Review

Review: Kom naar huis | Julie Kibler

Bladzijde 26, zin 1: “Ze vertelde fluisterend over de jurken van de andere vrouwen, hun begeleiders, de muziek, het dansen, de spelletjes, het overvloedige eten en drinken.”

Kom naar huis | Julie Kibler

Voor tijdens onze vakantie leen ik de laatste jaren e-books bij de bieb en dat bevalt goed. Omdat ik altijd boeken kies van mijn noglezenlijst en e-books geen achterkant hebben, weet ik van tevoren wat ik van een boek moet verwachten. Kom naar huis was een bijzondere verrassing!

Waar gaat Kom naar huis over?

De bijna 90-jarige Isabelle vraagt haar 36-jarige kapster om haar te vergezellen naar een begrafenis 1500 km verderop. Onderweg vertelt ze Dorrie over haar jeugd en langzaam wordt duidelijk waarom de reis voor haar zo beladen is. Isabelle is blank, haar jeugdliefde, net als Dorrie, zwart. En in de jaren ’30 van de vorige eeuw was dat natuurijk een enorm issue. Maar ook nu nog blijken mensen verkeerde conclusies te trekken bij het zien van het stel.

Wat vind ik ervan?

Het is een verhaal over liefde, moed en rassenhaat, over sterke vrouwen, bijzondere mensen en onvoorstelbare daden, goede en slechte. Het raakte me. Ik ben ontroerd, verontwaardigd, vertederd en woedend geweest tijdens het lezen en ik heb me plaatsvervangend diep, heel diep geschaamd. Wat zijn mensen toch hard en afschuwelijk. En wat zijn mensen ook lief, wijs en prachtig. Dit verhaal is daar een mooi voorbeeld van.

De gekozen vorm, met het wisselende perspectief tussen Isabelle en Dorrie en de terugblikken naar de jonge jaren van Isabelle, vond ik heel prettig lezen. Het spel met het heden en verleden geeft het verhaal een fijne dynamiek en maakt het bovendien actueel. Want hoewel er ongelooflijk veel veranderd is sinds Isabelles jeugd, zijn er helaas ook nog dingen hetzelfde gebleven.

Hoewel zo’n verhaal makkelijk clichématig en voorspelbaar zou kunnen worden, heb ik dat niet gevoeld. Kibler bleef me verrassen. Isabelle en Dorrie zijn allebei heerlijke hoofdpersonen met bovendien een fijne interactie. Hun dynamiek geeft het verhaal een verfrissend tintje. Ik zou willen dat ik ze mee kon nemen in een volgend boek, ik had nog lang geen genoeg van ze.

Welk boek over de rassenscheiding in Amerika moet ik volgens jou nog meer lezen?

Tot slot:

Boek 49/104 #boekperweek

Volgende review: Jij zegt het | Connie Palmen #flowboekenchallenge

Kom naar huis | Julie Kibler
Kom naar huis (Calling me home) 
Julie Kibler (vertaling: Inge de Heer)
Ambo|Anthos 2015 
♥♥♥♥♥

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply Lalagè 19 juli 2017 at 07:48

  Dit lijkt me een indrukwekkend boek. Zelf vond ik The Help ook erg goed, net als de verfilming ervan.

  • Reply Marloes 20 juli 2017 at 20:45

   Van The Help heb ik ook genoten, en inderdaad ook van de film 🙂 heel mooi!

 • Reply Lize 19 juli 2017 at 10:23

  Dit lijkt me wel een goed boek. Ik zet het bij op mijn te lezen lijst.

  • Reply Marloes 20 juli 2017 at 20:45

   Doen!

 • Reply Inge 19 juli 2017 at 17:35

  Leuk om weer wat te kunnen lezen op je blog. Ik vond ‘Hotel op de hoek van bitter en zoet’ een bijzonder boek. Het gaat over een relatie tussen een Chinese jongen en een Japans meisje in Amerika tijdens de tweede wereldoorlog. Een bijzonder en voor mij onbekend deel van de geschiedenis.

  • Reply Marloes 20 juli 2017 at 20:46

   🙂 Fijn dat jij er ook weer bent! Dat boek ken ik niet, maar ik zet hem op mijn lijst, klinkt bijzonder. En idd, totaal onbekend terrein.

  Ik wil wel reageren