Review

Review: Het zwijgen van Maria Zachea | Judith Koelemeijer

Bladzijde 26, zin 1: “Dat iedereen ervan uitging dat ook zij wel mee zou doen.”

Het zwijgen van Maria Zachea | Judith Koelemeijer

Mijn moeder komt ook uit een groot katholiek gezin, dus ik was erg benieuwd naar dit boek. Ik raad het haar ook zeker aan, ik denk dat ze best het een en ander herkent. Al waren ze bij haar thuis lang niet zo streng in de leer.

Waar gaat Het zwijgen van Maria Zachea over?

Dit boek vertelt het verhaal van het gezin Koelemeijer. Sinds een aantal jaren verplegen de kinderen hun moeder, die een hersenbloeding heeft gehad en niet meer kan of wil praten. Het leek erop dat ze nog maar kort zou leven, maar ze blijkt taaier dan gedacht. In het boek kijkt steeds een van de kinderen terug terwijl hij of zij voor moeder zorgt. Ieder kind heeft zo zijn eigen herinneringen.

Wat vind ik ervan?

Ik vond het vooral een erg interessant boek. Omdat ik wel het een en ander denk te herkennen en omdat het toch ook een beeld geeft van hoe het leven nog niet zo lang geleden in Nederland was. Althans dat denk ik, ik ben absoluut geen expert op dat gebied.

De gekozen vorm werkte voor mij heel goed. Ieder kind, op chronologische volgorde, heeft zijn eigen stukje van het verhaal en vertelt in de derde persoon. Daarnaast wisselt Koelemeijer steeds tussen heden en verleden en dat beviel me wel. Het maakte het geheel minder droog, minder: en toen en toen en toen. Toch mocht er van mij af en toe wel wat meer vaart in. Niet ieder levensverhaal vond ik bijvoorbeeld even interessant, maar omdat ze allemaal aan bod komen duurt het in ieder geval nooit heel lang tot de volgende.

Het leven in een streng religieus gezin fascineert me. Ik ben altijd benieuwd hoe dat werkt, vooral hoe het is voor iemand die zelf anders denkt. Misschien omdat het bij ons thuis helemaal niet religieus was. De kerk zag ik alleen van binnen als familie trouwde of op vakantie, als klein toeristje. En dat is eigenlijk nog steeds zo. Maar ik vind het wel heel interessant, daarom lees ik er graag over.

Al met al denk ik dat dit boek vooral leuk is als je een connectie met zo’n groot gezin hebt. Een must dus voor mijn moeder en haar zussen. Mam, heb je het al gelezen?

Hoe zou jij het vinden om net als mijn moeder elf broers en zussen te hebben? 

Tot slot:

Boek 85/104 #boekperweek #hrc
Boek 35/76 #allesuitdekast

Volgende review (as dinsdag): De opwindvogelkronieken | Haruki Murakami #flowboekenchallenge

Het zwijgen van Maria Zachea | Judith Koelemeijer
Het zwijgen van Maria Zachea | Een ware familiegeschiedenis
Judith Koelemeijer
Uitgeverij Atlas 2011
♥♥♥

Previous Post Next Post

5 Reacties

 • Reply Lalagè 7 oktober 2016 at 07:15

  Ik vind het ook altijd boeiend om te lezen over andere subculturen of religies. Het geeft je toch een heel ander beeld als het van binnen uit verteld wordt dan als je het van buiten ziet. Ik heb dit boek een aantal jaren geleden gelezen en kan mij er weinig meer van herinneren… dus leuk om te lezen hoe jij het hebt ervaren.

 • Reply Ludie 7 oktober 2016 at 09:40

  Het komt me wel bekent voor. Ik zal het nog eens halen in de bieb

  • Reply Marloes 11 oktober 2016 at 20:28

   🙂 Heel vaag gaat er bij mij een belletje dat jij dit zelf in de kast hebt staan, maar dat kan ik natuurlijk mis hebben.

 • Reply Marcia 9 oktober 2016 at 17:13

  Ik heb dit boek gelezen toen ik op de middelbare school zat en ik kan me herinneren dat het veel indruk op me maakte, met name door het bijzondere vertelperspectief. Misschien toch nog eens opnieuw uit de bibliotheek halen 🙂

  • Reply Marloes 11 oktober 2016 at 20:28

   Ja, dat vertelperspectief is inderdaad bijzonder. Ik vond het heel goed werken in dit verhaal.

  Ik wil wel reageren