Review

Review: Het lied van ijs en vuur (Game of Thrones) | George RR Martin

George RR Martin | Het lied van ijs en vuur (boeken Game of Thrones)

Verslaafd! Dat ben ik absoluut geweest aan deze fantastische serie. Niet dat ik er ooit ook maar een minuut van gezien heb. Ik heb de boeken geluisterd via Storytel en kon er gewoon niet mee stoppen. (En dat betekende meteen het begin van mijn enorme blogdip – gelukkig ben ik daar weer helemaal uit!)

Waarom is deze serie zo verslavend?

Vanwege de eindeloze hoeveelheid cliffhangers, de spannende intriges, de vele sympathieke (en minder sympathieke) hoofdpersonen, het randje fantasy, de complexiteit, de grootsheid en de rijkdom. Ik moest gewoon verder luisteren.

Je zou Het lied van ijs en vuur ook kunnen omschrijven als een serie die speelt in de Middeleeuwen in onbekende landen, met politieke en familie-intriges, veldslagen én draken.

Dankzij Pinterest

Ik moest even inkomen en ik heb op Pinterest in het begin ook gezocht naar een landkaart en stamboom. Want zonder deze is het een behoorlijk ingewikkeld verhaal en omdat je bij een luisterboek niet kan terugbladeren om iets terug te zoeken had ik echt behoefte aan houvast. Daarnaast vond ik het ook leuk om te zien hoe de personages er in de tv-serie uitzien. Vooral Carice natuurlijk!

Van een vriendin die én de boeken heeft geluisterd én de serie heeft gekeken, begreep ik wel dat boeken en tv-serie op een gegeven moment uit elkaar gaan lopen. Dat verklaarde ook wel een aantal afbeeldingen die ik op Pinterest aantrof, maar niet kon plaatsen. Het is ook bijna niet te doen natuurlijk, om zo’n complex verhaal als televisieserie weer te geven. Al geloof ik dat ze daarin wel geslaagd zijn.

Dezelfde vriendin vertelde ook dat je op internet allerlei theorieën en fanfictie over de serie kan vinden. Ik ben daar nog niet aan begonnen, maar misschien is het iets voor jullie?

Veel personages

In de boeken lees je het verhaal steeds weer door andere ogen. Het gaat van hier naar daar en de chronologie is ook niet altijd even goed te volgen (daar waarschuwt Martin ook voor), maar het maakte de boeken voor mij wel ongelooflijk boeiend. Je switcht steeds tussen de verhaallijnen en moet soms echt een tijdje wachten voor je over een bepaald personage of verhaal weer verder leest. Heerlijk! Ik houd daar echt heel erg van. Net als van al die verschillende personages. Kom maar door, hoe meer, hoe beter. Al is een stamboom wel handig dan 😉

Kijk jij de serie?

Het lied van ijs en vuur

 • 1996 – Het spel der tronen
 • 1998 – De strijd der koningen
 • 2000 – Een storm van zwaarden
 • 2005 – Een feestmaal voor kraaien
 • 2011 – Een dans met draken

Aangekondigd: The winds of winter & A dream of spring

Previous Post Next Post

2 Reacties

 • Reply Literasa 7 augustus 2017 at 09:56

  Knap dat je deze romans geluisterd hebt! Ik zou moeite hebben om me te concentreren. Mss moet ik Storytel ook eens proberen.

  • Reply Marloes 7 augustus 2017 at 18:43

   Af en toe raak ik de draad ook wel eens even kwijt hoor, maar dat komt meestal ook wel weer goed. Je moet er alleen geen jaren over doen, want dan wordt het denk niet wat. (Dat denk ik eigenlijk van bijna ieder boek – ik kan me maar moeilijk voorstellen dat je langer dan twee weken over een boek doet, maar dat ligt helemaal aan mij).

  Ik wil wel reageren