Review

Review: De wintertuin | Kristin Hannah

Bladzijde 26, zin 1: “Meredith pakte haar moeder bij de elleboog en loodste haar bij het bankje vandaan; toen pas, toen ze aan het lopen waren, zag ze dat haar moeders handen bloot waren en blauw aangelopen.”

De wintertuin | Kristin Hannah

Dit boek kon ik natuurlijk niet in de zomer lezen, dus las ik het tijdens ons heerlijk weekendje Londen (morgen meer) en dat bleek een prima keus!

Waar gaat De wintertuin over?

Meredith en Nina zijn heel verschillende vrouwen met totaal verschillende levens, maar ze zijn ook zussen. Meredith leidt het appelteeltbedrijf van hun vader en heeft twee bijna volwassen dochters, Nina is oorlogsfotografe. Ze houden zielsveel van hun vader en dat is wederzijds. Maar beide zussen hebben ook als sinds ze jong waren het gevoel dat hun moeder niet van hen houdt. Dan wordt hun vader getroffen door een hartaanval. Vlak voor hij sterft vraagt hij zijn vrouw om hun dochters het hele sprookje te vertellen. Het sprookje over de boerendochter en de prins, dat ze aan de meisjes vertelde toen die klein waren en dat ze blijkbaar nooit helemaal hebben gehoord.

Wat vind ik ervan?

Dikke tranen. Een erg mooi verhaal. Perfect voor winterse dagen bij het haardvuur. Zonder al te veel los te laten over het sprookje kan ik wel zeggen dat het onverwachte verzoek van de vader grote gevolgen heeft voor de levens van de drie vrouwen. Van heftig onbegrip, kou en harde verwijten naar liefde, warmte en troost.

Ondanks dat ik het verhaal hier en daar wat over de top en erg toevallig vond, heb ik er ook wel van genoten. Het las als een speer, met een hoog tempo, veel minicliffhangers en verschillende verhaallijnen. Want buiten het verhaal van Anya en haar dochters, zijn er ook nog de verhalen over de levens en relaties van beide dochters. Kortom, er valt genoeg te beleven.

De vertelvorm van het sprookje vond ik bijzonder gevonden en mooi uitgewerkt. Zo heb je meerdere vertelniveaus en daar houd ik wel van van. Het maakt een verhaal afwisselender en ik kan me makkelijker inleven. Fijn!

Het verhaal speelt trouwens zich voor het grootste deel af in de winter, met sneeuw, kerstverlichting en warme dekens. Maar dat is niet de enige reden waarom het De wintertuin heet.

Zou jij een boek met een titel als deze in de zomer lezen?

Tot slot:

Boek 109/104 #boekperweek #hrc
Boek 40/82 #allesuitdekast

Volgende review (as donderdag): Een geweer, een koe, een boom en een vrouw | Meir Shalev #allesuitdekast

De wintertuin | Kristin Hannah
De wintertuin (Winter garden) 
Kristin Hannah (Vertaling: Marjet Schumacher)
The House of Books, 2011
♥♥♥

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Lize 15 december 2016 at 11:31

    Dit lijkt mij inderdaad een echt winterboek, ik zou er in de zomer niet snel aan beginnen.

  • Ik wil wel reageren