Review

1984 | George Orwell | Review

Bladzijde 26, zin 1: “Op zijn vijfendertigste was hij zojuist tegen zijn zin uit de Jeugdbond gezet en vóór zijn overgang naar de Jeugdbond had hij het voor elkaar gekregen dat hij een jaar langer dan volgens de statuten was toegestaan, bij de Spionnen mocht blijven.”

1984 | George Orwell

“Big brother is watching you.” Het is zo’n zinnetje wat je regelmatig hoort, en het komt dus uit dit boek. 1984, dat in 1949 al geschreven werd door George Orwell. Een heuse toekomstroman dus, waarbij we het toekomstmoment al voorbij gestreefd zijn, net als bij Prince fameuze 1999. Ik had het nog nooit gelezen, en vond dat ik daar toch eens verandering in moest brengen.

Waar gaat 1984 over?

Winston leeft in Oceanië, in 1984, maar helemaal zeker weten of het echt 1984 is, doet hij niet. De Partij manipuleert namelijk op een onvoorstelbare manier de geschiedenis, en omdat Winston daaraan meewerkt, weet hij precies hoe weinig waarde hij moet hechten aan een krantenbericht of geschiedenisboek. Het er met andere mensen over hebben, kan ook niet. Want je weet immers nooit zeker met wie je te maken hebt. Bovendien kijkt Big Brother overal mee. Tot in je eigen huis aan toe, via zogenaamde teleschermen, die de hele dag zenden en ontvangen en die je onmogelijk uit kan zetten. Winston twijfelt steeds vaker aan de Partij en begint stiekem een dagboek.

Wat vind ik ervan?

Toen het uitkwam ging dit boek nog over de toekomst, inmiddels weten we natuurlijk dat 1984 er in het echt heel anders uitzag dan Orwell eind jaren ’40 had bedacht. Maar toch zat hij soms dichterbij de waarheid dan hij kon vermoeden.

Lees het in het Engels

Ik vind het absoluut een leeswaardig boek. Het las veel makkelijker dan ik gedacht had, op twee wat langdradige hoofdstukken na. Ik las het in het Nederlands, maar ik kon slecht wennen aan de term Grote Broer, in mijn hoofd bleef ik die vertalen en dat deed ik ook bij de woorden in Newspeak (Nieuwspraak), de taal van de partij. Ik zou je dus aanraden dit boek in het Engels te lezen.

Eng

Het is echt een interessant boek. Romantechnisch vind ik het niet spectaculair goed, de liefdesgeschiedenis is erg dun en Winston is wel heel erg naïef. Maar het toekomstbeeld is zo fascinerend, realistisch en eng dat je Orwell die zwakheden snel vergeeft. Ongelooflijk wat hij verzonnen heeft. Vooral die totaal gemanipuleerde geschiedenis klinkt me onwaarschijnlijk eng in de oren. En dat die verzonnen geschiedenis dan zomaar van de een op de andere dag gewijzigd kan worden omdat de hoge heren van de Partij iets anders verzinnen. Freaky! Ik ben toch wel heel blij dat 1984 anders uitgepakt heeft!

De hongerspelen

Ik hoop stiekem dat op veel middelbare scholen dit boek gelezen, of op zijn minst besproken, wordt met literatuur of misschien zelfs maatschappijleer. Ik denk dat iedereen er wat van op kan steken, net als van Orwell’s andere boek Animal Farm. Daarbij denk ik dat 1984 perspectief geeft aan recentere boeken met hetzelfde thema, zoals De hongerspelen. Het lijkt me interessant om daarin de les (of een leesclub) over te discussiëren.

Hoe oud was jij in 1984? Ik werd vier!

Tot slot:

Boek 100/104 #boekperweek #hrc
Boek 38/82 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): Kees de Jongen | Theo Thijssen #flowboekenchallenge

1984 | George Orwell
1984 
George Orwell (Vertaling: Tinke Davids)
De Arbeiderspers, 2008 (1950)
♥♥♥♥

Previous Post Next Post

12 Reacties

 • Reply Lalagè 24 november 2016 at 20:06

  Gemanipuleerde geschiedenis lijkt vergezocht, maar als je kijkt wat er tegenwoordig allemaal voor onzin op het internet te vinden is, dan weet je toch ook vaak niet meer wat waar is…
  Ik heb 1984 twee keer gelezen en vond het beide keren een indrukwekkend verhaal, dat je aan het nadenken zet.

