Over lezen

Hoe kom jij aan nieuwe boeken? Bladzijde26 vraagt

Bladzijde26 vraagtTijd voor een ‘Bladzijde26 vraagt…’! Hoe kom jij aan nieuwe boeken? Of misschien kan ik beter zeggen, hoe kom ik aan nieuwe boeken? Want dat vertel ik je natuurlijk ook.

I ♥ de bibliotheek

De meeste boeken die ik lees, leen ik bij de bibliotheek. Als ik dat niet zou doen, zou ik me arm lezen. Ook als klein meisje las ik al vooral boeken van de bieb, een bezoek aan de biebbus (ik ben opgegroeid in een klein dorpje) was altijd weer een feest. Hele stapels nam ik mee 🙂 en dat zou ik het liefst nog steeds doen. Maar omdat ik dan vaak te laat ben met inleveren, dwing ik mezelf de laatste tijd om wat realistischer hoeveelheden mee te nemen.

Soms leen ik boeken van anderen, zo las ik vanochtend nog The Muse van Jessie Burton (morgen verschijnt mijn review) – geleend van een collega. En wie wil, mag altijd bij mij lenen. Oja, en dan zijn er de boeken van J. Die lees ik natuurlijk ook gewoon, maar wel pas nadat hij ze gelezen heeft, ze zijn immers van hem.

I ♥ de boekwinkel

Sinds een paar jaar koop ik aanzienlijk minder boeken. Voorheen kocht ik veel chicklit, meestal als ik op de trein moest wachten. Sinds Bladzijde26 ben ik kritischer. Ik koop nog maar weinig chicklit en veel meer literatuur. En het allerbelangrijkste, ik koop alleen boeken waar ik blij van word. Soms heb ik ze al gelezen, maar ben ik er zo van onder de indruk dat ik ze zelf wil hebben. Soms weet ik gewoon bijna zeker dat het boek me zal bevallen, omdat ik er goede recensies over gelezen heb of omdat de schrijver me bevalt. Uiteindelijk wil ik een wand vol blijmakende boeken hebben. Ik ben aardig op weg 🙂 Mijn boekenkast

Ik heb twee vaste boekkoopmomenten in het jaar: de boekenweek en vlak voor we op vakantie gaan. En met mijn verjaardag krijg ik natuurlijk ook vaak boeken cadeau, de laatste twee jaar van J zelfs een hele stapel, feest! Tussendoor koop ik vooral e-books, bij de bol, omdat ze daar vaak goeie deals hebben.

Online vs ‘echte’ winkel

De ‘echte’ winkel! Zeker weten 🙂 En toch bestel ik ook wel eens wat online. Als ik een boek niet kan vinden bij de boekwinkel bijvoorbeeld, en e-books, want ja die hebben ze niet in de gewone boekwinkel. Maar niets fijner dan bij een boekwinkel alle boeken door je handen te laten gaan. Ik koop trouwens ook liever niet bij ketens als Ako of Bruna, dan steun ik liever een boekwinkel waar ze ook niet-bestsellers verkopen. Zoals Adr. Heijnen bij ons in de stad, ik ben zo blij dat deze heerlijke winkel nog steeds bestaat!

Hoe kom jij aan nieuwe boeken?

 

Previous Post Next Post

10 Reacties

 • Reply Chantal 1 februari 2017 at 15:46

  Ik ga ook vaak naar de bieb. Boeken waarvan ik zeker weet dat ik ze wil hebben koop ik of soms inderdaad ook achteraf als een geleend boek veel indruk heeft achtergelaten.

 • Reply Esther 1 februari 2017 at 19:32

  Ik leen veel boeken van vriendinnen, die net als ik veel in het Engels lezen :). Ook ga ik veel naar de bieb, maar daar hebben ze vaak niet de boeken die ik wil lezen in het Engels. Gelukkig kan ik ook van de schoolbieb waar ze meer Engelse boeken hebben. Ik betrap mezelf er ook vaak op dat ik boeken voor een prikkie op een rommelmarkt koop, hehe! Tweedehands boeken hebben ook een eigen soort charme!

  • Reply Marloes 5 februari 2017 at 12:18

   Tweedehands boeken hebben zeker hun charme. Af en toe doe ik dat ook. Vooral leuk als er een boodschap in staat 🙂

 • Reply Literasa 1 februari 2017 at 21:23

  De bib blijft een fantastische manier om aan boeken te geraken. En hoewel ik er eerst tegen was, vind ik e-books ook enorm handig. Maar er gaat uiteraard niets boven een echte boekenwinkel 🙂

  • Reply Marloes 5 februari 2017 at 12:18

   Ik vind e-books ook superhandig inderdaad 🙂

 • Reply Becky 4 februari 2017 at 19:16

  <3 de bibliotheek, me too! Ik ben lid van drie bibliotheken, ik schat dat 90% van de boeken die ik lees uit de bib komt. In de kleinste van de drie (in mijn eigen gemeente) gaan ze meestal in op mijn aankoopsuggesties, heel fijn 🙂
  De andere 10% zijn boeken die ik cadeau kreeg of kocht bij geweldige boekwinkels (zoals Barboek in Leuven, om er eentje te noemen). E-books heb ik nog nooit gelezen.

  • Reply Marloes 5 februari 2017 at 12:20

   Lid van 3 bibliotheken, wauw! Fijn dat ze op je aankoopsuggesties ingaan ook. Barboek in Leuven ga ik onthouden voor als ik daar ooit kom!

 • Reply Marcia 4 februari 2017 at 19:59

  Ik ga ook graag naar de bibliotheek! En verder houd ik van koopjes, goedkope boeken scoren zowel online als offline maakt me heel gelukkig 😀

  • Reply Marloes 5 februari 2017 at 12:20

   Haha, koopjes zijn altijd goed inderdaad!

 • Reply zwartraafje 5 februari 2017 at 21:37

  Als kind ging ik wekelijks naar de bibliotheek en telkens kwam ik na zo’n bezoekje met vijf nieuwe boeken naar huis. Ook als tiener ging ik heel frequent naar de bib. Als twintiger begon ik echter steeds vaker eigen boeken aan te schaffen en beetje bij beetje vormde ik mijn eigen bibliotheekje. Ik vind het nog steeds heerlijk om in de bib rond te slenteren en op zoek te gaan naar nieuwe en vooral onbekende verhalen. Alleen komt het er de laatste tijd nog maar amper van vermits ik graag eerst wat eigen ongelezen boeken wil lezen.

  Mijn nieuwe aanwinsten zijn een combinatie van recensieboeken, leesvoer uit de boekenwinkel of online webshop en af en toe ook enkele tweedehandse koopjes. Vooral de plaatselijke kringloopwinkel helpt me daar bij. Boekenkoopjes maken me nu eenmaal super gelukkig.

 • Ik wil wel reageren