Review

Review: Het kleine meisje van meneer Linh | Philippe Claudel

Bladzijde 26, zin 1: “De volgende dag vertrekt de oude man om dezelfde tijd uit de slaapzaal.”

Het kleine meisje van meneer Linh | Philippe Claudel

Met twee vermeldingen op mijn #flowboekenchallenge-lijst én veel aandacht in Hoe lees ik? van Lidewijde Paris was het lezen van dit boekje onvermijdelijk. En wat ben ik blij dat ik het heb gedaan, want wat een prachtig verhaal!

Maar wat stond er eigenlijk in Flow Magazine over dit boek?

Juni 2012 | Elise Walinga | Toen: boekhandel Riemer & Walinga in Ermelo

“Philippe Claudel schildert met woorden en verstild portret van een grootvader die met zijn kleindochter uit het verre oosten naar Frankrijk vlucht. Heel ontroerend. Er is iets aan dit boek wat het heel speciaal maakt. Ik was gewaarschuwd: houd tissues bij de hand. Direct na het lezen vielt het mee, maar veel later kwam de tranenuitbarsting alsnog. Meer zeg ik er niet over, behalve: ken je het nog niet? Kopen!”

Eens!!

Maart 2016 | Anke Kranendonk | Schrijfster

“Ik hou ontzettend van heel dikke boeken, zo’n epos als Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez, daar kan ik me helemaal in laten opzuigen. Ik ben nog nooit in Zuid-Amerika geweest, maar door zijn boek toch ook weer wel.
Daarnaast kan ik ook erg genieten van kleine verhalen, zoals die tedere, actuele boekje van Claudel. Zo mooi, ingetogen geschreven. Iedere zin is afgewogen. Het gaat over een Aziatische bootvluchteling die met zijn kleindochter terechtkomt in een asielzoekerscentrum in een grote stad. Hij praat niet, maar is de hele tijd met grote toewijding met dat kindje bezig en wordt daarom uitgelachen. De onverwachte ontknoping is zo prachtig en ontroerend.”

En weer eens! Ook over Honderd jaar eenzaamheid trouwens.

Waar gaat Het kleine meisje van meneer Linh over?

Een Aziatische bootvluchteling vlucht met zijn kleindochter naar een grote stad in een Westers land. Hij houdt zich alleen bezig met het kleine meisje. In het asielzoekerscentrum doen ze wat lacherig over hem, maar tijdens een wandeling maakt hij kennis met een inwoner van zijn nieuwe land. Hij verstaat niets van wat de man zegt, maar toch ontstaat er iets tussen beide mannen en het kleine meisje.

Wat vind ik ervan?

Dit is zo’n boekje waar je eigenlijk niets over wilt zeggen, behalve: lees!!

Echt, je moet het lezen, het is zo mooi, zo bijzonder. Prachtig taalgebruik, een actueel onderwerp en een schitterend verhaal dat zo is neergeschreven dat het je niet zomaar loslaat. Bedachtzaam, ontroerend, intelligent. Dit boekje blijft nog wel een tijdje nawerken.

Dat vind ik ook mooi in literatuur, dat een boek je zo raakt dat het je niet meteen loslaat, dat je erover blijft nadenken en dat je er op de gekste momenten aan denkt. Ik wil het ook aan iedereen aanraden. Gevraagd en ongevraagd, dus dat doe ik dan ook, te pas en te onpas. Het voelt om de een of andere reden belangrijk, dringend zelfs. Dus geef het een hoge plek op je noglezenlijst en laat me vooral weten wat je ervan vindt.

Heb jij Het kleine meisje van meneer Linh al gelezen?

Tot slot:

Boek 99/104 #boekperweek #hrc
Boek 37/118 #flowboekenchallenge

Volgende review (as dinsdag): Le petit prince | Antoine de Saint-Exupéry

Het kleine meisje van meneer Linh | Philippe Claudel
Het kleine meisje van meneer Linh (La petite fille de monsieur Linh)
Philippe Claudel (Vertaling: Manik Sarkar)
De bezige bij, 2011 (2005)

♥♥♥♥♥

Van dezelfde schrijver: Tot ziens meneer Friant

Previous Post Next Post

7 Reacties

 • Reply Lalagè 18 november 2016 at 08:00

  Deze staat inmiddels hoog op mijn lijstje… maar nog niet aan toe gekomen.

 • Reply Lize 20 november 2016 at 08:38

  Ik heb het nog niet gelezen maar zet het nu wel bij op mijn te lezen lijst.

 • Reply Het kleine meisje van meneer Linh – Philippe Claudel | Lalagè leest 9 mei 2017 at 07:04

  […] ook wat Anna, Bettina en Marloes (bladzijde26) over dit boek […]

 • Reply Tessa Heitmeijer 19 september 2017 at 16:11

  Wat te gek dat jij deze hebt gelezen! Sinds Lidewijde Paris deze besprak in haar boek ben ik al nieuwsgierig! Oh, ik ga ´m bestellen bij de bieb. Nu. Meteen.

  • Reply Marloes 19 september 2017 at 19:46

   Die Lidewijde, ze heeft heel wat losgemaakt 🙂 maar het is echt een prachtig boekje. Ik denk dat jij dat ook wel vind, ben eerlijk gezegd best verbaasd dat je het nog niet gelezen hebt. Gauw doen dus!

 • Reply Tessa 7 mei 2018 at 08:41

  Ik heb ‘m (eindelijk) uitgelezen. In een ruk. Wauw! Nu bezig de recensie te schrijven. Wat een PRACHTIG boek! Het verhaal zit nog enorm in mijn hoofd.

  • Reply Marloes 8 mei 2018 at 21:08

   🙂 🙂 🙂 Wat fijn om te lezen dat jij er ook van geniet! Je recensie ga ik zeker ook nog even rustig lezen.

  Ik wil wel reageren