Review

Review: Een geweer, een koe, een boom en een vrouw | Meir Shalev

Bladzijde 26, zin 1: “De man knielde op de grond, kroop op handen en voeten, verschoof en draaide stenen om – Etan wist dat hij de moeite niet zou nemen om ze terug te leggen op hun plek.”
 Een geweer, een koe, een boom en een vrouw | Meir ShalevNog niet zo lang geleden las ik ergens een enthousiaste recensie van dit boek met zijn merkwaardige titel. Helaas weet ik niet meer waar. Het stond al op mijn #allesuitdekast-lijst, maar die recensie motiveerde me het ook daadwerkelijk te lezen. Het heeft me positief verrast.

Waar gaat Een geweer, een koe, een boom en een vrouw over?

Een onderzoekster is in gesprek met een vrouw over de geschiedenis van een dorp. De vrouw vertelt echter heel andere verhalen, het gaat veel meer over haar eigen familie dan over het dorp. Het zijn echter wel boeiende verhalen, want in haar familie blijkt van alles gebeurd te zijn. Moord, ongeluk, vervreemding, ontrouw, het komt allemaal voorbij.

Wat vind ik ervan?

Roet, de vertellende vrouw, is buitengewoon raak getroffen. Ik zag haar gewoon voor me, het ongeduld in haar stem, het van de hak op de tak springen, het geen antwoord geven op de vraag en stug haar eigen verhaal blijven vertellen. Voor mij was het compleet geloofwaardig.

Het verhaal dat ze vertelde, raakte mij minder, maar omdat ik haar manier van vertellen zo leuk vond, bleef ik toch doorlezen. Lekker veel uitweidingen over allerlei randzaken, heerlijk. Daarbij schrijft Shalev ook nog eens erg mooi, zijn schrijfstijl uit zich niet in een stortvloed aan mooie zinnen, maar is wel heel beeldend en daar houd ik van.

Kortom een mooi boek, blij dat ik het gelezen heb!

Intrigeert die titel jou ook zo? Ik ben benieuwd hoe de originele titel luidt, want ik kan me niet voorstellen dat die twee woorden zich zo laten vertalen. Maar ik vind hem wel goed gekozen! De zin speelt namelijk echt een rol in het verhaal.

Tot slot:

Boek 109/104 #boekperweek #hrc
Boek 40/76 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): Het boek van wonderlijke nieuwe dingen | Michel Faber #allesuitdekast

Een geweer, een koe, een boom en een vrouw | Meir Shalev
Een geweer, een koe, een boom en een vrouw (Sjtajim doebiem)
Meir Shalev (Vertaling: Ruben Verhasselt)
Ambo|Anthos, 2014 (2013)
♥♥♥♥

 

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Amber 21 december 2016 at 12:46

    Dit is niet echt iets voor mij, maar wel een leuke titel, haha!

  • Ik wil wel reageren