  • Reply Marloes 27 november 2016 at 18:40

   Helemaal waar, dat maakt het ook zo beangstigend. Het lijkt zo vergezocht, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Je zou er paranoia van kunnen worden. Het is inderdaad een verhaal dat je aan het nadenken zet.

 • Reply Sue 24 november 2016 at 20:34

  In 1984 was ik 1 en ik ben dus nu 33 en het is hoog tijd om dit boek eens te lezen 😉

  • Reply Marloes 27 november 2016 at 18:40

   🙂

 • Reply Chantal 25 november 2016 at 09:18

  Ik leefde in 1984 nog niet, ik was toen -6 😉
  1984 ligt hier ook in de kast, maar nog steeds niet gelezen. Toch eens gaan doen.

 • Reply Chantal 25 november 2016 at 09:18

  Ik leefde in 1984 nog niet, ik was toen -6 😉
  1984 ligt hier ook in de kast, maar nog steeds niet gelezen. Toch eens gaan doen.

  • Reply Marloes 27 november 2016 at 18:40

   -6 🙂 Maar zeker doen!

 • Reply Marcia 27 november 2016 at 16:11

  Ik vind het heel tof dat George Orwell zo’n voorspellende blik had en zo’n bijzonder toekomstverhaal wist te schrijven. De thematiek blijft interessant, maar het plot miste voor mij hier en daar toch iets.. en de Nederlandse vertaling die ik las was echt verschrikkelijk..

  • Reply Marloes 27 november 2016 at 18:41

   De plot is zeker niet zaligmakend inderdaad. Het zou nog veel beter kunnen, dat ben ik helemaal met je eens. Maar interessant is het.

 • Reply Amber 28 november 2016 at 21:03

  Haha, ik bestond nog niet eens in 1984! Ik vond het ook een indrukwekkend boek. Ik heb het in het Engels gelezen en ik kan me voorstellen dat ‘Grote Broer’ minder eng klinkt dan ‘Big Brother’, haha! We zijn zo gewend geraakt aan dat beeld … Big Brother is watching you!

  Het is best gek om te bedenken hoeveel mensen van dit boek ‘weten’ zonder het gelezen te hebben. Kennelijk is er toch veel kennis van Orwell’s roman in ons collectieve geheugen/bewustzijn binnen gesijpeld. Voor mij was het een van de beste boeken die ik in tijden had gelezen – niet zozeer vanwege de relaties onderling (ook ik vond Winston een beetje naïef en zijn relatie met Julia is natuurlijk met opzet oppervlakkig, dus die is ook an sich minder interessant), maar vanwege het toekomstbeeld. Natuurlijk ziet de wereld er niet exact zo uit als Orwell hem had bedacht, maar zoveel aspecten ervan zijn waarheid geworden … Alleen dat al is heel belangrijk om te erkennen denk ik. En het past natuurlijk perfect in de huidige interesse in dystopische boeken, tv-series en films!

  • Reply Marloes 29 november 2016 at 20:49

   Sommige dingen uit het boek lijken inderdaad deel uit te maken van een soort collectief weten, daarom vond ik ook dat ik het boek moest lezen, ik wilde weten hoe het zat. Het is zo’n belangrijk boek. Nog steeds is Orwell’s toekomstbeeld interessant en relevant. Misschien nog wel meer dan ooit. Fascinerend!
   De cirkel van Dave Eggers is ook zo’n boek vind ik, hoewel zijn toekomst veel dichterbij ligt, vind ik het wel beangstigend en om van te leren. En ik hoorde vandaag over een Netflix-serie met hetzelfde thema, ik geloof Black Circle, dus actueel is het zeker.

   • Reply Amber 5 december 2016 at 10:32

    Ik heb zoveel gehoord over dat boek van Eggers … Het is dat ik eigenlijk eerst wat meer boeken wil lezen die ik al in mijn kast heb staan, maar anders wist ik het wel. Ik vind het genre heel fascinerend!

  Ik wil wel reageren