6 x ...

6 x boekentip: boeken die je gelezen moet hebben

Omdat een van de vragen die ik het vaakst krijg is: “weet je nog een leuk boek?” deel ik regelmatig zes boekentips rondom een thema. Vandaag zijn dat zes boeken die je volgens mij gelezen moet hebben. Uiteraard inclusief korte omschrijving en links naar de uitgebreide reviews.

Boekentip: Kinderen van Moeder Aarde | Thea Beckman1. Kinderen van Moeder Aarde, Het helse paradijs, Het gulden vlies van Thule | Thea Beckman

Thea Beckman schrijft in deze trilogie over de wereld na de derde wereldoorlog. De aarde is gekanteld en Groenland is ontdooid, het heet nu: Thule. In Thule regeren de vrouwen, mannen mogen geen leidinggevende functies uitoefenen. Sowieso is Thule heel anders ingericht dan onze eigen maatschappij. Er is geen elektriciteit, geen hoogbouw, het begrip weekend bestaat niet, er zijn geen gevangenissen en geld speelt slechts een kleine rol.

Fascinerend! Iedere keer word ik er weer enthousiast van. Ik vind het zo’n interessant gegeven en dan is het ook nog goed uitgewerkt. Echt, deze trilogie is het lezen meer dan waard.

Boekentip: De cirkel | Dave Eggers2. De Cirkel | Dave Eggers

Iedere keer als ik iemand hoor praten over wat Google en Facebook allemaal van je weten, denk ik meteen aan dit boek. Het is een absolute must-read voor iedereen die iets met sociale media doet, maar eigenlijk moet gewoon iedereen het lezen.

Het vertelt het verhaal van Mae, die bij een soort Google/Facebook/Apple-achtig bedrijf gaat werken waar delen de norm is en waar geen geheimen bestaan. Het is verontrustend, beklemmend en belangrijk. Het is niet het best geschreven boek ooit, maar het zet je aan het nadenken over onze wereld en de ontwikkelingen die gaande zijn.

De Cirkel is het boek dat ik het vaakst aanraad aan anderen om te lezen.

Boekentip: Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey | Mary Ann Schaffer & Annie Barrows3. Het literaire aardappelschiltaartgenootschap van Guernsey | Mary Ann Schaffer & Annie Barrows

Omdat ik dit boek ontzettend veel lezers gun en omdat ik iedere lezer dit boek gun. Een heerlijk boek is het. Een van mijn absolute lievelingen, dat ik kan herlezen en herlezen zonder er ooit genoeg van te krijgen.

Nu ook weer, in Londen kocht ik een Engelse uitgave en nu verlies ik me dus iedere avond voor het slapengaan in de brieven, kattebelletjes en telegrammen van Juliet en de andere karakters uit dit oh zo fijne boek. De Nederlandse vertaling is overigens uitstekend, de ‘wit’ en charme van Juliet zijn behouden en de unieke karakters net zo levendig. Een boek voor en over booklovers, maar ook over liefde, vriendschap en oorlogsleed.

Over dit boek schreef ik een van mijn allereerste reviews.

Boekentip: Adres onbekend | Kathrine Kressman Taylor4. Adres onbekend | Kathrine Kressman Taylor

Eén van de beste en origineelste boeken over de Tweede Wereldoorlog dat ik gelezen heb. En sowieso het meest vooruitziende, want al gepubliceerd in 1938. In maar heel weinig pagina’s raakt Kressman Taylor de kern.

Een briefwisseling tussen twee zakenpartners maakt de opkomst van het nazisme in Duitsland bijna tastbaar. Het onbegrip en de wanhoop van de Amerikaan (jood) spat bijna van de pagina’s af, het ontwijken en terugtrekken van de Duitser voelt steeds ongemakkelijker. Het is een beklemmend verhaal, waar ik steeds aan terugdenk en wat ik dit jaar ook zeker opnieuw ga lezen.

 

Boekentip: Honderd jaar eenzaamheid | Gabriel Garcia Marquez5. Honderd jaar eenzaamheid | Gabriel Garcia Marquez

Dit boek liet mij voor de allereerste keer écht genieten van literatuur. Ik was een jaar of negentien en het was een van de eerste niet-thrillers die ik kocht. Het is zo rijk geschreven en de personages zijn zo levensecht en bizar dat ik er nog steeds nieuwe dingen in ontdek. Wat een fantasie en wat een vertelkracht!

Het is misschien niet zo toegankelijk als de boeken hierboven, maar het is voor mij zo magisch dat het nog steeds vaak mijn antwoord is op de beruchte lievelingsboek-vraag (andere optie: Het literaire aardappelschiltaartgenootschap…).

Ik blijf het jammer vinden dat je op de middelbare school alleen boeken leest voor de talen die je kiest. Honderd jaar eenzaamheid verdient volgens mij absoluut een plaatsje op de literatuurlijst, het is zo anders dan de Westerse literatuur. Ook dit boek staat op mijn herleeslijst voor dit jaar en ik heb er nu al zin in!

Boekentip: Harry Potter en de steen der wijzen | J.K. Rowling6) Harry Potter – deel 1 t/m 7 | J.K. Rowling

Harry Potter mag gewoon niet in dit rijtje ontbreken. Het is zoveel meer dan een kinderboek. De lagen, de karakters, de creativiteit, de fantasie! En na deel 7 is het af, er zijn geen losse eindjes, elk verhaal is afgerond, iedere vraag is gesteld, elk personage had zijn eigen taak. Er komen in deel 7 geen konijnen uit een hoge hoed aan te pas, alles is af, ongelooflijk knap vind ik dat. Maar, denk jij nu, hoe zit het dan met dat deel 8 dat dit jaar met veel bombarie geïntroduceerd werd? Dat hebben ze heel elegant opgelost en doet volgens mij geen afbreuk aan deel 1 t/m 7.

Ik ben overigens de boeken nu aan het luisteren, in het Engels, verteld door Stephen Fry: fantastisch!

Welk boek moet ik volgens jou gelezen hebben?

Previous Post Next Post

4 Reacties

 • Reply Lize 23 januari 2017 at 08:24

  Er staan toch een paar boeken op die ik ook wil lezen 🙂
  Ik raad iedereen aan om “Woesten” van Kris Van Steenberghe te lezen.

 • Reply Marcia 24 januari 2017 at 21:51

  De kinderen van moeder aarde trilogie moet ik echt nodig eens herlezen! Ik heb die boeken vroeger als kind gelezen, maar kan me er eerlijk gezegd weinig tot niets van herinneren..

 • Reply Anne 29 januari 2017 at 21:59

  Honderd jaar eenzaamheid heb ik als tiener gelezen, zou ik wel weer eens willen herlezen, vond het toen prachtig. Je nummer 3 en 4 kende ik nog niet, ga ik onthouden!

  Boek dat je gelezen moet hebben: The Pillowbook van Sei Shonagon. Ze schreef het meer dan 1000 jaar geleden, maar haar observaties zijn nog steeds raak, ontroerend, grappig. En ze hield ook van lijstjes 😉

  • Reply Marloes 1 februari 2017 at 10:18

   The Pillowbook, dat klinkt interessant. Het gaat op mijn lijst, hopelijk hebben ze het bij onze bieb.

  Ik wil wel reageren