Review

Review: De oude man en de zee | Ernest Hemingway

Bladzijde 26, zin 1: “Maar zij waren nog best en hadden de prima sardines om er de geur en aantrekkelijkheid aan te verlenen.”

De oude man en de zee | Ernest Hemingway

Een echte klassieker. In een prachtig geïllustreerd jasje. Die moest ik wel lezen (en hebben) toch? Tot mijn verbazing staat hij niet op mijn #flowboekenchallenge-lijst, maar ik ben heel blij dat hij sinds oktober in onze boekenkast staat.

Waar gaat De oude man en de zee over?

Een oude Cubaanse visser heeft al 84 dagen niets gevangen, op dag 85 vaart hij extra ver uit. En dat wordt beloond. Hij slaat een fantastische vis aan de haak, maar die geeft zich niet zomaar gewonnen. Geduldig strijdt de oude man met de vis en behaalt een fraaie overwinning. Maar hij is ver op zee en zo ontzettend moe.

Wat vind ik ervan?

Ik vond het een prachtig verhaal! Het was heel anders dan ik dacht, want om de een of andere mysterieuze reden associeerde ik dit boek met ‘Sitting on the dock of the bay‘ van Otis Redding en dat slaat dus nergens op. Maar het is wel echt een mooi boek. Vol lagen en symboliek, heel wijs en ook zo treurig. De rust en wijsheid van de oude man, dat maakt indruk. En wat is die jongen lief!

Het is een wat traag verhaal, rijk aan details en overpeinzingen. Er is weinig dialoog, de oude man praat vooral met zichzelf en de vis. Heel rustig, vol begrip, geduld en mededogen. Heel bijzonder.

Wat is de laatste klassieker die jij las?

Tot slot:

Boek 4/104 #boekperweek
Boek 2/21 #allesuitdekast

Volgende review: Het kasteel der Fluisteringen | Carole Martinez

De oude man en de zee | Ernest Hemingway


De oude man en de zee (The old man and the sea)  

Ernest Hemingway (Vertaling: E. Veegens-Latorf en A.W.F. Werumeus Buning)
Illustraties: C.F. Tunnicliffe en Raymond Sheppard
Stregholt United Media, 2016 (1928) 
♥♥♥♥♥

 

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Saartje 25 januari 2017 at 19:58

    Ik vond dit boek maar niets. Smaken verschillen hé! Ik ben momenteel Lolita aan het herlezen, maar het vlot niet zo goed.

  • Ik wil wel reageren