Review

Review: Naar de overkant van de nacht | Jan van Mersbergen

Bladzijde 26, zin 1: “Het liefst een uniform”

Naar de overkant van de nacht | Jan van MersbergenEen collega tipte me dit boek, hij was zo enthousiast dat ik het ook wel eens wilde proberen. En ik kan hem vaker om een boekentip vragen, Naar de overkant van de nacht beviel me heel goed.

Waar gaat Naar de overkant van de nacht over?

Ralf is door zijn oom meegenomen om in Venlo vastelaovend te vieren, carnaval dus. Zijn oom is hij echter allang kwijtgeraakt. Verkleed als veerman maakt hij nieuwe vrienden en brengt daar de avond mee door, onder het genot van veel (heel veel) drank en typische vastelaovendmuziek. Maar steeds denkt hij ook aan thuis, aan zijn vriendin Sara en haar kinderen. Aan hoe zij zijn leven hebben beïnvloed de afgelopen jaren, wat zij voor hem betekenen en wat hij voor hun betekent. Tegelijkertijd nadert het feest zijn hoogtepunt en vraag je je als lezer af hoe het eindigt. Gaat Ralf de volgende dag terug naar zijn Sara, of maakt hij een andere keus?

Wat vind ik ervan?

Dit boek heeft mij heel erg verrast. Natuurlijk, mijn collega was enthousiast, maar toch, heel zeker of wij dezelfde boekensmaak hebben, was ik niet. En het blijft een boek van een Nederlandse schrijver over een onderwerp waar ik ondanks mijn woonplaats, heel weinig mee heb, namelijk carnaval.

Dwalende gedachten

Maar het is echt een heel goed geschreven boek, vol extra lagen en met een verrassend perspectief. Voortdurend wisselt het van Ralf’s gedachten naar het feestgedruis, en steeds ligt het maar een klein tipje van de sluier op. Net zoals op zo’n avond je eigen gedachten soms even afdwalen naar thuis en dan weer terugkeren naar dat moment, naar het feest, omdat iemand je een biertje aanbiedt of een gesprek aanknoopt. Dat vond ik heel goed gedaan. Het maakt dat ik me betrokken voelde bij Ralf.

Lagen

Wat ik ook fijn vond zijn de lagen. Het verhaal heet beslist niet zomaar Naar de overkant van de nacht, daar zijn allerlei dingen aan opgehangen. Ik hoop dat ik ze allemaal gevonden heb, maar dat denk ik eerlijk gezegd niet, zo’n goede speurneus ben ik niet als ik lees. Maar ik heb er wel een aantal gespot en daar waren mooie bij.

Vastelaovend

De manier waarop Van Mersbergen vastelaovend tot leven brengt voelt echt, oprecht en respectvol. Ik kan natuurlijk niet oordelen of het recht doet aan de echte Venlose vastelaovend, maar het geeft mij in ieder geval een positief gevoel over een feest waar ik tot voor tien jaar helemaal niets van begreep. Nu ik alweer een aantal jaar in Brabant woon, begrijp ik inmiddels wat carnaval/vastelaovend voor mensen betekent en ik vind het prettig dat ik dat voel in dit boek, dat verdient het feest. (Maar vergeef me als ik niet de juiste benamingen gebruik, het blijft voor mij als niet-Brabantse toch moeilijk te doorgronden).

Een aanrader dus deze roman van Nederlandse bodem. Ook voor mensen van boven de rivieren.

Vier jij carnaval of vastelaovend?

Tot slot:

Boek 96/104 #boekperweek #hrc

Volgende review (as dinsdag): Julian Barnes | Het tumult van de tijd #allesuitdekast

Naar de overkant van de nacht | Jan van Mersbergen
Naar de overkant van de nacht 
Jan van Mersbergen
Uitgeverij Cossee Amsterdam 2011
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply Lize 11 november 2016 at 08:54

  Fijn dat je zo’n leuke boekentip kreeg van je collega. En nee, ik vier geen carnaval.

 • Reply Lalagè 11 november 2016 at 20:05

  Het thema trekt me totaal niet, maar blijkbaar is dit boek diepgaander dan carnaval op mij overkomt. Op de lijst dan maar.

  • Reply Marloes 14 november 2016 at 18:43

   Het hoeft niet hoor 😉 maar ik vond het echt de moeite waard en ben helemaal geen carnalvalsmens.

  Ik wil wel reageren