6 x ...

6 x boekentip: zelfhulp, maar dan leuk

Omdat een van de vragen die ik het vaakst krijg is: “weet je nog een leuk boek?” deel ik regelmatig zes boekentips rondom een thema. Vandaag is dat vanwege het nieuwe jaar en de goede voornemens: zelfhulp. Uiteraard inclusief korte omschrijving en links naar de uitgebreide reviews.

1. Marie Kondo | Opgeruimd!Opgeruimd! / Marie Kondo

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Ik geloof er heilig in. Net als in de methode van Marie Kondo. Sinds dit boekje heb ik een huis vol spullen waar ik blij van word. En daar word ik dus ook echt blij van!

Af en toe is ze een tikje zweverig, maar meestal is ze inspirerend en praktisch. Tijdens het lezen popelde ik al om te beginnen en nog steeds heb ik af en toe zin in een rondje opruimen Konmari-stijl. En nee, ik woon echt niet in een ongezellig leeg huis, maar het is er wel netjes.

In mijn review lees je de basis van opruimen Konmari-stijl. En als je eenmaal geraakt bent door het opruimvirus, dan is er ook nog haar tweede boek: Spark Joy.

2. Tony Crabbe | Nooit meer te drukNooit meer te druk | Tony Crabbe

Nog meer opruimen, maar dan in je hoofd. Ik wil niet zeggen dat dit boek voor mij levensveranderend was, maar ik heb er wel heel veel van opgestoken. Druk zijn is een keuze, en wil je minder druk zijn dan zal je dus keuzes moeten maken. Op allerlei gebied. Misschien is het een open deur, maar mij helpt het.

Ik vind het bovendien een prettig boek om te lezen, met fijne voorbeelden en een persoonlijk verhaal. Absoluut een aanrader.

Ben je benieuwd naar zijn tips? In mijn review benoem ik er een paar.

 

 

3. Susan Cain | StilStil | Susan Cain

Dit is echt een mustread voor iedereen die introvert is. In een wereld waar extravertie van levensbelang lijkt, kan je je als introverte persoonlijkheid behoorlijk verloren voelen. Cain geeft handvatten en uitleg. En vooral, heel veel herkenning!

Ook zeker lezenswaardig als je extravert bent, maar je partner of kind introvert. Er staan goede tips in voor hoe je daarmee omgaat.

Cain heeft ook een echte mustsee Ted-talk, check mijn review van Stil.

 

 

4. Gretchen Rubin | The happiness projectHet happiness project | Gretchen Rubin

Dit was voor mij een van de meest inspirerende boeken van 2016. Ik las het in het Nederlands en luisterde het vervolgens ook nog eens in het Engels (via Storytel) en heeft ertoe geleid dat ik zelfs mijn eigen #happinessproject ben gestart. Hoe leuk!

Uiteraard schreef ik ook een review over dit fijne boek.

 

 

 

 

5. Alexandra Heminsley | Running like a girlRunning like a girl | Alexandra Heminsley

Dit boek geldt misschien niet echt als zelfhulp, maar het inspireert wel, en daarom staat het toch op dit lijstje. Alexandra doet verslag van haar avonturen als beginnende hardloopster. En dat is buitengewoon vermakelijk en motiverend. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik na een enthousiast begin toch weer gestopt ben. Maar dat ligt aan mij, met het verhaal van Alexandra is niets mis.

Review
 

 

6. Elizabeth Gilbert | Big magicBig Magic | Elizabeth Gilbert

Gisteren ben ik voor de derde keer in dit boek begonnen, ik word er zo blij van! Het gaat over hoe je een creatief en nieuwsgierig leven kunt leiden, zonder je te laten tegenhouden door angst. Gilbert schrijft enthousiast en persoonlijk over haar theorie. Ze gelooft in hard werken en ideeën die rondzweven op zoek naar iemand die ze tot leven wil wekken. Het klinkt misschien wat zweverig, maar ik vind haar ongelooflijk inspirerend!

Voor een nog beter beeld van dit boek: mijn review.

 

Welk boek mist volgens jou in dit rijtje?

Previous Post Next Post

3 Reacties

  • Reply Lize 9 januari 2017 at 08:22

    Leuke post! Ik heb er toch een aantal tips uit kunnen halen 🙂

  • Reply Amber 9 januari 2017 at 10:33

    Ik loop altijd met een grote boog om zelfhulpboeken heen in de boekwinkels, maar ik heb past een boek van Brené Brown gekocht, ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Ik word altijd héél kriegelig van dat soort titels (ik ben er ook nog niet in begonnen, haha!), maar ik wilde toch eens kijken waarom veel mensen het toch zo prettig vinden om het te lezen. Ik ben zelf nog al een perfectionist (ik was daarom eigenlijk op zoek naar ‘De moed van imperfectie’), maar laat ik het eerst maar eens bij deze houden. Wie weet kan ik er wat mee!

  • Reply Chantal 9 januari 2017 at 11:58

    ‘Opgeruimd’ en ‘Big Magic’ vond ik ook erg inspirerend!

  • Ik wil wel reageren