Review

Review: Bint | F. Bordewijk

Bladzijde 26, zin 1: “Remigius had tegen De Bree gezegd: ‘Je hebt je snel aangepast, ik denk onmiddellijk… Bint kiest zijn mensen.’ “

F. Bordewijk | Bint

Een echte klassieker uit de Nederlandstalige literatuur: Bint. Nog niet gelezen, zelfs niet voor mijn lijst. Ik was heel benieuwd!

Wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

Flow 01 2015  | Karin Luiten | Toen: culinair journalist en kookboekenschrijver

“Zoals zo veel mensen las ik dit boek op de middelbare school. Tijdens mijn studie had ik een docente die op Bordewijk ging promoveren, en pas toen ontdekte ik hoe bijzonder deze man schrijft. Hij heeft een heel strak taalgebruik met korte zinnetjes, maar verrassende details. Hij verzint bijvoorbeeld nieuwe werkwoorden, zoals ‘klotslawaaide’ en ’tandelachte’. Echt prachtig! De personages in dit boek hebben ook van die rare namen, zoals Van der Karbargenbok en Bolmikolke. Later begreep ik dat Bordewijk die uit het telefoonboek plukte. Het verhaal gaat over een invalleraar die een weggepeste docent vervangt in de vierde klas (‘De Hel’ genoemd) van de middelbare school. Directeur Bint heeft een zeer streng tuchtsysteem ingevoerd – met dramatische gevolgen.”

Persoonlijk vond ik die namen wat ver gezocht, maar die zelfverzonnen woorden: heerlijk!

Andere boeken uit Karins leven:

  • Marcel Proust | Op zoek naar de verloren tijd
  • Salman Rushdie | Middernachtskinderen

Waar gaat Bint over?

De Bree geeft een jaar lang les op de middelbare school van directeur Bint. Een school waar tucht en orde heerst. Een van de klassen die aan hem toegewezen wordt, heeft als bijnaam ‘De Hel’. Een klas vol bijzondere karakters. Bordewijk beschrijft ze feilloos.

Wat vind ik ervan?

Toch anders dan ik had verwacht. Het leest vlot, ondanks de leeftijd van het boek, maar dat heeft misschien ook te maken met de vrij recente uitgave die ik las. En inderdaad lekker korte zinnen, in een fijn ritme. Het boeide me wel. Toch gebeurt er eigenlijk niet bijzonder veel. Ik vond vooral de omschrijvingen van de leraren en leerlingen mooi om te lezen. Heel raak getypeerd en met een fijn droog gevoel voor humor.

Ik heb het met plezier gelezen, maar ik vind het geen echte must-read. Natuurlijk wel als je een klassieker wil lezen, maar anders zou ik toch iets anders kiezen, iets met meer noodzaak. Bint voelt voor mij een beetje als een vingeroefening van de schrijver. Maar ik lees ongetwijfeld te oppervlakkig, want het is niet voor niets een klassieker natuurlijk.

Welk boek dat je las voor je lijst is je het meest bijgebleven? Voor mij is dat Dichter op de Zeedijk van Kees van Beijnum, ooit vertel ik nog wel eens waarom.

Tot slot:

Boek 61/104 #boekperweek
Boek 86/171 #flowboekenchallenge

Volgende review: Het keukenhuis & Terug naar het Zuiden | Kathleen Grissom

F. Bordewijk | Bint
Bint 
F. Bordewijk
Nijgh & Van Ditmar, 2012 (1934) 
♥♥♥

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Lalagè 15 augustus 2017 at 22:01

    ‘Dichter op de Zeedijk’ is ook erg mooi! Ik las voor mijn eindexamen ‘De stille kracht’ van Louis Couperus en vond dat prachtig, die sfeer, alsof ik zelf in Indonesië was…

  • Reply Literasa 16 augustus 2017 at 08:49

    Ik las ooit een fragment uit Bint en vond het wel goed. Maar inderdaad, misschien geen echte must-read zoals je zegt. Ben benieuwd naar Dichter op de Zeedijk, ken ik niet…

  • Ik wil wel reageren