Kookboeken | Reviews

Review: Eet als een expert | I’m a Foodie

Eet als een expert | I'm a Foodie

Beste tip op bladzijde 26: “Kies bij voorkeur voor een 100% volkorenproduct met veel vezels, zonder (toegevoegd) suiker en bij voorkeur ook zonder gedroogd fruit; dat is een gezondere keuze (zie pagina 91).”

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een kookboekenreview deed, maar over dit boek ben ik erg enthousiast en dat wil ik graag met jullie delen!

Waar gaat Eet als een expert over?

Dit boek is het antwoord van vier voedingswetenschappers op alle hypes en verwarring over gezonde voeding. Ze leggen uit hoe voedingswetenschap werkt, wat goede onderzoeken zijn en hoe je zelf kunt beoordelen of een claim terecht is. Daarnaast geven ze helder uitleg over wat echt gezonde voeding is en helpen ze bij het maken van gezonde keuzes. Bovendien staan er in het boek meer dan 150 makkelijke én gezonde recepten.

Ik vind het heel sterk dat het boek opent met een uitleg over de context. De auteurs leggen hun definitie van een gezond eetpatroon uit en vertellen hoe we zeker weten of een voedingsmiddel gezond is, ook vertellen ze waarom ze zelf expert zijn én dat ze niet alleen op hun eigen expertise afgaan. Door het hele boek plaatsen ze referenties naar de onderzoeken die het bewijs leveren voor hun claims. De onderzoeken kan je terugvinden via de website van I’m a Foodie.

Eet als een expert | I'm a Foodie

Lay-out & fotografie

Ik word heel vrolijk van dit boek. De lay-out ziet er gelikt uit en de foto’s zijn ‘lekker’, ik krijg meteen zin in de gerechten. Het geheel oogt fris en luchtig. Er staan veel infographics in, zoals het potje nutella op de foto. Dat maakt dingen heel tastbaar. Je ziet bijvoorbeeld in een oogopslag hoeveel suiker een potje nutella bevat (het bovenste witte deel) en dat maakt bij mij meer indruk dan tekst.

Gerechten

De gerechten zijn eenvoudig en zien er heel lekker uit! Ik ga er zeker een aantal maken. Vooral de ontbijtjes, lunches en tussendoortjes wil ik graag proberen. Groot pluspunt: de ingrediëntenlijstjes zijn kort. En ook de instructies zijn niet al te lang, het kan dus nooit heel ingewikkeld zijn. Ik heb overigens nog niets uit het boek gemaakt (nou ja, alleen een overnight oat, maar dat kan je geen koken noemen), maar de recepten zien er op het eerste gezicht compleet uit.

Eet als een expert | I'm a Foodie

Tips

Door dit boek ga je heel anders naar je eigen eetgewoonten kijken, althans dat gebeurde bij mij. Ik ben dan ook vast van plan om mijn minder gezonde eetgewoonten te vervangen voor gezonde. Maar ik wil dat wel stap voor stap doen. Gelukkig staat er achterin het boek een soort checklist.

De auteurs zeggen overigens zelf ook dat je makkelijk moet beginnen. Volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst dus, en bakken in plantaardige olie, veel minder zout, houmous in plaats van vleeswaren en lekker veel groenten en fruit, dat worden mijn eerste stappen.

Oja, en wat ik ook ga doen, is mijn eigen granola maken. Want hoewel de muesli van de Albert Heijn die wij veel eten een goede keus blijkt, zijn de rozijntjes die daarin zitten toch vooral suikerbommetjes en dat is natuurlijk een perfect excuus om een superlekkere granola à la Louise te creëren.

Eet als een expert | I'm a FoodieConclusie

Als je gezond wilt eten en/of niet meer weet wat je van alle hypes en trends moet denken, is dit een absolute must read. Helder, pragmatisch en praktisch, ik ben heel blij dat ik het in huis heb en ermee aan de slag kan.

Ben jij bezig met gezonde voeding?

Eet als een expert | I'm a Foodie
Eet als een expert
Gaby Herweijer, Jolien Klamer, Marijke Berkenpas, Liesbeth Smit
Kosmos Uitgevers, 2016
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply Saartje 13 november 2016 at 18:26

  Ik ben niet echt bezig met gezonde voeding. Ik heb gelukkig een snel metabolisme. Maar ik denk dat ik wel eens op mijn suikerverbruik ga moeten letten als ik later geen diabetes wil krijgen. Ik ben namelijk nogal een zoetebek. Ik drink wel weinig frisdrank, dus dat is ook al iets.

  • Reply Marloes 14 november 2016 at 18:45

   Dat is zeker al iets 🙂 maar ik ben toch geschrokken van hoeveel suiker er zit in ‘gezonde’ producten zoals Healthy people rice drink en vruchtensap. Maar dat dronk ik gelukkig al nooit.

 • Reply Lalagè 14 november 2016 at 07:08

  Klinkt goed! Nog een tip van mij: bak in een laagje water in plaats van in vet. Het is even wennen, maar na een tijdje vraag je je af waarom je ooit olie kocht… en je keuken blijft een stuk schoner, ook heel handig 🙂

  • Reply Marloes 14 november 2016 at 18:47

   Oei, dat doet me denken aan een oud-huisgenoot met heel vreemde eet- en kookgewoonten. Maar die braadde de kip geloof ik wel aan in boter om er vervolgens water bij te kiepen, want het moest minstens 20 minuten opstaan en anders bakte het steeds aan. Zelden zulke droge kip gegeten 🙂 Maar in een dun laagje zou ik wel durven, ik zal het eens proberen.

 • Reply Lize 14 november 2016 at 09:33

  Dit lijkt mij wel een interessant boek. Ik let wel op wat ik eet.

  • Reply Marloes 14 november 2016 at 18:48

   Dacht al wel dat jij het interessant zou vinden, zeker lezen zou ik zeggen!

  Ik wil wel reageren