is helaas niet meer te koop.

  • Reply Marloes 23 oktober 2017 at 20:29

   🙂 Een van die 2 exemplaren staat op de foto, ik leende het bij de bieb in Den Bosch. Wat leuk dat je daar werkt!

   • Reply anita 23 oktober 2017 at 21:07

    Wat leuk! Ik zie het ja. Ik ben verantwoordelijk voor de inkoop van de kinderboeken en zou het nooit over mijn hart kunnen verkrijgen om dit boek af te schrijven….
    Hopelijk krijgt het boek door jullie promotie nieuwe fans!

    • Reply Marloes 24 oktober 2017 at 20:57

     Snap ik helemaal en ik doe mijn best, zou leuk zijn om dit boek een revival te bezorgen 🙂

  Ik wil wel reageren