Over lezen

Rozemarijntje | Een bijzonder lief cadeau

Rozemarijntje | W.G. van der HulstAls jong meisje heb ik meerdere keren de Rozemarijntje-omnibus geleend bij de bibliotheek. Ik genoot altijd ontzettend van de ouderwetse en ietwat zoete verhalen over een lief, ondeugend meisje met een onafhankelijke geest. Tranen met tuiten heb ik er ook om gehuild, zo verdrietig vond ik het. Toch is het vooral een heel dierbare jeugdherinnering.

Toen ik begin twintig was logeerde ik een paar weken bij mijn oompjes. Reuzegezellig en voor een boekenwurm als ik sowieso een groot feest, want als er ergens goedgevulde boekenkasten waren, was het wel bij hun thuis. In de boekenkast op ‘mijn’ zolderkamer ontdekte ik deze Rozemarijntjes en ik kon de verleiding niet weerstaan. In bed las ik ze alle vijf en opnieuw genoot ik ervan.

Een heel bijzonder cadeau

Vorig weekend waren we bij mijn oom op bezoek. Ook zijn nieuwe huis staat vol met onweerstaanbare boekenkasten en ik vroeg hem of hij de Rozemarijntjes nog had. Dat had hij! Ik vertelde dat ik daar vroeger zo van genoten had. Toen we na een gezellige dag weggingen, rende hij de trap op en weer beneden gekomen, duwde hij me deze heerlijke stapel in mijn handen. Ik ben er zo onwijs gelukkig mee! Lieve oom Bert, dank u wel!!

Rozemarijntje | W.G. van der Hulst

Deze boekjes werden in de jaren dertig door W.G. van der Hulst geschreven. Hij schreef enorm veel kinderboeken. Thuis hadden we van zijn hand de serie In de Soete Suikerbol en Het grote voorleesboek. De Suikerbol-serie was geïllustreerd en ik vond die tekeningen en het verhaal maar eng, Het grote voorleesboek heb ik wel gelezen, al weet ik niet meer waar het over ging.

Rozemarijntje is me dus wel erg bijgebleven, kennelijk hield ik ook toen al van boeken over meisjes met een onafhankelijke geest. Grappig. Ik verheug me om ze binnenkort opnieuw te lezen, ik heb de eerste paar bladzijden al doorgebladerd en het was echt een feest van herkenning!

Heb jij Rozemarijntje gelezen?

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren