Flowboekenchallenge

Nieuwe boeken voor mijn #Flowboekenchallenge #4 | Annejet van der Zijl

Nieuwe boeken voor mijn #Flowboekenchallenge - CoverEen nieuwe Flow! En ook nog eens met een ‘De boeken van mijn leven’, én boekenleggers! Helemaal leuk! Zouden er weer mooie titels bijzitten voor mijn challenge?

Ik beken maar meteen dat ik nog nooit iets van Annejet van der Zijl heb gelezen. Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet zo’n biografie-lezer ben, al heb ik wel goede verhalen gehoord.

Nieuwe boeken voor mijn #Flowboekenchallenge - Cover artikelDe 5 boeken van Annejet van der Zijl

  • Selma Lagerlöf | Niels Holgerssons wonderbaarlijke reis
  • Sebastian Haffner | Het verhaal van een Duitser 1914-1933
  • Kate Atkinson | Leven na leven
  • Samuel en Samantha Clark | Moro
  • Mirella Ricciardi | African visions

Moro is een kookboek, African visions een fotoboek, dus alleen de eerste drie komen in aanmerking voor mijn challenge. Daarvan heb ik er twee al gelezen: Niels Holgersson en Leven na leven. Niels Holgersson heb ik zelfs in de kast staan, een erg leuk boek, ook voor volwassenen.

Nieuwe boeken voor mijn #Flowboekenchallenge Annejet over Niels Holgersson:

“Mijn ouders lazen ons eindeloos voor uit Niels Holgersson. Als het uit was, begonnen ze gewoon opnieuw. Dat kan goed met dit boek, omdat het zo veelzijdig is. Mijn exemplaar is dus totaal stukgelezen, maar het is wel de mooist geïllustreerde versie, met tekeningen van Anton Pieck. Het gaat over een jongetje dat dieren pest. Voor straf wordt hij door een dwerg omgetoverd tot een kleine versie van zichzelf. Opeens moet hij bang zijn voor de dieren. Een tamme gans neemt hem mee op reis en aan het eind is hij zo gelouterd dat hij zijn eigen lengte weer terugkrijt. Er zitten mythes in, echte geschiedenis, het is een ontdekkingstocht over de wereld en je leert van alles over het leven en de liefde. De Amerikaanse prinses is een beetje mijn Niels Holgersson, omdat daar ook zo veel verhalen uit de wereldgeschiedenis aan vasthangen. Ik vind het razendknap dat Lagerlöf een boek heeft geschreven dat meer dan honderd jaar later nog steeds overeind staat en gelezen wordt.”

Nieuwe boeken voor mijn #Flowboekenchallenge Leven na leven

Leven na leven vond ik heel bijzonder, dat raad ik je absoluut aan als je het nog niet kent. Hoewel het al twee jaar geleden is dat ik het las, kan ik het me nog vrij goed herinneren, het heeft dus indruk op me gemaakt.

“Ik ben een verwoed lezer van Engelse en Amerikaanse detectives. Kate Atkinson ontdekte ik door haar superieure Jackson Brodie-serie. Nu schrijft ze meer historische romans, zoals dit boek. Ik vind haar stijl geweldig: levendig, speels, beetje tongue in cheek. Ik zou er veel voor over hebben om te kunnen denken als Haffner en schrijven als Atkinson. Leven na leven beschrijft verschillende, vaak door toeval bepaalde versies van het leven en de dood van bankiersdochter Ursula Todd. Toen ik begon te lezen, kon ik me niet voorstellen dat het boek me zou grijpen, maar dat gebeurde wel. Het is complex, maar zo slim in elkaar gezet, dat je de draad niet kwijtraakt. Zelf houd ik me in mijn boeken altijd behoorlijk aan de chronologie van gebeurtenissen. Atkinsons spel met de tijd inspireert me om het eens ander te gaan doen.”

Nieuwe boeken voor mijn #Flowboekenchallenge Het boek van Sebastian Haffner stond al op de lijst (Esther Gerritsen noemde het ook), er komt dus deze keer niets bij. Al vul ik natuurlijk wel netjes de lijst aan op deze pagina, mocht er nog iemand anders het ooit in zijn hoofd halen om mijn idee te volgen (Pien is het van plan trouwens).

Ter compensatie gaat Annejet op mijn noglezenlijst 🙂

Heb jij Niels Holgersson wel eens gelezen?

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren